Naar boven ↑

Update

Nummer 20, 2024
Uitspraken van 09-05-2024 tot 15-05-2024
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Internetconsultatie Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis (Wpc)
Gisteren (14 mei) verscheen het conceptwetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis (Wpc). De Wpc is de langverwachte opvolger van WTV en NOW. In crisissituaties zoals oorlogen, pandemieën of overstromingen wil het kabinet voorkomen dat werkgevers in de problemen komen en werknemers hun baan verliezen. In dit soort onvoorzienbare situaties, die buiten het ondernemersrisico vallen en waarin tijdelijk minder gewerkt kan worden, kunnen bedrijven werknemers tijdelijk elders herplaatsen of in aanmerking komen voor een (tijdelijk) loonsubsidie.

Bij herplaatsing kan een bedrijf tijdelijk eenzijdig de werkzaamheden van personeel wijzigen, door zijn werknemers verplicht in een andere functie te laten werken zodat medewerkers zo veel mogelijk kunnen blijven doorwerken. Werkgevers moeten hun personeel dan wel 100% blijven doorbetalen.

Werkgevers hebben ook de optie om hun werknemers 10% minder loon te betalen over de uren die door de crisis niet gewerkt kunnen worden. Als een werkgever hiervoor kiest, kan hij loonsubsidie aanvragen bij het UWV. Hij krijgt dan 65% van de loonkosten over de niet-gewerkte uren gesubsidieerd aan de hand van de volgende formule: A x (B/C) x 0,65 x percentage werkgeverslasten. 

Een combinatie van herplaatsing en werknemers gedeeltelijk minder laten werken, waarbij voor de niet gewerkte uren minder loon betaald wordt, is ook mogelijk. Hoe dit allemaal precies werkt, leest u hier.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Conclusie A-G: niet uitbetalen van juist aantal overuren is geen gebrek, maar een niet-nakomen. Klachtplicht artikel 6:89 BW niet van toepassing
In AR 2024-0655 treffen we de conclusie van A-G Wissink aan in de ‘overwerkvergoedingszaak’. Het hof had geoordeeld dat werknemers hun klachtplicht hadden geschonden met betrekking tot de vordering tot betaling van maandelijkse overwerkvergoeding. Volgens de A-G is de klachtplicht in beginsel ook van toepassing op loonvorderingen en staat de dwingende bescherming van het arbeidsrecht aan toepassing ervan niet in de weg. Het niet betalen van overwerkvergoeding moet evenwel worden beschouwd als een niet-presteren van een deelprestatie en niet als een gebrekkige prestatie. Om die reden is op deze vordering de klachtplicht niet van toepassing.
Volgens de A-G mocht het hof terecht overwegen dat het beschermingskarakter van het arbeidsrecht en de ongelijkheidscompensatie met zich brengen dat de klachtplicht terughoudend moet worden toegepast in de arbeidsrelatie. Het wachten is nu op de Hoge Raad.

Ktr.: Overeenkomst van opdracht kan niet zonder instemming werker transformeren in arbeidsovereenkomst
In AR 2024-0649 oordeelt de kantonrechter dat wanneer twee ondernemers met elkaar zijn gaan samenwerken op basis van een overeenkomst van opdracht en de opdrachtgever op een zeker moment aan de opdrachtnemer voorstelt om bij hem in dienst te komen, er pas een arbeidsovereenkomst tot stand komt als de opdrachtnemer duidelijk te kennen geeft dat hij dat wil. Een overeenkomst van opdracht kan naar het oordeel van de kantonrechter niet zonder instemming en medewerking van de opdrachtnemer ‘transformeren’ in een dienstverband.

Ktr.: Supermarktmanager op staande voet ontslagen vanwege het schenken van alcohol op de eindejaarsborrel. Belang van strikte handhaving zerotolerancebeleid
In AR 2024-0642 oordeelt de kantonrechter dat het ontslag op staande voet van een Lidl-filiaalmanager terecht is verleend. Daarbij weegt mee dat Lidl heeft aangevoerd dat zij een zerotolerancebeleid voert, wat is benadrukt in artikel 16.2 van de arbeidsovereenkomst en artikel 7.6 van de huisregels. Lidl is een grote organisatie met 440 supermarkten, zeven distributiecentra en 20.000 medewerkers. Om een transparant beleid te voeren in een dergelijke grote organisatie dient zij streng op te treden. Dat geldt temeer in het geval van werknemer die als supermarktmanager een leidinggevende positie heeft en daarmee een voorbeeldfunctie heeft.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank