Naar boven ↑

Update

Nummer 21, 2023
Uitspraken van 18-05-2023 tot 24-05-2023
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

AR-annotatie Joop van Zijl: ‘Het ontstaan van nieuw bedongen arbeid: een juridisch wespennest’
Graag wijzen wij u op de nieuwe AR-annotatie bij AR 2023-0562. In deze annotatie staat Joop van Zijl stil bij zowel de ‘nieuw bedongen arbeidstoets’ van de Hoge Raad als die van de CRvB. Hij laat zien dat de recente jurisprudentie van de CRvB meer aansluit bij de Kummeling-uitspraak van de Hoge Raad. Ook schetst hij de verschillende dilemma’s waarvoor een werkgever staat bij het beslispunt nieuw bedongen arbeid vast te leggen of passende arbeid voort te zetten. Tot besluit wijst hij op het feit dat zowel de HR als de CRvB de wetgever heeft opgeroepen de materie in de wet te regelen, zonder gevolg. De OCTAS zou deze oproep moeten herhalen alsook de Amber-regeling in ere moeten herstellen. Hoe dat precies zit, leest u hier.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Geen doorbreking opzegverbod tijdens ziekte nu verslechterde communicatie verband houdt met ziekmelding
In AR 2023-0587 oordeelt de kantonrechter dat het opzegverbod tijdens ziekte in de weg staat aan ontbinding van de arbeidsovereenkomst, nu de verslechterde communicatie (verstoring van de relatie) is ontstaan nadat werknemer zich heeft ziek gemeld en een verband tussen de ziekte of het gebrek van werknemer en het opzegverbod aanwezig lijkt.

Arbeidsovereenkomst niet inhoudsloos ondanks vier jaar lang vergeefse pogingen tot herplaatsing
In AR 2023-0596 oordeelt de kantonrechter dat de arbeidsovereenkomst tussen de Staat en een medewerker van BZ niet kan worden ontbonden. Omdat werknemer thans in een situatie zit dat hij geen (vaste) functie heeft, lopen de re-integratieverplichtingen van de Staat in dit geval parallel aan de herplaatsingsverplichtingen. Van een werkgever mag worden verwacht dat deze binnen redelijke marges actief op zoek gaat naar een andere passende functie. Niet is gebleken dat de Staat in dit geval een actieve rol heeft genomen. De rol van de Staat is beperkt gebleven tot het wijzen op en het bespreken van mogelijk vacante functies. Zeker van de Staat mag worden verwacht dat actief wordt gezocht naar een passende functie nu de Staat een breed scala aan verschillende functies in verschillende functiegroepen heeft. De kantonrechter ziet niet dat niet alsnog of wederom voor werknemer een passende functie zou kunnen worden gevonden, ergens binnen de rijksoverheid.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep