Rechtspraak
Rechtbank Noord-Nederland (Locatie Groningen), 11 december 2012
ECLI:NL:RBGRO:2012:BY9610
QBuzz B.V./werknemer
Werknemer is in dienst geweest van QBuzz als buschauffeur. Hij heeft zich na een aanrijding ziek gemeld. Werknemer is op staande voet ontslagen. Volgens QBuzz heeft werknemer een auto-ongeluk verzonnen om werkzaamheden voor zijn eigen bedrijf te kunnen doen en heeft werknemer zich ten onrechte ziek gemeld. QBuzz vordert gefixeerde schadevergoeding. Werknemer stelt dat QBuzz exact zes maanden heeft gewacht met het vorderen van gefixeerde schadevergoeding. Zij heeft werknemer daarmee bewust alle juridische mogelijkheden ontnomen om binnen de wettelijke termijn te reageren. Het ontslag op staande voet is aan te merken als onrechtmatige daad. Bovendien is de opzegging onregelmatig en kennelijk onredelijk.
De kantonrechter oordeelt als volgt. Werknemer erkent dat over de aanrijding onjuiste mededelingen zijn gedaan. Uit het door QBuzz ingestelde onderzoek blijkt echter niet dat werknemer helemaal niet arbeidsongeschikt is geweest. De bedrijfsarts heeft vastgesteld dat sprake was van fysieke en psychische klachten. Van een dringende reden is derhalve geen sprake, zodat de gevorderde gefixeerde schadevergoeding wordt afgewezen. De vordering tot terugbetaling van loon over de periode van arbeidsongeschiktheid wordt eveneens afgewezen.
De vorderingen van werknemer ter zake van onregelmatig of kennelijk onredelijk ontslag zijn verjaard. Dat werknemer geen juridische hulp heeft ingeschakeld, komt voor zijn risico. Ten aanzien van het beroep op onrechtmatige daad heeft werknemer geen andere feiten en omstandigheden aangevoerd dan voor de stelling dat sprake is van onregelmatig of kennelijk onredelijk ontslag. Die gedragingen en opstelling van QBuzz waren werknemer echter al bij het ontslag op staande voet bekend. Het enkele feit dat QBuzz vervolgens gewacht heeft met het instellen van de onderhavige vorderingen levert in ieder geval niet de door werknemer gestelde, door QBuzz betwiste, onrechtmatige daad op. Volgt afwijzing van de vorderingen.