Rechtspraak
X/JPB Groep
JPB is gevraagd bij akte toe te lichten aan welke werknemers die niet zijn teruggekeerd wel of niet een ontslagvergoeding is aangeboden en wat de achterliggende reden daarvan is geweest, en verder hoe zij de hoogte van de ontslagvergoedingen heeft bepaald en ten aanzien van wie en in welk opzicht zij uit coulance een ontslagvergoeding heeft gegeven.
JPB heeft – samengevat – het volgende aangevoerd. Volgens haar zijn er 21 werknemers niet teruggekeerd. Eerst is bekeken wie een functie binnen de JPB Groep aangeboden hadden gekregen die deze functie hadden geweigerd. Die personen hadden geen recht op een ontslagvergoeding. Vier werknemers, waaronder X, zouden elders in dienst treden en zouden om die reden zonder meer geen aanspraak kunnen maken op WW. Eén van hen is niet direct na het ontslag teruggekeerd maar later, zodat hij geen ontslagvergoeding heeft gekregen. Vier werknemers die op uitzendbasis zijn gaan werken hebben uit coulance een ontslagvergoeding gekregen omdat uitzendwerk onzeker was en JPB het redelijk vond aan hen wel een ontslagvergoeding toe te kennen. De overige twaalf werknemers zijn teruggevallen op een WW-uitkering en hebben een ontslagvergoeding gekregen.
De kantonrechter oordeelt als volgt. Zowel de uitleg van X ten aanzien van de berekening van de vergoeding als die van JPB komt erop neer dat de hoogte van de individuele WW-uitkering van de betreffende werknemer uitgangspunt is geweest. Het is dan ook niet doorslaggevend geweest of de desbetreffende werknemer ook daadwerkelijk aanspraak had op een WW-uitkering. Dat volgt mede uit het gegeven dat JPB de ontslagvergoedingsregeling ook 'uit coulance' heeft toegepast ten aanzien van werknemers die niet aangewezen waren op WW, maar die als uitzendkracht waren gaan werken. Gezien de tekst van de overeenkomst plus het feit dat aan andere werknemers dan X, die niet waren aangewezen op een WW-uitkering maar die óf als uitzendkracht zijn gaan werken, óf elders in dienst zijn gekomen, een ontslagvergoeding is toegekend, komt ook aan X de ontslagvergoeding toe. Volgt toewijzing van de vordering.