Naar boven ↑

Update

Nummer 24, 2023
Uitspraken van 09-06-2023 tot 14-06-2023
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

HR: geen onderscheid in beloning wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen
In AR 2023-0717 oordeelt de Hoge Raad dat het systeem van de wet (art. 7:639 BW) geen ruimte biedt om voor bovenwettelijke dagen een minder ruim loonbegrip te hanteren dan voor wettelijke vakantiedagen. De (gemiddelde) ORT-toeslag hoort derhalve ook in het bovenwettelijke vakantieloon verdisconteerd te zijn. Of een vrijetijdsaanspraak kwalificeert als vakantieverlof moet worden bepaald aan de hand van de bedoeling ten tijde van de toekenning van deze aanspraken en niet de wijze waarop deze aanspraken uiteindelijk worden besteed. Oftewel, als de oorsprong ‘herstel van de werkbelasting’ is, maar aan de hand van een keuzemodel bovenwettelijke dagen mogen worden ingezet voor een ander doel, dan kwalificeren deze dagen toch als vakantiedagen.

HR: luizengaatje (art. 7:673 lid 8 BW) behoeft geen specifieke motivering indien verwerping besloten ligt in oordeel ernstige verwijtbaarheid
In AR 2023-0718 oordeelt de Hoge Raad dat verwerping van het beroep op het ‘luizengaatje’ (niet toekennen transitievergoeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar) niet specifiek nader gemotiveerd hoeft te worden, omdat in de overwegingen van het oordeel van hof ten aanzien van de ernstige verwijtbaarheid de motivering reeds besloten ligt. In casu ging het om een bankmedewerker die (vermeend) opdracht dan wel uitleg gaf over het kopiëren van handtekeningen van cliënten op oude documenten in/naar CAF-formulieren (Client Acceptation Form). De omstandigheid dat werknemer 55 jaar oud is, 25 jaar in dienst is en diens arbeidsmarktpositie niet optimaal is, doet aan dit oordeel niets af.

HR (art. 81 RO): beperkte reikwijdte huis-, tuin- en keukenongevallen
In AR 2023-0719 treffen we een zeer lezenswaardige conclusie van A-G Hartlief aan waarin hij ingaat op de stelplicht en bewijslast bij arbeidsongevallen alsmede een analyse geeft van de reikwijdte van ‘huis-, tuin- en keukenongevallen’. Hij komt tot de conclusie dat de reikwijdte van deze exceptie van de zorgplicht zeer beperkt is. Van een bestendige lijn in de rechtspraak is geen sprake en bovendien kan het routinematige karakter van het werk met zich brengen dat ‘algemene risico’s’ in de context van het repeterend gebruik toch tot bijzonder risico’s verworden.

OK: besluit opheffing van de functie van senior solution sales manager was adviesplichtig, ongedaanmaking gevolgen besluit
In AR 2023-0714 oordeelt de Ondernemingskamer dat werkgever ten onrechte geen advies had gevraagd over het besluit tot opheffing van de functie van senior solution sales manager. Omdat het vervallen van deze functie een belangrijke wijziging in de organisatie betrof, had de ondernemingsraad om advies moeten worden gevraagd. Werkgever wordt veroordeeld het besluit in te trekken zodat de reeds ingetreden gevolgen van het besluit uiterlijk op 1 augustus 2023 moeten worden teruggedraaid.

Ktr.: schorsing werknemer na cultuuronderzoek. Werkgever heeft gerechtvaardigd belang wegens verplichting zorg te dragen voor veilig werkklimaat (PSA)
In AR 2023-0710 oordeelt de kantonrechter dat gelet op de op HAS rustende verplichting een veilig werkklimaat te creëren voor ál haar werknemers, het op voorhand gerechtvaardigd is dat HAS gehoor geeft aan de aanbeveling van een onafhankelijk onderzoeksbureau om werknemer niet te laten terugkeren in zijn eigen functie. Verschillende meldsters hebben verklaard bij borst of bil te zijn vastgepakt door werknemer. Naast de verklaringen van meldsters is er geen ander bewijs. Toch acht de kantonrechter het handelen van de werkgever begrijpelijk. Van belang is dat sprake is van een hiërarchische werkrelatie, wat meebrengt dat werknemer bij toewijzing van de vordering zou terugkeren als leidinggevende van meldsters. HAS heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat dit gepaard zou kunnen gaan met mogelijke uitval van (een) werkneemster(s), hetgeen bij een van de meldsters overigens ook daadwerkelijk al eerder is gebeurd. Het belang van HAS bij handhaving van de op non-actiefstelling dient dan ook te prevaleren boven het belang van werknemer om, vooruitlopend op de uitkomst van de reeds aanhangige ontbindingsprocedure, terug te keren in zijn functie.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank