Naar boven ↑

Update

Nummer 37, 2024
Uitspraken van 05-09-2024 tot 11-09-2024
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Hof: Docent heeft op Paarse Vrijdag mondeling en fysiek duidelijk gemaakt dat homoseksualiteit niet te verenigen is met zijn geloof en is daarin blijven volharden
Op Paarse Vrijdag, een jaarlijkse actiedag op de tweede vrijdag van december waar leerlingen solidariteit met LHBTQIA+’ers kunnen tonen, heeft werknemer mondeling en fysiek duidelijk gemaakt dat de activiteiten van Paarse Vrijdag en homoseksualiteit niet te verenigen zijn met zijn geloof. Werknemer heeft een door leerlingen aangeboden paars armbandje geweigerd en vervolgens fel gediscussieerd met leerlingen over zijn beweegredenen. Voorts heeft hij gezegd dat mensen die deze gruwelen bewust blijven doen, in de hel kunnen belanden, heeft hij uitgelegd dat de Bijbel homoseksuelen als ‘ziek’ beschouwt en heeft hij in aanwezigheid van leerlingen een spuugbeweging gemaakt naar de regenboogvlag. Het hof oordeelt – toetsend aan de Herbai-criteria – dat de kantonrechter de arbeidsovereenkomst onder de gegeven omstandigheden mocht ontbinden. De uitingen van werknemer vallen in beginsel onder de vrijheid van meningsuiting en godsdienst zoals beschermd door het EVRM. Desalniettemin is een inmenging gerechtvaardigd, mede vanwege de wettelijke taak zorg te dragen voor een veilige leeromgeving en de vergeefse pogingen tot zelfreflectie bij de werknemer (AR 2024-1126).

Ktr.: Privégebruik bedrijfsbus op Koningsdag levert geen dringende reden op
In AR 2024-1130 oordeelt de kantonrechter dat privégebruik van de bedrijfsbus door een verhuizer op Koningsdag geen dringende reden rechtvaardigt. Volgens de werkgever was het op voorhand niet duidelijk dat privégebruik niet mocht en evenmin duidelijk wat de gevolgen zouden zijn bij wel privégebruik. Bovendien mocht een collega van werknemer (zoon van de baas) de bus wel in privé gebruiken, waardoor eenduidig beleid ontbrak.

Ktr.: Klokkenluidersregeling, op non-actiefstelling wegens aanhoudend melden van vermeende belangenverstrengeling directeur
In AR 2024-1127 oordeelt de kantonrechter dat sprake is van benadeling van een klokkenluider. Werknemer maakt melding van een vermoeden van belangenverstrengeling door de directeur. Werknemer meldt dit bij zijn leidinggevende die werknemer uiteindelijk op non-actief stelt, nadat zij hem eerder had gemaand te stoppen met meldingen over de directeur. Dat de op non-actiefstelling te maken zou hebben met ‘ongepast gedrag’ van de werknemer is – vanwege de algemene bewoordingen van dit gedrag – onvoldoende aannemelijk, waardoor het verband met de melding vaststaat. Volgt opheffing op non-actiefstelling en intrekking waarschuwingen.

Ktr.: Een halfjaarcontract van 8 februari tot en met 8 augustus (zes maanden + één dag?)
In AR 2024-1121 staat de vraag centraal of het proeftijdbeding rechtsgeldig is overeengekomen in een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden met als startdatum 8 februari en als laatste werkdag 8 augustus. Kijkend naar de tekst en de genoemde data kan dit artikel op twee manieren worden uitgelegd, met dien verstande dat in het oog springt dat in de tekst van het artikel expliciet zes maanden staat vermeld (en niet zes maanden en één dag). Voor de beantwoording van de vraag welke duur partijen zijn overeengekomen, moet volgens vaste rechtspraak niet alleen worden gekeken naar de taalkundige bewoordingen van de tekst van de overeenkomst, maar komt het ook aan op de zin die partijen over en weer redelijkerwijs aan elkaars verklaringen en gedragingen mochten toekennen en op hetgeen zij te dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten. Nu het de bedoeling is geweest een arbeidsovereenkomst voor een half jaar aan te gaan, moet het proeftijdbeding als nietig worden beschouwd.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank