Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Sonac Vuren B.V.
Rechtbank Gelderland (Locatie Arnhem), 10 oktober 2012
ECLI:NL:RBARN:2012:BY1763

werknemer/Sonac Vuren B.V.

Ontbinding arbeidsovereenkomst op verzoek werknemer. Sonac Vuren handelt in strijd met goed werkgeverschap door werknemer tijdens arbeidsongeschiktheid terug te plaatsen en het loon neerwaarts bij te stellen. Vergoeding met C=2. Vergoeding kosten van rechtsbijstand

Werknemer is sinds 1998 in dienst van Sonac Vuren als Wachtchef Productie. Thans verzoekt werknemer ontbinding wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Hij verzoekt een vergoeding toe te kennen met C=2.

De kantonrechter oordeelt als volgt. De verstoorde arbeidsrelatie is voldoende aannemelijk, zodat het verzoek wordt toegewezen. Onder verwijzing naar een eerder tussenvonnis wordt overwogen dat de verstoorde arbeidsrelatie aan Sonac Vuren valt te verwijten. Nadat werknemer enige tijd op therapeutische basis had gewerkt en hij op 10 april 2011 weer uitviel en zich ziek meldde bij Sonac Vuren, is er een conflict tussen partijen ontstaan doordat Sonac Vuren werknemer had laten weten dat hij in functie zou worden teruggezet (met onder meer een inkomensteruggang). Volgens Sonac Vuren zou werknemer daarmee hebben ingestemd. Hiermee heeft Sonac Vuren miskend dat goed werkgeverschap met zich brengt dat behoedzaamheid geboden is wanneer een werknemer vanwege psychische klachten (burn-out en spanningsklachten) niet in staat is tot het verrichten van de bedongen arbeid en het geen pas geeft om in de door werknemer geschetste situatie werknemer te confronteren met een ingrijpende wijziging van de arbeidsovereenkomst. De C-factor wordt op 2 vastgesteld. In afwijking van Aanbeveling 3.7 [red: bedoeld is waarschijnlijk Aanbeveling 3.8] wordt ook de door werknemer verzochte vergoeding ter zake van kosten van rechtsbijstand ten bedrage van € 7.500 toegewezen.