Rechtspraak
Rechtbank Midden-Nederland, 29 maart 2012
ECLI:NL:RBZLY:2012:BW0689
Politieregio IJsselland/ACP c.s.
De cao voor de politie is per 1 januari 2012 geëxpireerd. Onderhandelingen over een nieuwe cao tussen de minister van Veiligheid en Justitie en de vakbonden ACP, NPG en VHMP hebben niet tot overeenstemming geleid. ACP c.s. hebben in de Politieregio IJsselland een collectieve actie aangekondigd tijdens de voetbalwedstrijd Go Ahead Eagles - FC Den Bosch. Tijdens de voetbalwedstrijd zal een actievergadering plaatsvinden, waardoor er geen volwaardige ondersteuning door politie-eenheden is. Politieregio IJsselland vordert te verbieden dat de acties doorgang vinden.
De voorzieningenrechter oordeelt als volgt. Het stakingsrecht wordt beheerst door het ESH, in het bijzonder door artikel 6 lid 4 ESH en artikel G ESH. Voor het oordeel dat een staking onrechtmatig is, is slechts dan plaats indien zwaarwegende procedureregels (‘spelregels’) zijn veronachtzaamd dan wel indien – met inachtneming van de door artikel G ESH gestelde beperkingen – moet worden geoordeeld dat de bonden en haar leden in redelijkheid niet tot deze actie hadden kunnen komen.
Tussen partijen is niet in geschil dat geen schending van de zogeheten ‘spelregels’ heeft plaatsgevonden. Politieregio IJsselland heeft zich op het standpunt gesteld dat ACP c.s. niet in redelijkheid tot deze actie hebben kunnen komen en dat de actie daardoor onrechtmatig is te achten. De kernvraag die aldus voorligt is of de actie in dit concrete geval disproportioneel is te achten. Deze vraag wordt bevestigend beantwoord. Gelet op een dreigingsanalyse van de Politieregio IJsselland, waarvan de juistheid door ACP c.s. slechts in zeer algemene bewoordingen is betwist, zijn de bij het doorgaan van de wedstrijd zonder politiebegeleiding verwachte verstoringen van de openbare orde en veiligheid dermate ernstig dat deze een inbreuk op het stakingsrecht kunnen rechtvaardigen. Terecht hebben ACP c.s. erop gewezen dat een bepaalde (maatschappelijke) schade ‘op de koop moet worden toe genomen’. Die schade zou kunnen bestaan uit de afgelasting van de wedstrijd. Evenwel is voldoende aannemelijk geworden dat in deze concrete situatie ook bij afgelasting (andersoortige) openbare ordeproblemen zijn te verwachten die van een vergelijkbare ernst zijn als bij het doorgaan van de wedstrijd. In dat opzicht wijkt de situatie af van de situatie zoals geschetst in de uitspraak van de voorzieningenrechter te Amsterdam van 14 december 2007 (LJN BC0279, Ajax-Feyenoord). De toezegging dat de stakende politieambtenaren direct hun actie zullen beëindigen indien er onregelmatigheden ontstaan, is onvoldoende concreet. Volgt toewijzing van de vorderingen.