Naar boven ↑

Rechtspraak

Jupiter Uitzendbureau B.V./werknemer
Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 23 oktober 2012
ECLI:NL:GHSHE:2012:BY1764

Jupiter Uitzendbureau B.V./werknemer

Werknemer na afloop bepaalde tijdscontract toelaten tot werkzaamheden tot 15.00 uur, leidt tot stilzwijgende verlenging ex artikel 7:668 BW. Vergissing einddatum geen rechtvaardiging voor onterechte toelating tot werkzaamheden

Werknemer is op 12 september 2011 bij Jupiter in dienst getreden in de functie van Vestigingsmedewerker C. Partijen hebben een arbeidsovereenkomst gesloten voor de duur van zes maanden. Partijen hebben voor of op de einddatum van de arbeidsovereenkomst, 11 maart 2012, niet gesproken over verlenging of beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Op 12 maart 2012 is werknemer op de gebruikelijke wijze aan het werk gegaan. In de loop van de middag, rond 15:00 uur, is aan hem een schrijven, gedateerd op 9 maart 2012, van de directeur van Jupiter overhandigd, waarin het volgende staat vermeld: ‘Op 12 maart 2012 loopt uw tijdelijke arbeidsovereenkomst af. Deze overeenkomst wordt niet verlengd. Uw laatste werkdag is derhalve maandag 12 maart. Met deze brief bevestigen wij het beëindigen van uw dienstverband.’ Werknemer heeft zich in eerste aanleg op het standpunt gesteld dat het dienstverband zonder tegenspraak is voortgezet in de zin van artikel 7:668 lid 1 BW. De kantonrechter heeft deze vordering toegewezen.

Het hof oordeelt als volgt. Het hof is voorshands van oordeel dat werknemer op grond van de gedragingen van Jupiter heeft mogen aannemen dat de arbeidsovereenkomst stilzwijgend werd voortgezet. Jupiter heeft werknemer immers op 12 maart 2012, de dag na afloop van de tijd waarvoor de arbeidsovereenkomst was aangegaan, toegelaten tot het werk en heeft werknemer zijn werkzaamheden op de gebruikelijke wijze laten voortzetten tot rond 15:00 uur. Daarmee heeft Jupiter bij werknemer het vertrouwen gewekt dat de arbeidsovereenkomst stilzwijgend werd voortgezet. Dat Jupiter werknemer heeft toegelaten tot het werk omdat zij zich vergist heeft in de einddatum van de arbeidsovereenkomst, is een omstandigheid die voor rekening en risico van Jupiter als werkgever komt. Jupiter voert voorts aan dat bij afloop van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd op haar als werkgever geen verplichting rust om aan de werknemer mee te delen dat de arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd of een andere handeling te verrichten waaruit dit blijkt. Dit is een correct uitgangspunt, echter, indien Jupiter de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet wenste te verlengen, hetgeen zij voor de einddatum van de overeenkomst niet kenbaar heeft gemaakt aan werknemer, mocht van haar wel verwacht worden dat zij werknemer na de einddatum van de overeenkomst niet meer tot het werk zou toelaten. Dat werknemer gezien zijn achtergrond behoorde te weten dat de arbeidsovereenkomst in beginsel afliep en zelf geen informatie bij Jupiter heeft ingewonnen doet aan het voorgaande niet af.