Naar boven ↑

Update

Nummer 31, 2022
Uitspraken van 27-07-2022 tot 02-08-2022
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen u op de volgende uitspraken.

Collectieve actie tegen Temper: ideële doelstelling vakbonden voldoende
In AR 2022-0868 staat de ontvankelijkheid van CNV en FNV in een procedure tegen Temper centraal. De rechtbank oordeelt dat de ideële doelstelling van ‘een rechtvaardige arbeidsmarkt’ leidt tot een verlicht regime van artikel 3:305a BW. Dat CNV/FNV niet alle werkers en belangen onder de ‘Temper-werkers’ vertegenwoordigen, doet hieraan niet af.

In AR 2022-0869 staat een incident centraal waarbij een Stichting van belanghebbenden zich wenst te voegen in het geschil tussen Temper en CNV/FNV. De rechter oordeelt dat in dit geval de Stichting niet representatief genoeg is, mede vanwege het feit dat de Stichting door Temper werd gefinancierd.

Bierviltje met nettojaarsalaris doorslaggevend
Een (amateur)voetballer vordert achterstallig loon op basis van ‘jaarsalarissen’ op een bierviltje met daarop handtekeningen. In de arbeidsovereenkomst zijn veel lagere maandsalarisafspraken overeengekomen. Volgens werknemer komt dit omdat een deel van het salaris ‘zwart’ zou worden uitbetaald. Het hof oordeelt in AR 2022-0848 dat werknemer is geslaagd in het bewijzen van zijn stellingen en wijst de loonvorderingen toe.

Ontslag op staande voet wegens in dronken staat meenemen (dure) tas met laptop van collega niet rechtsgeldig
In AR 2022-0863 oordeelt de rechter dat het ontslag op staande voet van een werkneemster die aan het einde van de dag, na een vrijdagmiddagborrel, zwaar beschonken de  (dure) tas van haar collega meeneemt, niet rechtsgeldig is. Van opzet of het oogmerk zich enig goed wederrechtelijk toe te eigenen is geen sprake. De dronken toestand en het openlijk meenemen van de tas wijzen eerder op een vergissing. Billijke vergoeding € 10.000.

Voormalige ceo schendt relatiebeding door te gaan lunchen met contactpersoon van relatie die tevens een vriend is. Van een (voormalige) ceo mag worden verwacht dat hij bekend is met de vervaagde grens tussen werk en privé en dat hij die strikt handhaaft
In AR 2022-0858 staat de vraag centraal of werknemer het concurrentiebeding schendt door te lunchen met een contactpersoon tevens goede vriend van een relatie van de ex-werkgever. Het relatiebeding is ruim geformuleerd en daarin staat onder meer het benaderen van klanten (approach) en het ondernemen van relatiebeheeractiviteiten (client relationship management activities). Het is naar het voorlopig oordeel van de kantonrechter aannemelijk dat de lunch met de contactpersoon daaronder viel. Dat het ging om een privéontmoeting, dat hij al jaren bevriend is met de contactpersoon en dat het onbeleefd zou zijn om geen contact op te nemen, maakt het voorgaande niet anders. Zo komt het vaker voor dat als onderdeel van goed relatiebeheer ook in meer of mindere mate privécontacten worden onderhouden. Daarmee vervaagt in zekere zin de grens tussen zakelijk en privé en dat geldt al helemaal wanneer die klantrelatie gedurende een langere periode wordt opgebouwd. Maar juist van een (voormalige) ceo mag worden verwacht dat hij zich daar bewust van is en zich strikt houdt aan het overeengekomen relatiebeding.

Werkgever die weigert alsnog mee te werken aan Xella-beëindiging na eerdere wens werknemer tot pensioenleeftijd in dienst te blijven, handelt schadeplichtig
In AR 2022-0847 oordeelt het hof dat de aanvankelijke wens van werknemer om van 13 september 2018 tot 1 juni 2019 in dienst te blijven met aanvulling pensioen, geen afstand van recht op een Xella-vergoeding met zich brengt. De werkgever wordt evenmin gevolgd in zijn stelling dat door deze uitdrukkelijke afspraak van continuering van de arbeidsovereenkomst de vraag niet is of werkgever als goed werkgever moet meewerken aan beëindiging, maar of het onaanvaardbaar is werknemer aan de gemaakte afspraak te  houden. Werkgever wordt derhalve veroordeeld schadevergoeding te betalen. De schadevergoeding wordt wel gematigd vanwege het dubbele voordeel dat werknemer anders zou genieten (hoger pensioen en transitievergoeding).

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank