Naar boven ↑

Update

Nummer 32, 2023
Uitspraken van 02-08-2023 tot 09-08-2023
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Hof: ontbinding arbeidsovereenkomst wegens zeer kritische berichten aan Eerste Kamerleden sturen met zakelijk e-mailaccount werkgever. Toetsing aan criteria Herbai-arrest
In AR 2023-0968 oordeelt het Hof Amsterdam dat de arbeidsovereenkomst tussen werknemer-bestuurder van een zeewerkgever terecht is ontbonden, nadat deze werknemer verschillende kritische e-mails had gestuurd aan Kamerleden over de coronaspoedwet. Naar het oordeel van het hof vallen de gedragingen niet onder de bescherming van vrijheid van meningsuiting. Het EHRM heeft in het arrest Herbai/Hongarije een viertal aspecten in overweging genomen bij de beoordeling van de vrijheid van meningsuiting in een arbeidsrelatie: (1) de aard van de meningsuiting; (2) de motieven van de werknemer; (3) de schade die de werkgever door de onthulling lijdt; en (4) de zwaarte van de opgelegde sanctie. Naar het oordeel van het hof voldoet de ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan deze vereisten, temeer omdat werknemer niet is verboden zijn mening te uiten, maar dit niet in de hoedanigheid als werknemer van werkgever te doen, hem herhaaldelijk de kans is geboden terug te keren mits excuses aan de ge-emailden en de reputatie van de werkgever onnodig hard is geraakt.

Ondernemingskamer Hof Amsterdam: verzoek veroordeling advocaatkosten OR hoort bij kantonrechter niet bij OK
In AR 2023-0962 oordeelt de Ondernemingskamer over een inmiddels ingetrokken besluit tot reorganisatie waarvoor geen voorafgaand advies was gevraagd, dat de ondernemingsraad wegens de intrekking geen belang meer heeft, maar wordt de ondernemer veroordeeld om de gevolgen van het (ingetrokken) besluit ongedaan te maken. Wat betreft de door de ondernemingsraad verzochte vergoeding van de volledige advocaatkosten is van belang dat de ondernemer op grond van artikel 22 WOR gehouden is de (advocaat)kosten van de ondernemingsraad die redelijkerwijze noodzakelijk zijn voor de vervulling van de taak van de ondernemingsraad te dragen. Voor zover daarover een geschil ontstaat, dient dit langs de weg van artikel 36 lid 2 WOR aan de kantonrechter te worden voorgelegd. Tegen die achtergrond is het niet aan de Ondernemingskamer om te bepalen welke kosten tot welk bedrag voor vergoeding in aanmerking komen.

Ktr.: cursus monteur beveiligingssystemen is geen verplichte scholing ex artikel 7:611a BW
In AR 2023-0953 oordeelt de kantonrechter dat werknemer aan het studiekostenbeding is gebonden. Het beroep op artikel 7:611a BW faalt. Het feit dat werkgever de cursus aanbood met een promotie en loonsverhoging in het verschiet, maakt niet dat sprake is van een verplichte scholing voor de huidige functie. Het feit dat slechts een aantal collega’s gebruik hebben gemaakt van deze scholing duidt op het onverplichte karakter, alsmede het feit dat ondanks het niet behalen van de opleiding werknemer nog steeds werkzaam kon zijn in de functie.

Ktr.: meermalen overstuur naar huis wegens heftige privésituatie komt voor rekening van werkneemster (art. 7:628 BW)
In AR 2023-0963 oordeelt de kantonrechter dat van een goed werkgever kan en mag worden verwacht dat hij een werkneemster die door heftige privéomstandigheden (ernstig zieke moeder) is aangeslagen toestaat een paar dagen niet te werken onder doorbetaling van loon (ook al is er geen sprake van een ziekmelding). De periode erna (enkele weken), waarin werkneemster regelmatig voortijdig naar huis gaat omdat het haar ‘te veel’ wordt, komt in redelijkheid niet meer voor rekening van werkgever, zodat werkneemster over die periode geen recht heeft op loon.

Ktr.: ontbinding wegens wanprestatie zonder transitievergoeding voor BOA die alcohol nuttigt tijdens werk, met dienstwagen op invalideplek parkeert en kleinerende opmerkingen maakt
In AR 2023-0970 oordeelt de kantonrechter dat de arbeidsovereenkomst van een BOA bij de gemeente Heerlen moet worden ontbonden wegens wanprestatie. In het bijzonder overweegt de kantonrechter dat aan ambtenaren hogere integriteitseisen worden gesteld dan aan ‘gewone’ werknemers. Werknemer dient zich als een goed ambtenaar te gedragen, wat inhoudt dat hij zorgvuldig, onkreukbaar en betrouwbaar dient te zijn en niets mag doen dat het aanzien van zijn ambt zal schaden. Het is evident dat het drinken van alcohol tijdens werktijd in strijd is met de hoge integriteitseisen die aan een ambtenaar gesteld worden.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank