Naar boven ↑

Update

Nummer 45, 2022
Uitspraken van 02-11-2022 tot 08-11-2022
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Proeftijdontslag voor aanvang dienstverband na vaststelling agressieve longkanker bij werkneemster is in strijd met Wet gelijke behandeling handicap en chronische ziekte
In AR 2022-1211 oordeelt de kantonrechter dat het proeftijdontslag voor aanvang van het dienstverband (jaarcontract) met werkneemster onlosmakelijk verbonden is met de diagnose van agressieve longkanker en derhalve discriminatoir is. Dat de mededeling ‘[D]e huidige situatie staat ons helaas niet toe een andere beslissing te nemen’ zou zien op financiële tegenvallers die tot een acute personeelstop aanleiding gaven, acht de kantonrechter onvoldoende aannemelijk. Billijke vergoeding gelijk aan jaarinkomen.

Niet onverwijld verleend ontslag op staande voet neemt ernstig verwijtbaar gedrag van werknemer niet weg. Geen billijke vergoeding en transitievergoeding. Wel gefixeerde schadevergoeding
In AR 2022-1213 oordeelt het hof dat werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en dat werknemer geen recht heeft op een transitievergoeding. Werknemer heeft zijn belangrijkste verbintenis uit de overeenkomst, het verrichten van arbeid, niet nagekomen. Dat is veel ernstiger dan het verwijt dat werkgever moet worden gemaakt, te weten dat hij heeft gedraald met het geven van ontslag op staande voet. In dit verband is van belang dat werknemer het ontslag nog had kunnen voorkomen als hij had gereageerd op de (ultieme) poging van werkgever om hem te bellen om ontslag te voorkomen. Het hof is van oordeel dat werkgever geen billijke vergoeding aan werknemer hoeft te betalen.

Verbod in cao multimodaal vervoer tot het verrichten van nevenwerkzaamheden zonder toestemming in relatie tot artikel 7:653a BW
In AR 2022-1223 staat onder meer het nevenactiviteitenbeding centraal. Werkgever beroep zich onder meer op het verbod in cao multimodaal vervoer tot het verrichten van nevenwerkzaamheden zonder toestemming. Het hof oordeelt dat artikel 7:653a BW dergelijke verboden zonder objectieve redenen nietig verklaart. Hoewel niet heel expliciet uit de beschikking blijkend, lijkt artikel 7:653a BW terugwerkende kracht te hebben voor gedragingen in 2021.

Bedriegende werknemer handelt in strijd met artikel 21 Rv: afwijzing verzoeken en veroordeling proceskosten
In AR 2022-1207 oordeelt de kantonrechter dat het in het geding brengen van valse stukken door de werknemer strijd met artikel 21 Rv (waarheidsvinding) oplevert. De rechter mag de gevolgen van deze schending bepalen. In dit geval leidt een en ander niet alleen tot afwijzing van de verzoeken van werknemer, maar ook tot verrekening van schade gevorderd door werkgever en veroordeling in het hogere liquidatietarief voor complexe zaken van werknemer.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank