Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/De Meteoor NV
Rechtbank Gelderland (Locatie Arnhem), 30 maart 2012
ECLI:NL:RBARN:2012:BW0692

werknemer/De Meteoor NV

Ontslag op staande voet wegens het zonder toestemming lenen van goederen door productiemedewerker is te vergaande sanctie. Slechts wedertewerkstelling indien ontbindingsverzoek door werkgever wordt ingetrokken

Werknemer is als productiemedewerker in dienst van De Meteoor. Hij is op staande voet ontslagen wegens het zonder toestemming lenen van een slijptol en compressor. Werknemer stelt hij dat nooit eerder problemen heeft gehad met het lenen van apparaten en beroept zich op de vernietigbaarheid van het ontslag op staande voet.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Vast staat dat werknemer in strijd met de voorschriften heeft gehandeld door geen toestemming te vragen voor het lenen van goederen. Deze omstandigheid levert echter geen dringende reden op. Anders dan De Meteoor stelt, is onvoldoende komen vast te staan dat werknemer het leenprotocol kende of behoorde te kennen, laat staan dat hij daaraan gebonden was. De stelling dat werknemer als productiemedewerker een voorbeeldfunctie heeft wordt niet gevolgd. Een minder vergaande maatregel, bijvoorbeeld een stevige waarschuwing, zou in dit geval meer op zijn plaats zijn geweest. De loonvordering wordt toegewezen, waarbij de wettelijke verhoging wegens het in strijd handelen met het goed werknemerschap wordt gematigd tot nihil. Omdat op de dag van deze uitspraak de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, heeft werknemer geen belang bij wedertewerkstelling. De vordering tot wedertewerkstelling wordt slechts toegewezen indien De Meteoor het ontbindingsverzoek (aan werknemer is een vergoeding toegekend) intrekt.