Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Taxi Wegman B.V.
Rechtbank Den Haag (Locatie Gouda), 9 januari 2019
ECLI:NL:RBDHA:2019:908

werkneemster/Taxi Wegman B.V.

Aanbesteding van taxivervoer is geen overgang van onderneming. Het staat niet vast dat vrijwel al het personeel dan wel materiële activa van betekenis is overgegaan. Werkneemster heeft op eigen initiatief dienstverband beëindigd waardoor evenmin sprake is van opvolgend werkgeverschap.

Feiten

Werkneemster is sinds 24 februari 2003 in dienst bij Connexion Taxi Services B.V. (hierna: Connexion) als taxichauffeur voor 40 uur per week. De Stichting Collectief Vraagafhankelijk Vervoer Midden-Holland (hierna: Stichting CVV) verzorgt in opdracht van de provincie Zuid-Holland het GroeneHartHopper-vervoer (hierna: GHH-vervoer). Na een aanbestedingsprocedure is het GHH-vervoer tot 1 juli 2016 gegund aan en uitgevoerd door Connexxion. Het GHH-vervoer is van 1 juli 2016 tot 1 augustus 2017 gegund aan Munckhof Taxi B.V. (hierna: Munckhof). Op basis van onderaanneming is het GHH-vervoer uitgevoerd door PMN GroeneHartHopper B.V. (hierna: PMN) die tevens handelde onder de naam Van Rhijn Taxivervoer Gouda B.V. (hierna: Van Rhijn). Op basis van de regeling Overgang personeel bij overgang vervoerscontracten is een deel van het personeel dat bij Connexxion het GHH-vervoer verzorgde – onder wie werkneemster – bij Van Rhijn/PMN in dienst gekomen met behoud van anciënniteit. Na klachten heeft de Stichting CVV de overeenkomst met Munckhof per 1 december 2016 beëindigd en het GHH-vervoer per diezelfde datum gegund aan De Vier Geesten B.V. (hierna: DVG). PMN bleef het GHH-vervoer in onderaanneming uitvoeren. Op 17 december heeft DVG aan Stichting CVV te kennen gegeven het GHH-vervoer niet langer (door PMN) te kunnen (laten) uitvoeren. Daarop is de overeenkomst tussen Stichting CVV en DVG in onderling overleg met ingang van 1 januari 2018 beëindigd. Stichting CVV en Taxi Wegman zijn overeengekomen dat Taxi Wegman met ingang van 1 januari 2018 het GHH-vervoer zou gaan uitvoeren tot 1 augustus 2018. Taxi Wegman heeft diverse werknemers van PMN, die uiteindelijk op 1 februari 2018 failliet is verklaard, in dienst genomen. Met het oog op de uitvoering van het GHH-vervoer heeft Wegman Personenvervoer B.V. (hierna: Wegman Personenvervoer) vanaf 1 januari 2018 taxi’s gehuurd van VDK Taxivervoer B.V. (hierna: VDK) en per 1 januari 2018 gebruikgemaakt van de backoffice-diensten van De Regievoerders B.V. (hierna: De Regievoerders). PMN maakte ook gebruik van beide diensten. Nadat werkneemster haar arbeidsovereenkomst met Van Rhijn/PMN had opgezegd, is zij met ingang van 20 januari 2018 voor bepaalde tijd tot 1 augustus 2018 in dienst getreden bij Taxi Wegman als taxichauffeur voor 32 uur per week. Bij brief d.d. 28 juni 2018 heeft Taxi Wegman aan werkneemster medegedeeld dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet wordt verlengd. Werkneemster is van mening dat zij voor onbepaalde tijd in dienst was bij Taxi Wegman omdat in de eerste plaats sprake was van een overgang van onderneming en in de tweede plaats omdat sprake was van opvolgend werkgeverschap.

Oordeel

Overgang van onderneming

De uitvoering van het GHH-vervoer dient te worden aangemerkt als onderneming. De kantonrechter stelt vast dat de onderneming ter uitvoering van het GHH-vervoer is vervreemd door middel van het sluiten van een nieuwe overeenkomst tussen de Stichting CVV en Taxi Wegman. Van een overeenkomst tussen DVG en/of PMN enerzijds en Taxi Wegman anderzijds is geen sprake. Dat vrijwel al het personeel van PMN door Taxi Wegman is overgenomen, is niet komen vast te staan. Evenmin is komen vast te staan dat in dit geval materiële activa van betekenis van PMN naar Taxi Wegman zijn overgegaan. Taxi Wegman heeft niet de taxi's en de backoffice waarvan PMN vóór 1 januari 2018 gebruikmaakte, van PMN overgenomen. Hiervoor zijn nieuwe overeenkomsten gesloten. Dat PMN, VDK en De Regievoerders allemaal vennootschappen zijn met dezelfde (in)direct bestuurder, leidt op zichzelf genomen niet tot de conclusie dat ze als één onderneming moeten worden gezien bij wie de bij Taxi Wegman in dienst getreden werknemers werkzaam zijn geweest. Ook het gegeven dat de partijen bij wie PMN de faciliteiten had ingekocht tot dezelfde groep behoorden als PMN, kan zonder bijkomende omstandigheden – waarvan hier onvoldoende is gebleken – niet tot een andere conclusie leiden. De identiteit van de economische eenheid is niet bewaard gebleven.

Opvolgend werkgeverschap

Er is geen sprake van opvolgende werkgeverschap als een werknemer op eigen initiatief besluit de werkzaamheden bij de ene werkgever te beëindigen om vervolgens bij de andere werkgever in dienst te treden om daar een min of meer zelfde functie te verrichten. In dit geval staat voldoende vast dat werkneemster haar dienstverband met Van Rhijn/PMN zelf heeft beëindigd en daarna in dienst is getreden bij Taxi Wegman. Daarbij komt nog dat werkneemster bij Taxi Wegman ook andere taken is gaan verrichten dan alleen het GHH-vervoer. Bovendien is werkneemster bij Taxi Wegman minder uren gaan werken, waarvoor zij een hoger uurloon ontving.