Rechtspraak
De ondernemingsraad van NOS RTV verzoekt de Ondernemingskamer te bepalen dat Nederlandse Omroep Stichting bij afweging van alle betrokken belangen niet redelijkheid tot het door haar genomen besluit tot wijziging van de programmering van NOS RTV op Radio 1 heeft kunnen komen. Volgens de ondernemingsraad heeft Dielessen als programmadirecteur van NOS RTV op 22 mei 2008 een besluit genomen, inhoudende dat (i) alle middaguitzendingen van het Radio 1 Journaal tussen 12.00 en 13.00 uur worden geschrapt en om 12.00 en 13.00 uur nog slechts een kwartier nieuws wordt verzorgd, (ii) de samenwerking tussen de nieuws- en de sportafdeling voor de zaterdag- en zondagmiddaguitzendingen wordt beëindigd en (iii) vanaf zaterdagochtend 8.30 uur er het gehele weekend geen uitzending meer zal plaatsvinden van het Radio 1 Journaal en nieuws nog slechts zal worden gebracht in de vorm van “breaking news”.
Centraal staat de vraag of sprake is van een voorgenomen besluit van de ondernemer. Volgens de Ondernemingskamer geldt dat de inbreng van NOS RTV (of welke betrokken omroep dan ook) in een proces als het opstellen van een jaarplan voor Radio 1 en in het in dat kader gevoerde overleg over een in dat jaarplan op te nemen profielschema - behoudens in het hierna te beschrijven uitzonderingsgeval - niet kan worden gezien als de resultante van een voordien door de programmadirecteur van NOS RTV (of, bij een andere omroep, de bestuurder van die omroep) genomen besluit te dien aanzien. Iets anders is dat die inbreng zodanig van inhoud kan zijn dat het in de rede ligt dat de bestuurder van de desbetreffende omroep die inbreng als voornemen met de ondernemingsraad bespreekt en de visie van de ondernemingsraad op dat voornemen bij zijn uiteindelijke beslissing omtrent de inhoud van de inbreng betrekt.
De Ondernemingskamer wil de mogelijkheid niet uitsluiten dat - bijvoorbeeld - in een overleg over een nieuw profielschema iets van de zijde van een van de bij de desbetreffende zender betrokken publieke omroepen wordt ingebracht dat zodanig losstaat van (de discussie over) de programmering van die zender alsook van de belangen van de andere bij die zender betrokken publieke omroepen dat die enkele inbreng voldoende is om voetstoots te worden overgenomen door zowel de betrokken zendermanager als het bestuur van NPO. Denkbaar is dat in zo'n specifiek geval die inbreng als besluit van die omroep moet worden beschouwd. Gedacht kan worden aan de situatie dat (aannemelijk is dat) de bewuste bestuurder die “route” heeft gekozen om het adviesrecht van de ondernemingsraad te omzeilen dat anders (indien de normale route was gevolgd) zou hebben gegolden. De stellingen van de ondernemingsraad in deze zaak zijn echter (ruimschoots) onvoldoende om tot het oordeel te komen dat bedoelde of enige andere uitzonderingssituatie zich in dit geval voordoet.
Volgt afwijzing van het verzoek.