Naar boven ↑

Update

Nummer 3, 2023
Uitspraken van 11-01-2023 tot 17-01-2023
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

HvJ EU: zzp’er valt onder Richtlijn gelijke behandeling op grond van arbeid en kan opdrachtgever aansprakelijk stellen voor ‘ontslag’ wegens seksuele geaardheid
In AR 2023-0092 oordeelt het HvJ EU over de vraag of een zzp’er, die na plaatsing van een filmpje op YouTube ter bevordering van de tolerantie voor partners van hetzelfde geslacht, geen opdrachtovereenkomst meer krijgt van de televisiezender waarvoor hij werkzaam was, een beroep kan doen op bescherming tegen ‘discriminatoir ontslag’. Het Hof verduidelijkt dat ook zzp’ers onder de reikwijdte van de richtlijn vallen voor zover deze activiteiten reëel zijn en worden uitgeoefend in het kader van een rechtsbetrekking die door een zekere stabiliteit wordt gekenmerkt (duurzaam). De vrije contractskeuze en vrijheid van ondernemerschap kunnen geen rechtvaardiging vormen zzp’ers uit te sluiten van dergelijke bescherming.

TVA: geen studiekostenbeding in de zin van artikel 7:611a BW omdat geen sprake is van ‘voor de functie noodzakelijke scholing in de accountancy’
In AR 2023-0067 treffen we de eerste scholingsuitspraak ex artikel 7:611a (nieuw) BW aan. De kantonrechter oordeelt dat in dit geval geen sprake is van voor de functie noodzakelijke scholing, zodat het beroep op de nietigheid van het beding ex lid 4 niet op gaat. Werknemer stelde zich op het standpunt dat de scholing noodzakelijk was voor de functie van registeraccountant waar hij naartoe zou groeien. De werkgever betwistte dat dit tussen partijen was afgesproken. De kantonrechter volgt het standpunt van werkgever.

Klokkenluiders (art. 7:653c BW): misstand, causaal verband en benadeling
In AR 2023-0091 oordeelt de kantonrechter over de vraag of werkgever de arbeidsovereenkomst met werkneemster niet heeft voortgezet omdat zij misstanden (als bedoeld in art. 7:658c BW, klokkenluidersbescherming) heeft gemeld. Naar het oordeel van de kantonrechter kan het niet-verlengen van een tijdelijk contract worden beschouwd als een benadeling, mits sprake is van causaliteit en een misstand. Van een misstand als bedoeld in de Wet huis klokkenluiders is geen sprake voor zover werkneemster kritiek heeft op de wijze van werken en aansturing binnen het bedrijf. Evenmin is sprake van ernstig verwijtbaar handelen door werkgever.

Assistent-teamleider (Nigeriaans) ‘staat te springen als een aap’: geen ontslag op staande voet
In AR 2023-0079 staat de vraag centraal of werkneemster terecht op staande voet is ontslagen na onder meer een opmerking over haar Nigeriaanse teamleider te maken. Volgens werkgever is sprake van grensoverschrijdend gedrag wegens discriminatie. De kantonrechter oordeelt dat de uitlating van werkneemster ongelukkig was en, hoe discriminerend ook, niet als zodanig was bedoeld. Aan werkneemster komt een billijke vergoeding van € 1.000 toe.

Eenzijdige wijziging standplaats filiaal: onvervulbare vacature in ander filiaal rechtvaardigt overplaatsing werknemer
In AR 2023-0063 oordeelt de rechter dat op grond van artikel 7:611 BW de werkgever van werknemer mag verlangen van filiaal te wisselen, wegens het niet vervuld krijgen van een vacature in het andere filiaal. Omdat bovendien de reisafstand door deze wisseling werd verkleind en werknemer geen financiële nadelen ondervond, mocht de wijziging – ondanks het ontbreken van een 613-beding – doorgang vinden. Dat de standplaats van het filiaal een arbeidsvoorwaarde is, staat vast.

Collectieve actie van FNV en CNV tegen Temper op grond van de WAMCA
In AR 2023-0062 staat een aantal procedurele kwesties centraal in de massaclaim van de vakbonden tegen Temper. Meer in het bijzonder of aan alle Temper-werkers een ‘opt-outregeling’ moet worden aangeboden, omdat de uitkomst van de procedure mogelijk nadelige (fiscale) consequenties voor die werkers kan hebben als zij aan de inhoud van deze procedure gebonden raken. Artikel 1018f Rv regelt de mogelijkheid voor personen wier belangen in de collectieve procedure worden behartigd om zich daarvan te bevrijden. De procedure gaat uit van één procedure over een collectieve vordering voor de hele groep van personen voor wier belangen de Exclusieve Belangenbehartiger opkomt. De uitkomst in die procedure bindt al deze personen. Deze vergaande binding van benadeelden vereist dat zij een mogelijkheid hebben om aan te geven niet gebonden te willen worden.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank