Naar boven ↑

Rechtspraak

Stichting Taurus/werknemer
Rechtbank Gelderland (Locatie Nijmegen), 11 juni 2021
ECLI:NL:RBGEL:2021:2936
Voormalig kuddebeheerder heeft in strijd met geheimhoudingsbeding beeldmateriaal met de media gedeeld over vermeende misstanden op het gebied van dierenwelzijn binnen organisatie werkgever. Werknemer kan geen rechten ontlenen aan klokkenluidersregeling artikel 7:658c BW.

Feiten

Stichting Taurus is de eigenaresse van een aantal kuddes runderen die grazen in ruim dertig natuurgebieden in Nederland. Wildrundvlees.nl is een aan Taurus gelieerde vennootschap. Werknemer is op 10 maart 2020 in dienst getreden van Taurus in de functie van uitvoerend kuddebeheerder. In de arbeidsovereenkomst is een geheimhoudingsbeding opgenomen. In oktober 2020 heeft werknemer contact gehad met Stichting Annemieke, een stichting die zich inzet voor dierenwelzijn, in verband met door hem gestelde misstanden binnen Taurus. Op 21 december 2020 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen werknemer en de NVWA, waarbij werknemer misstanden binnen Taurus kenbaar heeft gemaakt. Op 12 januari 2021 hebben werknemer en Taurus een beëindigingsovereenkomst gesloten, waarin zij zijn overeenkomen dat de arbeidsovereenkomst eindigt op 28 februari 2021. In de beëindigingsovereenkomst staat opgenomen dat werknemer zich – kort gezegd – dient te onthouden van negatieve uitlatingen ten aanzien van Taurus. In maart 2021 heeft werknemer medewerking verleend aan een artikel over Taurus in De Gelderlander. Ten behoeve van dat artikel zijn door werknemer gemaakte foto’s en filmbeelden ter beschikking gesteld aan De Gelderlander. Het artikel is op 13 april 2021 gepubliceerd. Op 12 mei 2021 heeft het Huis voor Klokkenluiders aan werknemer geschreven dat zij op basis van de door hem aangeleverde informatie tot de conclusie zijn gekomen dat sprake is van een vermoeden van een misstand. Werknemer is op 20 mei 2021 door de NVWA opgeroepen om te worden gehoord als getuige in een door de NVWA gestart onderzoek bij Taurus. Taurus vordert in kort geding veroordeling van werknemer om de overtreding van het overeengekomen geheimhoudingsbeding en elke negatieve uitlating ten aanzien van Taurus en/of Wildrundvlees.nl te staken en gestaakt te houden.

Oordeel

De voorzieningenrechter is voorshands van oordeel dat is komen vast te staan dat werknemer in strijd met het geheimhoudingsbeding beeldmateriaal met derden heeft gedeeld dat hij heeft gemaakt tijdens zijn dienstverband met Taurus en van een toelichting heeft voorzien. Het betreft (gevoelige) bedrijfsinformatie, die moet worden beschouwd als bedrijfsgeheim van Taurus zoals bedoeld in het geheimhoudingsbeding. Voorts laat werknemer zich in het artikel in De Gelderlander, in strijd met het beding in de vaststellingsovereenkomst, negatief uit over Taurus door opmerkingen als: ‘Er wordt op een onprofessionele manier gewerkt, waardoor dierenwelzijn vaak onder druk staat’ en ‘Mijn hart deed pijn. Het was zo amateuristisch. Die schutter schoot verkeerd en gebruikte veel te lichte kogels voor zo’n zwaar dier’. Werknemer heeft ook aangevoerd dat zijn handelen gerechtvaardigd is omdat hij moet worden aangemerkt als klokkenluider zoals bedoeld in artikel 7:658c BW. De voorzieningenrechter volgt werknemer hierin niet. Het is onvoldoende aannemelijk geworden dat werknemer de misstanden eerst intern bij Taurus heeft aangekaart, hetgeen wel het uitgangspunt is van de Wet Huis voor de Klokkenluiders (zodat de organisatie de kans krijgt zelf een misstand weg te nemen). Zo zijn geen e-mails, gespreksverslagen of verklaringen in het geding gebracht waaruit de door werknemer gedane meldingen aan personen binnen Taurus blijken. Een kortgedingprocedure leent zich niet voor nadere bewijsvoering, zodat werknemer hiertoe niet in de gelegenheid wordt gesteld. Dat betekent dat niet kan worden vastgesteld of werknemer rechten kan ontlenen aan de klokkenluidersregeling van artikel 7:658c BW. Voor zover werknemer heeft willen betogen dat het in de onderhavige zaak gerechtvaardigd was de overeengekomen geheimhouding te doorbreken en zich wel negatief te uiten over Taurus, is de voorzieningenrechter van oordeel dat van een dergelijke rechtvaardiging niet is gebleken. Er was, ten tijde van de betrokkenheid van werknemer bij het artikel in De Gelderlander, geen sprake van een situatie waarin geen andere mogelijkheid bestond om aandacht te vragen voor de vermeende misstanden dan via de media. De melding bij de NVWA was toen immers reeds gedaan en werknemer had een verzoek om bijstand ingediend bij het Huis voor Klokkenluiders, welk verzoek op 12 mei 2021 ook is gehonoreerd. Het voorgaande leidt tot de conclusie dat met grote mate van waarschijnlijkheid kan worden aangenomen dat de bodemrechter de vordering van Taurus zal toewijzen. Het door Taurus gevorderde wordt dan ook toegewezen. Een uitzondering wordt gemaakt voor het geval dat werknemer op grond van een wettelijke plicht medewerking moet verlenen aan een onderzoek over de door hem gestelde misstanden binnen Taurus, bijvoorbeeld in het kader van het onderzoek van de NVWA.