Naar boven ↑

Rechtspraak

Heuvelrug B.V./werkneemster
Rechtbank Midden-Nederland, 5 oktober 2011
ECLI:NL:RBUTR:2011:BT8521

Heuvelrug B.V./werkneemster

Ontbinding arbeidsovereenkomst. Zonder overleg worden tijdens arbeidsongeschiktheid twee teamleiders aangesteld die functie van kliniekmanager overnemen. Opgebouwde anciƫnniteit vorige werkgever telt niet mee bij vaststellen vergoeding, omdat geen sprake is van overgang van onderneming

Werkneemster is sinds september 2009 werkzaam bij Oogkliniek Heuvelrug in de functie van Kliniek Manager. Ze is in dienst van Heuvelrug, een onderneming die personeel beschikbaar stelt aan Oogkliniek Heuvelrug. Daarvoor is ze in dienst geweest van het Diakonessenziekenhuis. Na de oprichting van Oogkliniek Heuvelrug is ze daar met twaalf andere werknemers van Diaconessen ziekenhuis in dienst getreden. Sinds september 2010 is werkneemster arbeidsongeschikt wegens ziekte. In januari 2011 zijn twee teamleiders aangesteld die voortaan de leidinggevende taken van werkneemster overnemen. Thans verzoekt Heuvelrug ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Nu beide partijen voortzetting van de arbeidsovereenkomst onmogelijk achten, zal de arbeidsovereenkomst worden ontbonden. Omdat werkneemster ontbinding wenst, staat het opzegverbod tijdens ziekte hieraan niet in de weg. Heuvelrug wordt verweten dat zonder overleg met werkneemster tijdens haar ziekte haar functie is geschrapt. De daaruit voortvloeiende verstoorde arbeidsrelatie kan werkneemster niet worden verweten, zodat een correctiefactor van 1 zonder meer terecht is.

Werkneemster stelt dat haar dienstjaren bij het Diakonessenziekenhuis dienen te worden meegenomen bij de berekening van de vergoeding, omdat er sprake zou zijn van een overgang van onderneming. Deze stelling wordt niet gevolgd. Redengevend hiervoor is dat de economische activiteit van het Diaconessenziekenhuis, het bieden van een oogheelkundige ziekenhuisvoorziening, onveranderd bij het Diaconessenziekenhuis is gebleven. Voor zover werkneemster een parallel heeft willen trekken met het Albron-arrest (HvJ EU 21 oktober 2010, JAR 2010/298), gaat dit niet op nu er geen sprake van is dat het Diaconessenziekenhuis uitsluitend personeel ter beschikking stelt aan een aan haar gelieerd concernonderdeel, dat feitelijk de werkzaamheden verrichtte, zonder eigen economische activiteit. Het Diaconessen ziekenhuis heeft een eigen van de praktijk van de oogartsen te onderscheiden economische activiteit. Die economische activiteit wordt mogelijk wel geraakt door het vertrek van een oogarts uit het ziekenhuis, maar daarmee verandert die activiteit nog niet automatisch. De dienstjaren bij het Diaconessenziekenhuis worden derhalve niet meegenomen bij de berekening van de vergoeding. Volgt ontbinding met C=1.