Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Adyen B.V.
Gerechtshof Amsterdam (Locatie Amsterdam), 8 augustus 2017
ECLI:NL:GHAMS:2017:3215

werkneemster/Adyen B.V.

Uit het geheimhoudingsbeding volgt geen plicht tot het afgeven van een externe harde schijf die is aangesloten geweest op een door werkgeefster ter beschikking gestelde laptop nu niet aannemelijk is geworden dat werkneemster data toebehorend aan werkgeefster daarop heeft gekopieerd.

Feiten

Werkneemster is van 10 juni 2013 tot en met 31 maart 2017 in dienst bij werkgeefster als risk officer. In de arbeidsovereenkomst is een geheimhoudingsbeding opgenomen. Voor haar werkzaamheden heeft werkgeefster haar een laptop ter beschikking gesteld. Deze heeft werkneemster nadat zij de arbeidsovereenkomst had opgezegd teruggegeven. Werkgeefster heeft de laptop onderzocht en vastgesteld dat een externe harde schrijf van het merk en type ‘Seagate Backup Plus Drive’ aangesloten is geweest en dat op 19 februari 2017 vanaf deze externe harde schijf bestanden op de laptop zijn geopend. Zij heeft werkneemster vervolgens verzocht om de betrokken externe harde schijf voor onderzoek aan haar ter beschikking te stellen. Werkneemster heeft hieraan geen gevolg gegeven. Werkgeefster stelt dat werkneemster haar geheimhoudingsbeding heeft geschonden en vordert dat de externe harde schijf aan haar (of een deskundige) wordt overgedragen, zodat de schijf geschoond kan worden van de ernaar gekopieerde data van werkgeefster. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen toe. Werkneemster heeft vervolgens een externe harde schijf van het merk en type ‘Western Digital Scorpio Blue’ doen bezorgen bij de door werkgeefster voorgedragen deskundige. Werkgeefster stelt dat dit niet de harde schijf was waarvan de overdracht was bevolen.

Oordeel

In het Compliance Handbook van werkgeefster staat dat het gebruik van removable media, such as USB sticks or external hard drives, door werknemers niet is toegestaan zonder verkregen schriftelijke toestemming daartoe en dat unauthorized storage, transmission or processing of any non-public information on removable media disciplinaire maatregelen tot gevolg heeft. Hierbij is niet bepaald en hieruit volgt evenmin dat een werknemer die zonder toestemming een externe harde schijf heeft aangesloten op een ter beschikking gestelde laptop, verplicht is die harde schijf aan werkgeefster af te geven ongeacht of zich daarop data bevinden die aan werkgeefster toebehoren. Ook valt niet in te zien dat werkgeefster een rechtmatig belang heeft bij afgifte van een door werkneemster gebruikte externe harde schijf als niet aannemelijk is dat zij daarnaar data toebehorend aan werkgeefster heeft gekopieerd. Het onderzoek van werkgeefster biedt steun voor de stelling dat een externe harde schijf van het merk en type ‘Seagate Backup Plus Drive’ aangesloten is geweest op de laptop. Hieruit volgt echter niet dat data naar de ‘Seagate Backup Plus Drive’ zijn gekopieerd. Het kopiëren van data volgt evenmin uit de stelling van werkgeefster dat op vrijwel hetzelfde tijdstip als waarop de externe harde schijf op de laptop was aangesloten, data met een omvang van circa 85 GB van de laptop zijn verdwenen. Werkneemster was namelijk verplicht bij einde dienstverband de aan de werkgeefster toebehorende data te vernietigen. Zij had hiermee reeds voor de opzegging van de arbeidsovereenkomst een begin gemaakt. Dit kan de verwijdering van de bedoelde data van de laptop verklaren, zonder dat deze naar een externe harde schijf hoeven te zijn gekopieerd. Bovendien heeft werkneemster nadrukkelijk ontkend een ‘Seagate Backup Plus Drive’ te bezitten of in bezit te hebben gehad. Het hof wijst de vorderingen af.