Naar boven ↑

Update

Nummer 40, 2020
Uitspraken van 01-10-2020 tot 07-10-2020
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Zes maanden ‘gratis’ koffie tappen en uitdelen aan collega’s levert een dringende reden voor ontslag op
In AR 2020-1174 oordeelt de kantonrechter dat het ontslag op staande voet van een werknemer die ruim zes maanden lang met een ‘valse sleutel’ gratis koffie tapt uit de automaat in de bedrijfskantine, waarvoor normaliter € 0,20-0,30 moet worden betaald, terecht is verleend. Het feit dat het per kopje koffie om steeds een gering bedrag is gegaan, leidt niet tot een ander oordeel, temeer omdat werknemers waren gewaarschuwd dat bij ‘diefstal’ ontslag zou volgen. Bovendien is sprake van ernstig verwijtbaar gedrag en dient de werknemer aan werkgever een gefixeerde schadevergoeding te betalen.

Concurrentiebedingverbod avv-Cao Particuliere Beveiliging raakt bestaande concurrentiebedingen niet
In AR 2020-1160 oordeelt de rechter over de uitleg van artikel 12 Cao Particuliere Beveiliging (concurrentiebedingverbod). Aan de hand van de cao-norm komt de voorzieningenrechter tot de conclusie dat het verbod in artikel 12 lid 3 van de Cao enkel geldt voor nieuw te sluiten concurrentiebedingen. Dit volgt uit het kopje van het artikel ‘aangaan arbeidsovereenkomst’ en daarnaast uit de woorden in lid 3 zelf ‘op te nemen’. Vast staat dat het onderhavige relatiebeding reeds was overeengekomen op het moment dat artikel 12 lid 3 van de Cao door middel van de algemeenverbindendverklaring op de arbeidsovereenkomst van toepassing werd. Gelet op voornoemde uitleg is derhalve geen sprake van een verboden beding.

Billijke vergoeding geschat op inkomstenderving gedurende 24 maanden vanwege negatieve impact corona op economie
In AR 2020-1167 oordeelt de rechter in het kader van een billijke vergoeding na een ongegrond ontslag op staande voet, dat de aan werknemer toekomende billijke vergoeding wordt geschat op 24 maanden gemist loon. Deze duur wordt mede ingegeven door de negatieve verwachtingen van het vinden van gelijksoortig werk vanwege de gevolgen die corona zal hebben op de economie. Op deze inkomstenderving wordt de transitievergoeding en WW-uitkering (deels) in mindering gebracht. De billijke vergoeding bedraagt € 55.000.

Contractuele opzegtermijn van twaalf maanden niet in strijd met WNT
In AR 2020-1164 oordeelt de rechtbank dat het respecteren van een opzegtermijn van twaalf maanden niet in strijd is met de WNT. Het standpunt van werkgever dat de contractuele opzegtermijn niet mag worden toegepast, wordt door de kantonrechter niet gevolgd. In dit geval is immers sprake van een statutaire bestuurder van wie de arbeidsovereenkomst inhoudsloos wordt zodra zij door de aandeelhoudersvergadering is ontslagen. Gelet op de leeftijd van werkneemster, 65 jaar (en 60 jaar toen zij aantrad), en de precaire verhouding waarin zij als enig statutair bestuurder tussen de Provincie als enig aandeelhouder en de meerkoppige RvC terechtkwam, kan haar niet worden tegengeworpen dat zij, om haar inkomensbelangen veilig te stellen, bij haar aantreden een opzegtermijn van twaalf maanden heeft bedongen en kan een dergelijk beding niet thans worden aangemerkt als nietig in de zin van de WNT. De rechtbank gaat daarom bij het bepalen van de ontbindingsdatum uit van de contractuele opzegtermijn.

H-grond: verbreking onderwijsovereenkomst maakt arbeidsovereenkomst inhoudsloos
In AR 2020-1170 oordeelt de kantonrechter dat vanwege de verbreking van de onderwijsovereenkomst tussen de onderwijsinstelling en werknemer, werknemer niet (op tijd) zal voldoen aan de voor de functie vereiste diploma’s. Daarmee is de arbeidsovereenkomst inhoudsloos geworden en rechtvaardigt dit ontbinding op de h-grond.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank