Naar boven ↑

Rechtspraak

Politieregio Fryslân/ACP c.s.
Rechtbank Noord-Nederland, 6 maart 2012
ECLI:NL:RBLEE:2012:BW1159

Politieregio Fryslân/ACP c.s.

Staking politieambtenaren tijdens voetbalwedstrijd gelet op verwachte ernstige verstoringen van de openbare orde en veiligheid onrechtmatig. Ook bij afgelasting wedstrijd worden ordeproblemen verwacht, waardoor voldoende reden is voor inbreuk op het collectieve actierecht

De cao voor de politie is per 1 januari 2012 geëxpireerd. Onderhandelingen over een nieuwe cao tussen de minister van Veiligheid en Justitie en de vakbonden ACP, NPG en VHMP hebben niet tot overeenstemming geleid. ACP c.s. hebben in de Politieregio Fryslân een collectieve actie aangekondigd tijdens de voetbalwedstrijd SC Cambuur - FC Zwolle. Tijdens de voetbalwedstrijd zal een actievergadering plaatsvinden, waardoor er geen volwaardige ondersteuning door politie-eenheden is. Politieregio Fryslân vordert te verbieden dat de acties doorgang vinden.

De voorzieningenrechter oordeelt als volgt. Het stakingsrecht wordt beheerst door het ESH, in het bijzonder door artikel 6 lid 4 ESH en artikel G ESH. Slechts onder bijzondere omstandigheden kan het stakingsrecht worden ingeperkt. Tussen partijen is in confesso dat de aangekondigde staking een belangengeschil betreft als bedoeld in artikel 6 lid 4 ESH (herzien) en dat de politiebonden de procedureregels voor het uitroepen van de staking in acht hebben genomen. In zoverre moet de staking als rechtmatig worden beschouwd. De vraag die in dit geding centraal staat, is of de politiebonden, bij afweging van alle belangen, in redelijkheid tot de aangekondigde acties hebben kunnen komen, met andere woorden: of deze acties als proportioneel moeten worden beschouwd. Deze vraag wordt ontkennend beantwoord. Het begeleiden van een voetbalwedstrijd als zodanig betreft geen ‘essentiële dienstverlening’ van de politie. Dat is echter anders waar het gaat om het handhaven van de openbare orde en veiligheid in het algemeen, hetgeen als een kerntaak van de politie moet worden beschouwd. Het enkele feit dat een voetbalwedstrijd, bij gebreke van (voldoende) politiebegeleiding vanwege een collectieve actie van politieambtenaren, niet kan doorgaan, levert geen grond op voor inperking van het stakingsrecht van de betrokken politieambtenaren. De Politieregio Fryslân heeft echter voldoende aannemelijk gemaakt dat het zonder (voldoende) politiebegeleiding uitvoeren van de voetbalwedstrijd SC Cambuur - FC Zwolle onaanvaardbare risico’s voor de openbare orde en veiligheid met zich brengt. De aanduiding risicowedstrijd C (de hoogste categorie) is niet (voldoende) weersproken door de politiebonden, en dat geldt evenzeer voor de uitgebreid onderbouwde risicoanalyse die door de politie is opgesteld en waaruit volgt dat er zonder (voldoende) politiebegeleiding ernstige ongeregeldheden te verwachten zijn tussen rivaliserende supporters van de beide clubs. Een door de burgemeester van Leeuwarden uit te vaardigen verbod op het spelen van de wedstrijd zou de risico’s voor de openbare orde en veiligheid kunnen beteugelen. Het treffen van een dergelijke maatregel is in de thans voorliggende, specifieke situatie echter geen behoorlijk alternatief, omdat de voor deze situatie opgestelde risicoanalyse eveneens een onaanvaardbaar risico voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid inhoudt. Die risicoanalyse – waaruit volgt dat er bij afgelasting ongeregeldheden te verwachten zijn die zich zullen richten tot het bevoegd gezag – is door de politiebonden onvoldoende gemotiveerd weersproken. Tot slot zijn de door de politiebonden genoemde veiligheidsgaranties te algemeen geformuleerd en wordt onvoldoende tegemoetgekomen aan de te verwachten risico’s ten aanzien van de openbare orde en veiligheid. Volgt toewijzing van de vorderingen.