Rechtspraak
Rechtbank Amsterdam, 18 november 2011
ECLI:NL:RBAMS:2011:BV8112
NV Stadsdrukkerij Amsterdam/werknemer
Werknemer (46 jaar) is sinds 2003 in dienst van SDA, laatstelijk als reprobeheerder. In 2011 heeft SDA besloten te reorganiseren. Op de arbeidsovereenkomst is van toepassing de CAO Grafimedia en de daarin opgenomen Reorganisatie-, Fusie- en Liquidatieregeling (hierna: RFR-regeling). Thans verzoekt SDA ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Volgens SDA is de functie van werknemer vervallen en zijn er geen herplaatsingsmogelijkheden.
De kantonrechter oordeelt als volgt. SDA heeft de bedrijfseconomische redenen voor de reorganisatie voldoende aannemelijk gemaakt. Tussen partijen is niet in geschil dat toepassing van het afspiegelingsbeginsel ertoe leidt dat de arbeidsplaats van werknemer komt te vervallen. Dat er sprake was van mogelijkheden tot herplaatsing is in dit geval niet gebleken, waarbij mede van belang is dat voldoende is komen vast te staan dat werknemer niet beschikt over de kennis en ervaring die noodzakelijk is voor de bediening van (veel) apparatuur in de thans door SDA beheerde reproafdelingen. Ook is van belang dat reeds vóór de reorganisatie voor enkele repromedewerkers naar een andere passende werkplek is gezocht maar dat deze niet is gevonden. Voorts is nog van belang dat het aantal functies als gevolg van de reorganisatie is gedaald. De arbeidsovereenkomst wordt derhalve ontbonden.
Omdat de reorganisatie voor risico van SDA komt, heeft werknemer recht op een vergoeding naar billijkheid. Anders dan door SDA bepleit, wordt de RFR-regeling niet aangemerkt als een standaardregeling voor de vaststelling van de op billijkheidsgronden aan werknemer toekomende vergoeding, maar als minimumregeling. Van belang is dat SDA op grond van goed werkgeverschap de verplichting heeft om werknemer in staat te stellen voldoende vakkennis op te doen en te behouden. De kansen van werknemer op de arbeidsmarkt worden sterk negatief beïnvloed door het feit dat SDA tekort is geschoten in de nakoming van die verplichting. Anders dan door SDA wordt gesteld, valt werknemer daarvan geen verwijt te maken. Werknemer wordt een vergoeding toegekend van € 30.000 bruto.