Naar boven ↑

Update

Nummer 34, 2018
Uitspraken van 15-08-2018 tot 20-08-2018
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Finale kwijting in beëindigingsovereenkomst treft niet vorderingen wegens nadien vastgestelde fraude tijdens dienstverband
Het hof oordeelt in AR 2018-0958 dat het in de beëindigingsovereenkomst opgenomen finale kwijtingbeding betrekking had op alle tussen partijen bestaande geschilpunten. Daaronder valt niet de kwestie van de later geconstateerde fraude door werknemer, reeds omdat werknemer niet gesteld heeft dat daarover ten tijde van het sluiten van de vaststellingsovereenkomst een geschilpunt tussen partijen bestond. In dit geval gaat het om een jarenlang patroon van ernstige fraude door werknemer in zijn positie van hoofd financiële administratie, gepleegd uitsluitend te eigen bate en ten nadele van zijn werkgever. Het hof acht het beroep op dwaling door werkgever dan ook terecht voorgedragen.

Overtreding concurrentiebeding: Piercing the corporate structure
In AR 2018-0956 staat de vraag centraal of werknemer bij een concurrerende onderneming in dienst is getreden, indien hij bij een niet-concurrerende vennootschap van een overigens concurrerend concern in dienst treedt. De rechter oordeelt dat een ‘onderneming’ meer omvat dan een vennootschap en derhalve door vennootschapsrechtelijke structuren heen geprikt moet worden.

Het gebruik van bedrijfsauto, tankpas en telefoon is door fors tijdsverloop tot een arbeidsvoorwaarde verworden. Het verzoek om onmiddellijke teruggave van deze zaken vanwege de arbeidsongeschiktheid van werknemer, is een ontoelaatbare eenzijdige wijziging
In AR 2018-0973 oordeelt de kantonrechter over de vraag of vanwege het bestendige gebruik van de bedrijfsauto, de tankpas en het telefoonabonnement sprake is van een verworven arbeidsvoorwaarde (FNV/Pontmeyer-arrest van de Hoge Raad (zie ECLI:NL:HR:2018:976 en AR 2018-0761). Op zitting is komen vast te staan dat werknemer reeds vanaf zijn indiensttreding in 2002 gebruik heeft gemaakt – zowel zakelijk als privé – van de bedrijfsauto, de tankpas en het telefoonabonnement. Het bestendige gebruik van deze zaken is hiermee aannemelijk gemaakt. Het enkele feit dat ‘het gebruik’ van deze zaken niet uitdrukkelijk in de arbeidsovereenkomst of cao is opgenomen, maakt dit oordeel niet anders. Hierbij komt dat deze gang van zaken binnen de arbeidsrelatie nooit anders is geweest, zodat werknemer daarom ook geen rekening hoefde te houden met de omstandigheid dat hij deze zaken zou moeten inleveren. Dit zou anders zijn geweest indien X voorwaarden aan het gebruik van de zaken zou hebben verbonden – bijvoorbeeld door uitdrukkelijk aan te geven dat sprake is van bruikleen in de zin van artikel 7 van de cao. De conclusie luidt derhalve dat het gebruik van de bedrijfsauto, de tankpas en het telefoonabonnement een arbeidsvoorwaarde is geworden.

Mobielende buschauffeur die ongeluk veroorzaakt met bus handelt verwijtbaar maar niet ernstig verwijtbaar
In AR 2018-0961 oordeelt de rechter dat een buschauffeur die achter het stuur met zijn mobiele telefoon speelt, verwijtbaar handelt jegens de werkgever. De ontbinding van de arbeidsovereenkomst is gerechtvaardigd. Naar het oordeel van de rechter is geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen. Een van de omstandigheden waarom geen sprake is van ernstige verwijtbaarheid is het feit dat er sprake is van een eenmalige misser op een verder vlekkeloos dienstverband van ruim zestien jaar. Ook als collega werd werknemer zeer gewaardeerd, hetgeen ook wel is gebleken uit de grote belangstelling voor de mondelinge behandeling van deze zaak. Verder is van belang dat werknemer direct toestemming heeft gegeven voor het bekijken van de camerabeelden. Bovendien heeft werknemer daarna het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden erkend en beterschap beloofd. Het voorgaande brengt mee dat de door werknemer verzochte transitievergoeding van € 22.540 wordt toegewezen.

Vragen of opmerkingen

Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank