Naar boven ↑

Rechtspraak

werkgever/werknemer
Rechtbank Oost-Brabant (Locatie 's-Hertogenbosch), 5 februari 2016
ECLI:NL:RBOBR:2016:463

werkgever/werknemer

Analytisch laboratoriumassistent handelt in privétijd in drugs en illegale erectiepillen. Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens ernstig verwijtbaar handelen.

Feiten

Werknemer is sinds 1999 in dienst en thans werkzaam als analytisch laboratoriumassistent (O2-High). In zijn functie controleert werknemer of de producten van werkgever aan de voorgeschreven kwaliteitseisen voldoen. Werknemer is op 8 november 2015 aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. In zijn woning zijn ruim 100 XTC-pillen, een aantal liter GBL/GHB, ruim 20 gram speed en ruim 1000 pillen Kamagra in beslag genomen. Kamagra is een illegaal geneesmiddel dat erectieverhogend werkt. De politie heeft werkgever over de aanhouding en de reden daarvan bericht. Werkgever heeft werknemer geschorst en intern onderzoek gedaan teneinde na te gaan in hoeverre werknemer verplichtingen uit hoofde van zijn arbeidsovereenkomst heeft geschonden. Uit dat onderzoek bleek dat werknemer gedurende anderhalf jaar drugs en erectiepillen verhandelde tijdens feestjes die hij organiseerde voor en met zijn vrienden. Werknemer heeft verklaard dat hij in de weekeinden zelf ook drugs gebruikt, maar dat hij niet verslaafd is. Daarnaast bleek dat werknemer niets bij werkgever heeft weggenomen en dat het drugsgebruik van werknemer geen invloed heeft gehad op zijn werk. Werkgever verzoekt ontbinding, primair op de e-grond.

Oordeel

Werkgever is een farmaceutisch bedrijf. De gedragingen van werknemer staan, ondanks het feit dat zij in de privésfeer plaatsvonden, in nauwe betrekking tot het dienstverband. Werknemer is immers werkzaam als analytisch laboratoriumassistent en belast met de kwaliteitscontrole op de medicijnen die werkgever ontwikkelt en produceert. Juist vanwege zijn functie had werknemer er bedacht op kunnen en moeten zijn dat drugs en medicijnen of middelen die via internet worden aangeboden veiligheidsrisico’s met zich brengen. Dat risico heeft zich ook verwezenlijkt, nu iemand (mede) als gevolg van het gebruik van door werknemer geleverde pillen is overleden. Het in het verkeer brengen van drugs en van middelen waarvan werknemer had kunnen en moeten weten dat die niet aan de veiligheidseisen voldeden, is in strijd met de doelstelling en de daarmee samenhangende normen en waarden van werkgever, die gericht zijn op het beschermen en verbeteren van de volksgezondheid. Ook staat het haaks op de werkzaamheden die werknemer bij werkgever verricht, te weten het controleren van de medicijnen die werkgever ontwikkelt en produceert op kwaliteit en veiligheid. De gedragingen van werknemer doen ernstig afbreuk aan de integriteit die werkgever van haar medewerkers verwacht en mag verwachten. Daarvoor is ook indringend en herhaaldelijk (jaarlijks) door werkgever aandacht van haar medewerkers gevraagd. Gelet op dat alles is de kantonrechter van oordeel dat er een voldoende nauw verband is tussen het dienstverband van werknemer en zijn gedragingen, zodat het handelen van werknemer verwijtbaar is in het kader van de arbeidsovereenkomst. De kantonrechter acht het begrijpelijk dat werkgever haar vertrouwen heeft verloren in werknemer. Daar komt bij dat de kans op imagoschade aanwezig is, gezien de publiciteit die de gedragingen van werknemer reeds getrokken heeft en de kring van personen die bekend is met de gedragingen van werknemer en zijn dienstverband bij werkgever. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. Omdat het eindigen van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen van werknemer is op grond van artikel 7:673 lid 7 aanhef en onderdeel c BW geen transitievergoeding verschuldigd [red,: in hoger beroep is de beschikking bekrachtigd, zie AR 2016-1153].