Naar boven ↑

Rechtspraak

ZZG Zorggroep/werkneemster
Rechtbank Gelderland, 11 september 2012
ECLI:NL:RBARN:2012:BX7835

ZZG Zorggroep/werkneemster

Verzorgende in verpleeghuis dient akkoord te gaan met het draaien van avonddiensten. Aan werkneemster zijn diverse voorstellen gedaan om haar tegemoet te komen en tot een oplossing te komen. Ontbinding wegens verstoorde arbeidsrelatie

Werkneemster is sinds 1992 in dienst van ZZG. Zij heeft thans de functie van eerst verantwoordelijke verzorgende in een verpleeghuis. Als gevolg van een verandering in de organisatie heeft ZZG werkneemster verzocht ook avonddiensten te gaan draaien. Werkneemster hoeft het eerste half jaar geen avonddiensten te draaien om aan het idee te wennen en er is een regeling bedacht om werkneemster aan de avonddiensten te laten werken. Werkneemster heeft het voorstel van de hand gewezen en houdt vast aan de eerder gemaakte afspraak dat zij geen avonddiensten hoeft te draaien. De Kantonrechter Nijmegen heeft op 26 april 2012 geoordeeld dat ZZG van werkneemster kan verlangen dat zij avonddiensten gaat draaien. Werkneemster is aangeboden om tijdelijk op andere locaties te werken, waar zij wel dagdiensten kan draaien. Ook op dit voorstel is werkneemster niet ingegaan. Nu ook mediation niet tot een oplossing heeft geleid, verzoekt ZZG ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Omdat er geen wijzigingsbeding is overeengekomen, dient de wijziging van de arbeid beoordeeld te worden aan de hand van de arresten Van der Lely/Taxi Hofman en Stoof/Mammoet. Het belang van ZZG bij de eenzijdige wijziging van de arbeidsrelatie is uitvoerig gemotiveerd, voldoende onderbouwd en ook voldoende zwaarwegend. Het belang van werkneemster bij ongewijzigde handhaving van de arbeidsvoorwaarde, dat zij tegenover het belang van ZZG stelt, is niet voldoende uit de verf gekomen. Zo heeft werkneemster op geen enkele manier onderbouwd waarom zij niet kon instemmen met het draaien van avonddiensten. Op diverse voorstellen van ZZG om haar tegemoet te komen is zijn niet ingegaan. Ook nu nog zou ZZG de arbeidsverhouding met werkneemster in stand willen houden. Dat kan echter alleen als werkneemster onvoorwaardelijk aanvaardt dat zij ook zo nu en dan avonddiensten zal moeten draaien. Nu partijen geen overeenstemming hebben bereikt en de verstoorde arbeidsrelatie aan werkneemster te wijten is, wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden zonder toekenning van een vergoeding. ZZG heeft uitdrukkelijk verzocht haar de mogelijkheid te geven het verzoek alsnog in te trekken. Daarmee wil zij werkneemster de kans geven alsnog kenbaar te maken dat zij bij ZZG wil blijven werken en aanvaardt dat zij ook avonddiensten moet draaien (en dus afstand doet van de eerder gemaakte afspraak). In dat geval wil ZZG werkneemster graag in dienst houden en met haar zoeken naar de mogelijkheden om haar in te zetten. De kantonrechter geeft aan dit verzoek gehoor. Zij merkt daarbij op dat dit voor werkneemster echt de laatste kans is haar baan te behouden. Het is aan werkneemster het initiatief te nemen voor een nieuw overleg met ZZG.