Naar boven ↑

Update

Nummer 33, 2023
Uitspraken van 10-08-2023 tot 16-08-2023
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Ktr.: mismatch algemeen directeur rechtvaardigt ontbinding arbeidsovereenkomst na vier maanden op g-grond
In AR 2023-0978 oordeelt de kantonrechter dat een mismatch ontbinding op de g-grond rechtvaardigt. De aangetrokken algemeen directeur (benaderd door een van de zittende bestuurders) mist vertrouwen bij andere bestuurders en kernteam. Er is geen sprake van disfunctioneren, omdat de directeur onvoldoende in staat is gesteld zijn functioneren te verbeteren. Wel is sprake van een verstoorde relatie. Geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever, omdat die hoge drempel niet wordt gehaald.

Ktr.: standaardkarakter Cao Gemeenten staat aan lokale arbeidsvoorwaardenregeling in de weg
In AR 2023-0987 staat de vraag centraal of de recuperatieregeling (0,5 uur arbeidsduurverkorting) zoals overeengekomen met de arbeidsvoorwaardencommissie van de OR moet worden gecontinueerd of is komen te vervallen met de inwerkingtreding van de nieuwe verlofregeling in de Cao Gemeenten. Volgens de rechter biedt het standaardkarakter van de cao geen ruimte voor lokale, afwijkende regelingen, zodat de regeling binnen de gemeente Veldhoven terecht is gestopt.

Ktr.: opzegging pensioengerechtigde leeftijd ex artikel 7:669 lid 4 BW
In AR 2023-0983 staat (onder meer) de vraag centraal of werkgever nog gebruik mag maken van zijn eenmalige ontslagbevoegdheid voor een pensioengerechtigde werknemer. Partijen spraken af dat werknemer bij het bereiken van de pensioenleeftijd mocht blijven doorwerken ‘tot dat het niet meer zou gaan’. Volgens de kantonrechter is artikel 7:669 lid 4 BW geïntroduceerd met het doel meer ruimte te creëren voor werkgevers om gewaardeerde werknemers, die anders met pensioen zouden moeten gaan, toch nog voor een bepaalde periode in dienst te kunnen houden, waarbij ook de mogelijkheid wordt gecreëerd op eenvoudige wijze de arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen. Uit de geldende jurisprudentie volgt dat deze opzeggingsbevoegdheid niet vervalt als partijen eerder dan bij het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd een nieuwe arbeidsovereenkomst sluiten, de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt op de pensioengerechtigde leeftijd of de nieuwe arbeidsovereenkomst pas ingaat na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Ktr.: Geen totstandkoming arbeidsovereenkomst van docent na akkoord op het aanbod. Het aanbod was afhankelijk van afgifte van een VOG, die nog niet was verstrekt toen bleek dat de docent eerder bij een rechtsvoorganger met een vaststellingsovereenkomst uit dienst was getreden
In AR 2023-0986 oordeelt de kantonrechter over de vraag of met het doen van een voorstel door de werkgever en het akkoord gaan daarmee door de aspirant-werknemer een (arbeids)overeenkomst tot stand is gekomen. Volgens de kantonrechter is dit niet het geval omdat voor docenten geldt dat er nog een aantal aanvullende voorwaarden, zoals het verkrijgen van een VOG, geldt. Tot die tijd is van een arbeidsovereenkomst nog geen sprake. In dit bijzondere geval bleek de aspirant-werknemer bij een onderdeel van de scholengemeenschap in dienst te willen treden, terwijl het bij een ander onderdeel door middel van een vaststellingsovereenkomst was vertrokken.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank