Naar boven ↑

Rechtspraak

Stichting RTV Drenthe/werknemer
Rechtbank Noord-Nederland, 18 maart 2013
ECLI:NL:RBNNE:2013:BZ4566

Stichting RTV Drenthe/werknemer

Ontbinding arbeidsovereenkomst presentator RTV Drenthe wegens ernstig verstoorde arbeidsrelatie na (onterechte) verwijten over privégebruik van gesponsorde bril en kleding. Verstoorde arbeidsrelatie is in overwegende mate aan RTV Drenthe te wijten. C=1,75

Werknemer is sinds 1993 in dienst van RTV Drenthe als programmamaker/presentator. RTV Drenthe is een publieke omroep. Haar presentatoren dragen tijdens uitzendingen vaak kleding, schoenen, brillen en dergelijke. die door regionale bedrijven beschikbaar zijn gesteld. In ruil hiervoor worden die bedrijven bijvoorbeeld in de aftiteling van de programma’s genoemd. Werknemer is in oktober 2011 geschorst, omdat hij een gesponsorde bril ook in privétijd heeft gedragen. In november 2012 wordt werknemer opnieuw geschorst, omdat hij gesponsorde kleding zonder overleg met en toestemming van de leidinggevenden van RTV Drenthe voor eigen gebruik heeft gehouden. RTV Drenthe deelt, zonder verder in details te treden, aan haar medewerkers en collega-pers mee dat er sprake is van een ernstig arbeidsconflict. Thans verzoekt RTV Drenthe ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter oordeelt als volgt. De arbeidsovereenkomst wordt wegens een ernstig verstoorde arbeidsrelatie ontbonden. Ten aanzien van de vergoeding wordt het volgende overwogen. Niet (meer) in geschil is dat het gaat om een bril en kleding waarover de afdeling commercie van RTV Drenthe afspraken met de leveranciers heeft gemaakt en dat die zaken na gebruik niet naar die leveranciers terug hoefden maar eigendom bleven van RTV Drenthe. Gelet op die betrokkenheid van RTV Drenthe valt zonder nadere toelichting (die RTV Drenthe niet heeft gegeven) niet in te zien dat werknemer in strijd met artikel 3.2 van de Integriteitregeling van RTV Drenthe, de cao en/of de Mediawet, van derden voor zichzelf een op geld waardeerbaar voordeel heeft aanvaard.

RTV Drenthe erkent dat er geen reglement is waarin een voor alle medewerkers kenbaar beleid is vastgelegd over het gebruik van brillen en kleding en dergelijke die haar eigendom zijn. De stelling van RTV Drenthe dat niettemin evident is dat werknemer deze zaken niet privé mocht gebruiken, wordt niet gevolgd. Werknemer heeft al in 2007 met de afdeling Commercie over de bril gesproken. De leidinggevende van werknemer en MT-lid en waarnemend directeur van RTV Drenthe hebben verklaard dat medewerkers na afloop van het programma de kleding hielden. De verwijten en sancties van RTV Drenthe zijn in dit geval disproportioneel. Werknemer is twintig jaar in dienst van RTV Drenthe en gesteld noch gebleken is dat er eerder redenen zijn geweest om aan zijn integriteit en onafhankelijkheid te twijfelen. De verstoorde arbeidsrelatie is in overwegende mate aan RTV Drenthe te wijten. Een vergoeding met C=1,75 (€ 228.500 bruto) is, gelet op alle omstandigheden, gerechtvaardigd. De kantonrechter houdt daarbij rekening met het feit dat werknemer als presentator en journalist een publieke functie vervult, en dat de ongerechtvaardigde verwijten van RTV Drenthe aangaande zijn integriteit en onafhankelijkheid daarom extra beschadigend zijn.