Naar boven ↑

Update

Nummer 33, 2022
Uitspraken van 10-08-2022 tot 16-08-2022
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Vervolg op Hoge Raad Psychotherapeut: buitengerechtelijke vernietiging wegens bedrog en onverschuldigd betaald loon
In AR 2022-0921 oordeelt het verwijzingshof in de Psychotherapeut-zaak (HR 7 februari 2020, AR 2020-0144) dat het beroep op buitengerechtelijke vernietiging van de arbeidsovereenkomst wegens bedrog slaagt. Ook wordt werknemer veroordeeld het gehele loon terug te betalen, wegens onverschuldigde betaling. Dat werkgever ‘verrijkt’ is geweest door de prestaties van werknemer wordt door het hof verworpen. Werknemer dient derhalve € 16.819,98 aan nettoloon terug te betalen.

Dagdieverij: werknemer die inlogt maar feitelijk niet of nauwelijks werkt, handelt (ernstig) verwijtbaar
In AR 2022-0901 oordeelt de kantonrechter dat uit de logboekgegevens van werkgever genoegzaam is gebleken dat werknemer negentien werkdagen geheel of grotendeels afwezig was, terwijl hij zich als ‘aanwezig’ had geregistreerd. Dit leidt tot ‘dagdieverij’ en is op zichzelf voldoende voor ontbinding. Bovendien is het gedrag ernstig verwijtbaar, zodat geen (transitie)vergoedingen verschuldigd zijn door werkgever.

Had werkgever werknemers moeten wijzen op (financieel) gunstigere regeling?
In AR 2022-0904, AR 2022-0905 en AR 2022-0906 oordeelt het hof over de vraag of werknemers die tekenden voor een vroegpensioenregeling, maar kort daarna worden geconfronteerd met een veel gunstigere vertrekregeling bij werkgever met een ‘cut-off-date’ waarbij zij geen aanspraak op deze regeling mogen maken, verkeerd of onjuist zijn geïnformeerd en daardoor hebben gedwaald of werkgever anderszins als niet goedwerkgever heeft gehandeld. Naar het oordeel van het hof is geen sprake van dwaling of slecht werkgeverschap. De nieuwe regeling was ten tijde van het sluiten van de regelingen met werknemers nog niet definitief.

Zie ook: AR 2018-1082.

Geschil over einde arbeidsovereenkomst: geen loon wegens rechtsverwerking
In AR 2022-0902 oordeelt het hof over de vraag of een arbeidsovereenkomst wel of niet is geëindigd en of werknemer recht heeft op loon. Het hof is van oordeel dat de kantonrechter met juistheid heeft geoordeeld dat werkgever een beroep toekomt op rechtsverwerking, om de volgende redenen: (a) werknemer heeft geen bezwaar gemaakt tegen stopzetting van het loon in november 2017, (b) werknemer heeft geen bezwaar gemaakt tegen het standpunt van werkgever dat de arbeidsovereenkomst was geëindigd, (c) werknemer heeft in de bezwaarprocedure bij het UWV expliciet vermeld dat de arbeidsovereenkomst was geëindigd, (d) werknemer heeft tot 11 januari 2019 gewacht om aanspraak te doen op het achterstallig loon en (e) werknemer wordt sinds november 2017 bijgestaan door een advocaat. Er is naar het oordeel van het hof aldus sprake van bijzondere omstandigheden en een handelwijze van werknemer die meer omvat dan het enkel stilzitten of laten verstrijken van de tijd.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank