Update
Geachte confrères, collegae, amici en amicae,
Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
SZW: Loondoorbetaling bij ziekte voor MKB makkelijker en goedkoper
Afgelopen vrijdag presenteerde minister Koolmees zijn plannen inzake loondoorbetaling tijdens ziekte voor MKB. MKB-Nederland, VNO-NCW, LTO Nederland, het Verbond van Verzekeraars en minister Koolmees hebben in de vorm van een convenant de volgende afspraken gemaakt.
- Er komt een ‘MKB-verzuim-ontzorg-verzekering’ per 1 januari 2020, waardoor kleine werkgevers optimaal worden ontzorgd. Deze verzekering vangt het financiële risico op en helpt bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte. Volgt de MKB-werkgever de adviezen van de verzekeraar op, dan is hij (werkgever) gevrijwaard van een eventuele loonsanctie (die betaalt de verzekeraar dan).
- Er komt een tegemoetkoming voor de kosten van loondoorbetaling van in totaal 450 miljoen euro, waar met name de kleine werkgevers van profiteren.
- Per 1 januari 2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts bij de toets op re-integratie-inspanningen (RIV-toets) leidend. Op basis van dit advies richten werkgever en werknemer het re-integratietraject in. Om te stimuleren dat het medisch advies van de bedrijfsarts en het medisch oordeel van de verzekeringsarts gebaseerd zijn op gelijke uitgangspunten investeert het kabinet tien miljoen euro in een kwaliteitsverbetering.
- De transparantie rondom loondoorbetaling gaat verbeteren. De minister wil dat het voor kleine werkgevers helderder wordt waar UWV hen op beoordeelt bij de re-integratie van zieke werknemers (RIV-toets). Hierover gaat hij in gesprek met het UWV.
- Werkgevers krijgen meer grip op het zogenoemde ‘tweede spoor’. Hierin keren zieke werknemers niet terug op de oude werkplek maar bij een andere werkgever. Werkgevers krijgen door bovenstaande maatregelen meer zekerheid over de inzet van het tweede spoor en kunnen dan samen met de medewerker een plan maken waarbij de medewerker een grotere rol krijgt dan nu. Ook gaat de minister ruimte bieden voor experimenten tweede spoor die kunnen leiden tot meer of makkelijkere re-integratie bij een andere werkgever.
- Minister Koolmees merkt daarnaast op dat hij ruimte ziet voor de werkgevers en werknemers om cao-afspraken te beperken waarbij de wettelijke loondoorbetalingsverplichting wordt aangevuld tot vrijwel het volledige salaris.
Klik hier om de brief te lezen.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.
Hof van Justitie EU: vakantieloon omvat ook overwerkvergoeding
In AR 2018-1429 staat de vraag centraal of bij de berekening van het vakantieloon een gemiddeld loon mag worden gehanteerd met inbegrip van periodes van werkloosheid. Het oordeel van het Hof luidt – niet onverwacht – ontkennend. Een tekort aan wettelijke vakantie(loon)dagen mag evenmin met bovenwettelijke dagen worden aangevuld. Bovendien acht het Hof overwerk tot het vakantieloon behoren, indien de werknemer ‘regelmatig overwerk verricht en het loon en de vergoeding daarvan een belangrijk onderdeel vormt van de totale vergoeding die hij voor zijn beroepsactiviteit ontvangt’.
Uitleg bedrijfstakpensioenfondsregeling Metaal en Techniek: niet feitelijke uren, maar overeengekomen uren bepalend
In AR 2018-1427 oordeelt de Hoge Raad over de uitleg van verschillende regelingen in de Metaal en Techniek. Het hof had geoordeeld dat Unis TS niet onder de werking van deze regelingen viel, omdat de werknemers hoofdzakelijk met andere dingen dan metaal- en techniekverwerking bezig waren, te weten vooral het analyseren van het (technisch) mankement. Volgens de Hoge Raad is deze uitleg onjuist, omdat ze uitgaat van feitelijke uren besteed aan bepaalde werkzaamheden, terwijl de regelingen uitgaan van overeengekomen uren om vast te stellen of is voldaan een het ‘hoofdzakelijkheidscriterium’. Bovendien tellen de overeengekomen uren van ‘ondersteunende diensten’ mee (Vector-arrest).
KLM-vliegersarrest uit 2012 leidt, door niet stellen van prejudiciële vragen over leeftijdsonderscheid, niet tot onrechtmatige rechtspraak van de Staat
In AR 2018-1428 oordeelt de Hoge Raad dat de Staat niet aansprakelijk is op grond van onrechtmatige rechtspraak van de Hoge Raad in 2012. Van een dergelijke situatie is naar het oordeel van de Hoge Raad geen sprake. De Hoge Raad heeft immers het unierecht toegepast en gemeend dit ook te kunnen doen. Dat de werknemers een andere opvatting hebben over de uitkomst, is onvoldoende om te kunnen spreken van een gekwalificeerde schending. Dat in dit geval de Hoge Raad als hoogste rechter moet oordelen over een eigen uitspraak, is toegestaan.
Hoe liep Dräger eigenlijk af…?
In AR 2018-411 oordeelde de Hoge Raad onder meer dat een rechtsgeldig ontslag op staande voet niet automatisch tot ernstig verwijtbaar gedrag leidt. Maar… hoe liep het eigenlijk in deze zaak voor de werknemer af? In AR 2018-1405 lezen we de uitkomst: werknemers arbeidsovereenkomst wordt met terugwerkende kracht hersteld. Naar het oordeel van het hof is immers geen sprake van een dringende reden. Hiertoe is redengevend dat op grond van het eigen beleid, in een geval als het onderhavige, werknemer een hulpaanbod had moeten worden gedaan (en geen ontslag op staande voet). Hoewel in het beleid het aan het oordeel van Dräger is overgelaten of van een structureel alcoholprobleem sprake was, kan Dräger zich er niet op beroepen dat zij niet eerder dan op 17 mei 2016 wist dat werknemer kampte met een structureel alcoholprobleem. Als het feit dat werknemer bij aankomst op zijn werk met een fles wodka in zijn fietstas en een alcoholpromillage van 3,52 voor Dräger al geen reden vormde om te vermoeden dat van een structureel alcoholprobleem sprake was, dan had dat voor haar in ieder geval aanleiding moeten zijn om al dan niet met behulp van de bedrijfsarts te onderzoeken of daarvan sprake was. Een dergelijk onderzoek lag temeer voor de hand omdat de bedrijfsarts naar aanleiding van het eerste voorval Dräger erop gewezen had dat het in de cultuur van werknemers afkomst beladen is om daarover te spreken, dat zij het volgende moment wenste af te wachten en Dräger geadviseerd had de situatie in de gaten te houden. Tevens acht het hof van belang dat geen sprake is geweest van hoor en wederhoor voorafgaand aan het ontslag op staande voet. Als laatste omstandigheid acht het hof van belang dat werknemer op het moment van zijn ontslag een dienstverband had van 25 jaar en, behoudens de waarschuwing van 8 september 2015, niet gebleken is van enige ontevredenheid van werkgeefster over zijn functioneren. De veroordeling van Dräger tot herstel van de arbeidsovereenkomst heeft tot gevolg dat Dräger eerst tot herstel dient over te gaan; werknemer kan eerst na dat herstel aanspraak maken op loon, vakantietoeslag en overige toeslagen en emolumenten.
Bankzittende payroller = h-grond
In AR 2018-1425 oordeelt de kantonrechter over een payrollconstructie, waarbij de werknemer wegens medische beperkingen reeds langere tijd een bankzitter is. Allereerst wordt de payrollwerkgever als ‘werkgever’ gekwalificeerd. Vervolgens wordt de a-grond afgewezen, omdat onvoldoende is dat de opdrachtgever de overeenkomst heeft beëindigd. Wat resteert is een bankzitter die 2,5 jaar geen werkzaamheden meer verricht. Dit resulteert volgens de rechter in een h-grond.
Opzegging per e-mail rechtsgeldig, ondanks andersluidend vormvoorschrift cao
In AR 2018-1422 oordeelt het hof dat de opzegging van werkneemster als rechtsgeldig moet worden beoordeeld, ondanks het feit dat zij niet conform de cao ‘per aangetekende brief’ maar ‘per e-mail’ heeft gehandeld. Aan de opzeggingshandeling van werknemer ging correspondentie tussen partijen vooraf, waardoor de wilsverklaring overduidelijk was gericht op het doen eindigen van de arbeidsovereenkomst. Dat werkneemsters arbeidsovereenkomst bij de nieuwe werkgever in de proeftijd is beëindigd, doet hieraan niet af.
Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.
Rest ons nog u een bijzonder fijne dag en bovenal heel fijne Kerstdagen toe te wensen!
Hof van Justitie van de Europese Unie
Hoge Raad
- Hoge Raad Geen sprake van gekwalificeerde schending van EU-recht door niet stellen van prejudiciele vragen leeftijdsdiscriminatie. 21-12-2018
- Hoge Raad Bedrijfstakpensioenregeling Metaal en Techniek: niet de feitelijke uren betrokken bij, maar de overeengekomen uren betrokken bij zijn doorslaggevend voor de berekening van het hoofdzaakcriterium, inclusief ondersteunenende diensten. 21-12-2018
Hof
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Ontbinding arbeidsovereenkomst kennismigrant op grond van disfunctioneren. Werkgeefster heeft ruimschoots onderbouwd waarom werknemer disfunctioneerde en gedetailleerd aangegeven waarin werknemer zich diende te verbeteren. 20-12-2018
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Schadeclaim jegens rechtsbijstandsverzekeraar. Geen schade voor werkneemster als gevolg van verzuimen indienen tegenverzoek tot ontbinding onder oud ontslagrecht. 18-12-2018
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Concurrentiebeding in arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (oud recht). Verlenging voor kortere termijn dan oorspronkelijk arbeidsovereenkomst die niet schriftelijk is vastgelegd. Niet langer voldaan aan schriftelijkheidsvereiste voor geldig beding. 18-12-2018
- Gerechtshof Amsterdam Ontslag op staande voet van werknemer met alcoholprobleem niet rechtsgeldig. Veroordeling tot herstel van de arbeidsovereenkomst met terugwerkende kracht tot 17 maart 2016. 11-12-2018
- Gerechtshof Amsterdam Opzegging door werknemer per e-mail rechtsgeldig, hoewel cao opzegging per aangetekende brief voorschrijft. Toen werknemer in de nieuwe functie in de proeftijd werd ontslagen, hoefde de (oude) werkgever haar niet terug te nemen, onder andere omdat een reorganisatie in het verschiet lag. 11-12-2018
Rechtbank
- Rechtbank Amsterdam Pensioenfonds moet staken uitlatingen te doen die inhouden dat vanaf 1 januari 2019 geen sprake meer is van een eindloonregeling en moet sociale partners laten onderhandelen over de inhoud van het pensioenreglement. Onrechtmatig handelen door sociale partners voor voldongen feit te stellen. 21-12-2018
- Rechtbank Den Haag Volgens de kantonrechter is duidelijk dat de eindloonregeling voor militairen zou worden omgezet in een middelloonregeling. De bonden hebben die afspraken ondertekend en van hen kon verwacht worden dat zij begrepen dat de pensioenregeling per 1 januari 2019 zou en moest veranderen. 21-12-2018
- Rechtbank Overijssel De kantonrechter schorst het besluit om de directeur van een woningcorporatie te schorsen, tot er in een bodemprocedure over is beslist. De kantonrechter wijst het verzoek van de directeur om weer terug te keren op de werkvloer af. 18-12-2018
- Rechtbank Noord-Holland Afwijzing ontbindingsverzoek. Geen voldragen d-grond, vanwege ontbreken verbetertraject. Werknemer is evenmin in kennis gesteld van de ongeschiktheid voor zijn functie. Ook geen sprake van een verstoorde arbeidsverhouding als gevolg van vermeend disfunctioneren. 13-12-2018
- Rechtbank Overijssel Ontbinding payroll-werkgever. Afwijzing verzoek op de a-grond. Toewijzing op de h-grond nadat werknemer 2,5 jaar doorbetaald op ‘de bank’ heeft gezeten. 13-12-2018
- Rechtbank Noord-Holland Werknemer stelt deelgeschilprocedure in en vordert een verklaring voor recht dat werkgever aansprakelijk is voor door hem geleden en nog te lijden schade. De kantonrechter is van oordeel dat wanneer de investering in tijd, geld en moeite wordt afgewogen tegen het belang van de vordering en de bijdrage die een beslissing aan de totstandkoming van een minnelijke regeling kan leveren, het verzoek dient te worden afgewezen. 11-12-2018
- Rechtbank Amsterdam Ongeval ingeleende werknemer. Werknemer sluit vaststellingsovereenkomst met uitlener inclusief finale kwijting. De vraag of de finale kwijting ook gelding heeft tussen werknemer en inlener is niet geschikt voor de deelgeschillenprocedure. 03-12-2018
- Rechtbank Rotterdam Werknemer spreekt voornemen uit om vanaf een bepaalde datum gebruik te maken van de levensloopregeling. Werknemer kan hieraan niet worden gehouden. Thans kan slechts gesproken worden van een door werknemer uitgesproken intentie, waar hij niet aan gebonden is. 30-11-2018
- Rechtbank Amsterdam Geen uitwisselbare functies. Ontbindingsverzoek op de a-grond afgewezen omdat werkgeefster onvoldoende inspanningen heeft verricht ten aanzien van de herplaatsingsplicht. 29-11-2018
- Rechtbank Amsterdam Onregelmatige opzegging arbeidsovereenkomst statutair bestuurder. Gefixeerde schadevergoeding en loonbegrip. Opzegging in strijd met artikel 7:669 lid 1 BW, vanwege te beperkt onderzoek naar herplaatsing binnen concern. Toekenning billijke vergoeding van € 100.000. 29-11-2018
- Rechtbank Rotterdam Schorsing concurrentiebeding. Geheimhoudings- en relatiebeding voldoende om belang werkgeefster te beschermen. 27-11-2018
- Rechtbank Rotterdam Deelgeschil. De vraag of werkgever aansprakelijk is voor overlijden werknemer leent zich niet voor behandeling in deelgeschil. 27-11-2018
- Rechtbank Rotterdam De arbeidsovereenkomst is onregelmatig opgezegd. Aan werkneemster wordt een transitievergoeding, een billijke vergoeding en een vergoeding wegens onregelmatige opzegging toegekend. 02-11-2018
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant De kantonrechter wijst het verzoek om ontbinding op grond van bedrijfseconomische omstandigheden af. Werkgever heeft onvoldoende gesteld en feitelijk onderbouwd dat sprake is van algehele bedrijfssluiting. 11-10-2018
- Rechtbank Rotterdam Het naar de keel vliegen van een collega en die keel dichtknijpen is ernstig verwijtbaar. Ontbinding arbeidsovereenkomst op de e-grond zonder toekenning van een transitievergoeding. 31-08-2018
- Rechtbank Rotterdam Overgang van een schoonmaakopdracht kwalificeert niet als overgang van onderneming. De (enige) overgenomen werkneemster kan niet als economische eenheid worden gezien. Wel sprake van opvolgend werkgeverschap. Proeftijdontslag vernietigbaar. 27-07-2018
- Rechtbank Rotterdam Concurrentiebeding in arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd is nietig. Gevorderde schorsing wordt afgewezen, nu het concurrentiebeding nimmer werking heeft gehad. 27-06-2018
- Rechtbank Rotterdam Tussenbeschikking. Is sprake geweest van overgang van onderneming dan wel van opvolgend werkgeverschap? Partijen worden in de gelegenheid gesteld hieromtrent een akte te nemen. 01-06-2018