Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/ex-directeur werkgever
Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 26 januari 2011
ECLI:NL:RBMID:2011:BP5091

werkneemster/ex-directeur werkgever

Directeur niet persoonlijk aansprakelijk voor de mislukte re-integratie van werkneemster ondanks loonsanctie UWV en hoge vergoeding ontbindingsprocedure

Gedaagde is van 2003 tot 1 april 2009 algemeen directeur geweest van de Stichting R.K. en P.C. Onderwijs De Linie te Hulst. Gedaagde had de portefeuille Arbozaken-personeel. Werkneemster was aangesteld als lerares en adjunct-directeur van De Linie. In april 2006 is werkneemster uitgevallen wegens ziekte (borstkanker). Het nadien aangevangen re-integratietraject is moeizaam verlopen en aan De Linie is uiteindelijk een loonsanctie van 52 weken opgelegd. In 2009 is de arbeidsovereenkomst tussen werkneemster en de stichting ontbonden onder toekenning van een vergoeding van € 318.232. Thans vordert werkneemster een verklaring voor recht dat gedaagde onrechtmatig jegens haar heeft gehandeld, door de re-integratie tegen te werken (hij zou zich autoritair hebben opgesteld, geen passende arbeid hebben aangeboden en haar een contactverbod met collega's en studenten hebben opgelegd). Gedaagde stelt zich op het standpunt dat hij steeds als werknemer van De Linie heeft gehandeld conform de adviezen van de arboarts. Voorts acht hij werkneemster voldoende schadeloos gesteld middels de toegekende ontbindingsvergoeding.

De rechtbank oordeelt als volgt. Van zo'n persoonlijke betrokkenheid die erop gericht zou zijn geweest de re-integratie van werkneemster tegen te gaan, is de rechtbank niet gebleken. De kantonrechter heeft zich in zijn beschikking waarbij de ontbinding van de arbeidsovereenkomst werd uitgesproken, wel in een dergelijke richting uitgelaten, maar in dat geschil was gedaagde geen partij. Die uitspraak kan dus niet tegen gedaagde gebruikt worden. De rechtbank is van oordeel dat gedaagde heeft gehandeld in de uitoefening van zijn functie en dat zijn handelingen binnen dat kader zijn gebleven. Er is dan ook geen grond voor persoonlijke aansprakelijkheid.