Naar boven ↑

Update

Nummer 28, 2024
Uitspraken van 04-07-2024 tot 10-07-2024
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Ktr.: Ontbreken actueel of herzien oordeel bedrijfsarts komt voor rekening en risico van werkneemster. Bij berekening transitievergoeding wordt uitgegaan van datum waarop wachttijd verstrijkt
In AR 2024-0844 oordeelt de kantonrechter dat het ontbreken van een actueel oordeel van de bedrijfsarts voor rekening van werknemer komt die meermalen geen gehoor heeft gegeven aan een oproep te verschijnen bij de bedrijfsarts. Bijgevolg mag werkgever het laatste oordeel van de bedrijfsarts (september 2022) gebruiken in een ontbindingsprocedure 2024. De transitievergoeding wordt berekend tot datum 104-weken arbeidsongeschiktheid. De werkgever heeft namelijk sindsdien pensioenpremies moeten blijven betalen en daardoor schade geleden.

Ktr.: Werkgever mag schade aan bedrijfsauto op werknemer verhalen
In AR 2024-0833 oordeelt de kantonrechter onder meer over de schadevergoeding die werknemer moet betalen vanwege het veroorzaken van een ongeval. Uitgangspunt op grond van artikel 7:661 BW is dat de werkgever de schade in de uitvoering van de overeenkomst draagt. Dat werknemer tijdens het ongeval zijn telefoon gebruikte en daarmee schuld had aan het ongeval, maakt nog niet dat sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Omdat partijen evenwel schriftelijk hebben afgesproken dat werknemer zelf de schade draagt en hij een eigen aansprakelijkheidsverzekering hiervoor heeft, is rechtsgeldig afgeweken op grond van lid 2. De werkgever mag de schade daarom verhalen op werknemer.

Hof: inhoudelijk goed maar in communicatie slecht presterende werkneemster geeft na vier mislukte mediations en gebrek aan zelfreflectie de werkgever een g-grond
In AR 2024-0835 oordeelt het hof over een zaak waarin een inhoudelijk goed presterende werkneemster wordt verweten een onwerkbare situatie te hebben gecreëerd door haar conflictueuze wijze van communiceren met collega’s en leidinggevenden. Werkneemster stelt alles ter discussie en doet dit in vele lange e-mails die fel van toon zijn en zeker niet constructief van aard. Werkneemster stelt zich op het standpunt dat sprake is van een onveilige werkomgeving en dat juist zij niet is gehoord. Het hof oordeelt dat in dit geval de bank voldoende heeft gedaan om werkneemster te horen en te ondersteunen, maar dat werkneemster geen kleur heeft willen bekennen wat die ‘onveilige werkomgeving’ dan inhield. Er zijn vier mediationtrajecten ingezet. Dat twee ervan niet tot wasdom zijn gekomen, doet niet af aan de oprechte intenties van de bank. Volgt beëindiging van de arbeidsovereenkomst in hoger beroep.

Ktr.: Werkgever aansprakelijk voor (PTTS-)schade werkneemster na incident met cliënt, wegens het ontbreken van een vertrouwenspersoon en bieden van onvoldoende nazorg
In AR 2024-0847 oordeelt de kantonrechter dat werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden door niet te beschikken over een vertrouwenspersoon en daarna het gewenste driegesprek uit de weg te gaan. Werkgever heeft het eigen protocol nazorg geschonden, wat funest is geweest voor de verwerking van het trauma (incident waarbij cliënt werkneemster heeft bedreigd).

Nederlands elftal en 7.10 BW…
Tot besluit… het supporten van het Nederlands elftal is niet zonder arbeidsrechtelijke risico’s. Zo speelde in het verleden het juichen voor Oranje een rol bij de vraag of werknemer (een Belg) tot de sociaaleconomische verhoudingen in Nederland behoorde (AR 2017-1283).

Daarentegen is het tonen van een oranje boxer door een man aan een vrouwelijke collega geen ‘seksuele intimidatie’ als daarmee enkel ‘kleur wordt bekend’ dat je voor het Nederlands elftal bent tijdens een eindtoernooi (AR 2015-0635).

En als straten oranje zijn gekleurd… moet je als werkgever ludieke acties van werknemers niet gelijk bestraffen met een ontslag op staande voet. Het in de nacht wegnemen van een vlaggenmast om die oranje te verven is geen ‘ontvreemding’ maar een voetbalkampioenschapsgrap (AR 2010-0877).

Veel woorden om te zeggen… zet ’m op en succes vanavond!

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank