Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/werkgeefster
Rechtbank Noord-Nederland, 21 september 2012
ECLI:NL:RBGRO:2012:BY3401

werkneemster/werkgeefster

Aansprakelijkstelling werkgever na incident met lift leent zich niet voor behandeling in deelgeschilprocedure. Tussen partijen hebben geen onderhandelingen plaatsgevonden en nadere bewijslevering en/of deskundigenonderzoek is noodzakelijk

Werkneemster is sinds 2008 in dienst als doktersassistente. Zij heeft tijdens het werk gebruik gemaakt van een lift die door haar was vastgezet. Bij het sluiten van de liftdeur heeft werkneemster gemerkt dat er iets in haar linkerschouder knapte. Werkneemster is sindsdien arbeidsongeschikt. Uit onderzoek is gebleken dat de liftdeur geen gebreken vertoonde. Werkgeefster is aansprakelijk gesteld voor de schade van werkneemster. Partijen verschillen thans van mening of het onderhavige geschil als deelgeschil moet worden gekwalificeerd.

De kantonrechter oordeelt onder verwijzing naar de wetsgeschiedenis dat het onderhavige geschil het bestek van de deelgeschilprocedure te buiten gaat. Onweersproken is dat voorafgaande aan de indiening van het verzoekschrift er tussen partijen nimmer onderhandelingen hebben plaatsgevonden. Bovendien kan niet nu reeds tot een eindbeslissing over de eventuele aansprakelijkheid van werkgeefster worden gekomen, aangezien daarvoor nadere bewijslevering en/of deskundigenonderzoek noodzakelijk wordt geacht. Er dient nader onderzoek te worden gedaan naar het sluiten van de liftdeuren en er dient een gerechtelijke plaatsopneming plaats te vinden. De door werkneemster gevorderde buitengerechtelijke incasso- en proceskosten kunnen de dubbele redelijkheidstoets (het is redelijk dat de kosten zijn gemaakt en de hoogte is redelijk) doorstaan, zodat deze kosten worden toegewezen.