Naar boven ↑

Update

Nummer 26, 2021
Uitspraken van 23-06-2021 tot 30-06-2021
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

HvJ EU: overgang van onderneming bij overheidsaanbesteding en behoud van anciënniteit voor berekening ketenregeling
In AR 2021-0824 oordeelt het Hof van Justitie EU over de vraag of gedurende 25 jaar op basis van zes speciale bouwopdrachten werkzaamheden verrichten, zich verdraagt met clausule 5 Richtlijn tijdelijke arbeidsovereenkomsten (anti-misbruikbepaling). Het Hof overweegt dat de nationale regeling waarschijnlijk in strijd is met richtlijn. Omdat de opdracht door een nieuwe partij is verworven, ontstaat de vraag of de anciënniteit bij de vervreemder overgaat naar de verkrijger wat de berekening van de ketenregeling betreft. Het Hof oordeelt dat enkel de duur van het laatste contract overgaat en dat dit past binnen het tweeledig doel van de richtlijn: naast bescherming ook een evenwichtige balans voor de verkrijger. Opgemerkt zij dat in de onderhavige zaak het nationale recht dit uitdrukkelijk bepaalde. In Nederland zal artikel 7:668a lid 2 BW (opvolgend werkgeverschap) waarschijnlijk in veel gevallen tot een doortelling leiden.
Het Hof verduidelijkt in dit arrest ook de spelregels van overgang van onderneming bij overheids(her)aanbesteding en in het bijzonder de rol van arbeidsintensieve en kapitaalintensieve sectoren.

Hof verwijzingsarrest FNV/Pontmeyer: loonindexering is een verkregen recht (arbeidsvoorwaarde)
In AR 2021-0809 oordeelt het hof in de verwijzingszaak FNV/Pontmeyer (AR 2018-0761) dat het jarenlang ‘volgen’ van cao-indexeringen voor niet-cao-personeel is verworden tot een verkregen recht (arbeidsvoorwaarden). Van een rechtsgeldige eenzijdige wijziging is geen sprake. Bij gebreke aan een eenzijdig wijzigingsbeding wordt getoetst aan artikel 7:611 BW. Naar het oordeel van het hof was weliswaar sprake van een ‘aanleiding tot doen van een voorstel’, maar is van een ‘redelijk’ ‘voorstel’ geen sprake geweest. Evenmin zou de wijziging in redelijkheid van werknemers kunnen worden gevergd.

Gedeeltelijke beëindiging voor 2015 heeft geen invloed op hoogte transitievergoeding einde slapend dienstverband
In AR 2021-0818 oordeelt de kantonrechter over de vraag of uit de Kolom-beschikking volgt dat een gedeeltelijke beëindiging van het dienstverband wegens een WGA-situatie in 2011, dat werknemer alsnog recht heeft op compensatie van het gemis aan opgebouwde transitievergoeding bij volledige beëindiging van het dienstverband in 2021. De kantonrechter oordeelt dat uit de Xella-beschikking noch de Kolom-beschikking voortvloeit dat een werknemer (alsnog) gecompenseerd moet worden voor het gedeeltelijke verlies van de transitievergoedingopbouw wegens de beëindiging in 2011.

Ontslag op staande voet wegens het aangaan van 36-urig dienstverband met een derde naast 32-urig dienstverband met werkgever: vrije keuze van arbeid weegt niet op tegen ATW
In AR 2021-0816 wordt werknemer op staande voet ontslagen omdat hij niet meedeelt (tijdens arbeidsongeschiktheid) in dienst te treden bij een andere werkgever voor 36 uur per week (naast het bestaande contract van 32 uur). Het recht op vrije arbeidskeuze is een grondrecht dat zwaar weegt. Dat recht wordt echter begrensd door onder andere de Arbeidstijdenwet en verplichtingen die voortvloeien uit het BW. Bovendien bevat de cao in artikel 2.5 een verplichting om nevenwerkzaamheden in ieder geval te melden. Werknemer miskent, aldus de rechter, het belang van recuperatie en het beginsel van goed werknemerschap. Hij had moeten begrijpen dat hij naast zijn bestaande dienstverband van 32 uur per week niet nog een dienstverband van 36 uur aan kon gaan, laat staan dat dit zonder overleg met de werkgever kon.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep