Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/werkgever
Rechtbank Gelderland, 14 maart 2025
ECLI:NL:RBGEL:2025:1994
Werkneemster heeft cadeautjes met ongepaste teksten voor haar collega's achtergelaten. Dit levert geen dringende reden voor ontslag op staande voet op. De billijke vergoeding, de gefixeerde schadevergoeding en de transitievergoeding worden toegewezen.

Feiten

Werkneemster is op 28 mei 2019 in dienst getreden bij werkgever als verzorgende IG. Per 1 oktober 2024 zou werkneemster haar werkzaamheden op een andere locatie binnen werkgever voortzetten. Na haar laatste avonddienst op 30 september 2024 heeft werkneemster cadeaupakketjes achtergelaten voor haar collega’s. De pakketjes waren voorzien van een kaartje in de vorm van een baarmoeder met daarop de tekst: “het is zeer kut dat ik ga”. In de pakketjes zaten onder meer teksten als “and the wise one said: “fuck this shit” and found another job”, een post-it met de tekst “doe wat met de feedback” en drie flessen toileverfrisser met daarop de tekst “fuckoff spray keeps all the idiots and assholes away”.  Op 4 oktober 2024 is werkneemster op staande voet ontslagen. Werkneemster verzoekt een veroordeling van werkgever tot betaling van een billijke vergoeding van € 10.000, de gefixeerde schadevergoeding en de transitievergoeding.

Oordeel

De kantonrechter oordeelt als volgt. Werkgever heeft werkneemster ontslagen omdat haar gedrag en de achtergelaten cadeautjes zeer in strijd waren met de gedragsnormen van werkgever. Daarnaast heeft werkneemster nauwelijks tot geen berouw getoond. Werkgever heeft het standpunt ingenomen dat een werkneemster die zich schuldig maakt aan grove belediging dan wel intimidatie van collega’s niet past binnen werkgever. Werkneemster betwist dat sprake is van een schending van de gedragsnormen, aangezien hierin niet is bepaald dat het gedrag van werkneemster evident niet is toegestaan. Naar het oordeel van de kantonrechter zijn de gedragingen van werkneemster gênant en misplaatst, maar niet zodanig ernstig dat sprake is van een geldig ontslag op staande voet. De kantonrechter is er niet van overtuigd dat werkneemster bepaalde teksten bewust bij bepaalde werknemers heeft geplaatst. Verder is onvoldoende gemotiveerd betwist dat de pennen via Temu zijn gekocht en dat de teksten willekeurig door Temu zelf op de pennen zijn gedrukt, zodat geen sprake was van een vooropgezet plan met zelfbedachte teksten. Een ontslag op staande voet is de nucleaire optie die niet te snel en te lichtzinnig mag worden ingezet. Werkgever had moeten kiezen voor bijvoorbeeld een op non-actiefstelling. Ten aanzien van de door werkneemster verzochte billijke vergoeding heeft werkgever aangevoerd dat het onwaarschijnlijk is dat het dienstverband nog lang zou hebben voortgeduurd. De kantonrechter volgt werkgever in zijn verweer dat de arbeidsovereenkomst, als werkgever een ontbindingsverzoek had ingediend, nog ongeveer vier maanden geduurd zou hebben. De kantonrechter kent een billijke vergoeding van één maandsalaris toe. Ook de gefixeerde schadevergoeding wordt toegewezen. Datzelfde geldt voor de transitievergoeding: de gedragingen van werkneemster kwalificeren niet als ernstig verwijtbaar. Werkgever wordt in de proceskosten veroordeeld.