Naar boven ↑

Update

Nummer 44, 2022
Uitspraken van 26-10-2022 tot 01-11-2022
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

AR-annotatie Vera van Erpers Roijaards: Onverwijldheid versus zorgvuldigheid
Graag wijzen wij u nogmaals op de AR-annotatie van Van Erpers Roijaards bij AR 2022-1073. In deze annotatie gaat zij in op het spanningsveld tussen het doen van zorgvuldig onderzoek en het (verliezen van het) momentum van onverwijlde opzegging. Zowel de situatie waarin de werkgever zelf onderzoek verricht als de situatie waarin derden het onderzoek verrichten, wordt belicht. Ook wordt nog een opmerking gemaakt over onverwijldheid bij interne procedures van oproeping en ontslagverlening. Kortom, onverwijld lezen!

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Onverwijldheid bij ontslag op staande voet na extern onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag
In AR 2022-1181 oordeelt de kantonrechter over het ontslag op staande voet van een leidinggevende die grensoverschrijdend gedrag vertoonde. Werknemer is in oktober op non-actief gesteld. Een onderzoeksbureau heeft onderzoek verricht en op 14 januari het rapport opgeleverd. Werkgever heeft werknemer op 31 januari (tweeënhalve week later) op staande voet ontslagen. De kantonrechter oordeelt dat het onderzoek van het onderzoeksbureau niet te lang heeft geduurd. En ook de periode tussen de ontvangst van het eindrapport en het ontslag op staande voet is in dit geval niet te lang. De tijdsduur past bij de ernst van de verwijten die de klagers aan werknemer hebben gemaakt, de gevoeligheid van kwesties rond grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, de beschadiging die onzorgvuldig handelen voor werknemer zou kunnen meebrengen en de noodzaak om ook rekening te houden met de positie van de slachtoffers. Daar komt bij dat werkgever een internationaal concern is en dat de situatie van werknemer en de besluitvorming over zijn positie ook internationaal heeft plaatsgevonden.

Herplaatsingsplicht van de Staat als werkgever: drie maanden zoektocht met coach en 24 vacatures voldoet aan ‘inspanningsplicht’
In AR 2022-1199 oordeelt de rechter over de reikwijdte van de herplaatsingsplicht het volgende. Anders dan veel werkgevers, en zo ook aanvankelijk de Staat, menen, gaat de herplaatsingsplicht van artikel 7:669 lid 1 BW verder dan de betreffende werkneemster te wijzen op en naar mogelijke openstaande vacatures en het vervolgens aan de werkneemster overlaten om samen met andere sollicitanten mee te dingen naar de vacature. De wetgever heeft met de herplaatsingsplicht een actieve rol van de werkgever tot uitdrukking willen brengen, waarbij de werkgever samen met de werkneemster binnen redelijke marges binnen of buiten de eigen organisatie op zoek moet gaan naar een andere, passende functie. Daarbij wordt van zowel de werkgever als de werkneemster een actieve, maar ook flexibele opstelling verwacht. Zeker van de Staat als een (zeer) grote werkgever met allerlei dienstonderdelen mag een dergelijke actieve en flexibele opstelling verwacht worden. Gedurende bijna drie maanden met een trajectbegeleider actief op zoek naar passend werk met 24 voorgelegde functies, is in casu voldoende.

Uitzending of contracting van kwaliteitscontroleurs aan autofabrikant of gelijk loon voor gelijke arbeid ex artikel 7:611 BW?
In AR 2022-1183 oordeelt het hof over de vraag of werknemers recht hebben op gelijke beloning krachtens de Waadi, omdat zij als uitzendkrachten ter beschikking zijn gesteld aan Mitsubishi TEE. Naar het oordeel van het hof lag leiding en toezicht niet bij Mitsubishi TEE, maar bij de werkgever. Derhalve ontbreekt leiding en toezicht bij de inlener en kan van uitzending noch Waadi sprake zijn. Voor gelijke beloning op grond van artikel 7:611 BW zien werknemers echter over het hoofd dat van gelijke werkzaamheden als die van de werknemers van Mitsubishi TEE geen sprake is, omdat als vaststaand heeft te gelden dat de controlewerkzaamheden afgebakend zijn, de laatste schakel zijn in het productieproces van Mitsubishi TEE waarbij de werknemers van Mitsubishi TEE juist niet betrokken zijn, en die juist onafhankelijk van Mitsubishi TEE en haar toeleveranciers moeten worden verricht.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank