Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Profcore Zuid-Limburg B.V.
Gerechtshof 's-Hertogenbosch (Locatie 's-Hertogenbosch), 15 november 2016
ECLI:NL:GHSHE:2016:5121

werknemer/Profcore Zuid-Limburg B.V.

Het goed werkgeverschap dwingt werkgever niet ontvangen verzekeringssom uit sommenverzekering met werkgever als begunstigde bij ongevallen van werknemers aan werknemers door te betalen.

Profcore is een organisatie die personeel uitleent/beschikbaar stelt aan bedrijven. Werknemer is op 1 oktober 2005 voor onbepaalde tijd bij Profcore in dienst getreden. Op 11 april 2006 heeft hij in de uitoefening van zijn werkzaamheden bij een bedrijf genaamd Flextronics Logistics B.V. een ongeval gekregen. Als gevolg daarvan is zijn linker onderbeen geamputeerd. Profcore heeft een Collectieve Ongevallenverzekering afgesloten bij ‘verzekeringsmaatschappij X’. Na melding van het ongeval heeft deze verzekeringsmaatschappij voor het ongeval een bedrag van € 17.530,75 uitgekeerd aan Profcore. Het polisblad vermeldt als ‘verzekerden’: ‘De in vaste loondienst staande werknemers van verzekeringnemer zolang deze de leeftijd van 65 jaar niet hebben bereikt.’ Als verzekeringnemer is vermeld Profcore B.V. Begunstigde op grond van deze overeenkomst is Profcore. Verzekerd zijn sommen in geval van (A) overlijden en (B) blijvende invaliditeit, respectievelijk 1 keer en 2 keer een brutojaarsalaris. Werknemer heeft Profcore aangesproken op betaling van het uitgekeerde bedrag aan hem, hetgeen Profcore heeft geweigerd. Werknemer doet een beroep op artikel 7:611 BW.

Het hof oordeelt als volgt. Uit het bepaalde in artikel 7:965 BW volgt dat de sommenverzekering een verzekerde kent en een begunstigde. De verzekerde is degene op wiens leven of gezondheid de verzekering betrekking heeft. De begunstigde is degene die tot het ontvangen van een uitkering is aangewezen. Op grond van het bepaalde in artikel 7:966 BW kan de verzekeringnemer door schriftelijke mededeling aan de verzekeraar zichzelf of een derde als begunstigde aanwijzen. Ingevolge het bepaalde in artikel 7:967 lid 8 BW komt het recht op uitkering toe aan de verzekeringnemer, zolang geen derde als begunstigde is aangewezen. Voor zover werknemer aan zijn aanspraak ten grondslag legt dat Profcore de uitkering moet doorbetalen, omdat hij de verzekerde is en het de bedoeling van partijen is geweest dat het verzekerde bedrag ook aan de verzekerde ten goede zou komen, ziet werknemer voorbij aan de hiervoor aangehaalde wettelijke bepalingen. Hierin wordt een uitdrukkelijk onderscheid gemaakt tussen de verzekerde (ter aanduiding van de persoon wiens leven of gezondheid onderwerp is van het te verzekeren risico) en de begunstigde (als degene die gerechtigd is tot de verzekeringsuitkering). Het polisblad van de verzekering vermeldt niet wie als begunstigde is aangewezen. In dat geval vloeit uit het bepaalde in artikel 7:967 lid 8 BW voort dat de verzekeringnemer, Profcore, de begunstigde is. Voorts merkt het hof op dat een werkgeefster in het geval waarin een van haar werknemers een bedrijfsongeval overkomt ook zelf schade kan lijden, bijvoorbeeld in de vorm van kosten voor vervanging en re-integratie of in de vorm van een schadevergoeding die zij, mocht daartoe aansprakelijkheid worden vastgesteld, op grond van het bepaalde in artikel 7:658 BW aan de werknemer moet betalen. Uit het aangaan van de verzekering volgt dus niet impliciet dat het de bedoeling is geweest om een risico van de werknemer te verzekeren. Een werkgeefster kan er wel degelijk een belang bij hebben om een eigen risico als werkgeefster af te dekken met een verzekering. Ook de eisen van goed werkgeverschap brengen niet mee dat Profcore gehouden is de door haar ontvangen verzekeringspenningen door te betalen aan werknemer.