Naar boven ↑

Update

Nummer 39, 2018
Uitspraken van 19-09-2018 tot 26-09-2018
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

AR Annotatie Joop van Zijl: Pro rata transitievergoeding bij gedeeltelijke beëindiging arbeidsovereenkomst. Eén vraag beantwoord. Nieuwe vragen te beantwoorden
Graag wijzen wij u op de annotatie van Joop van Zijl bij de Kolom-beschikking van de Hoge Raad (AR 2018-1037). Van Zijl analyseert in zijn annotatie de rechtsregels die voortvloeien uit de Kolom-beschikking. In bijzonder staat hij stil bij de implicaties van deze beschikking voor onder meer de in de praktijk veel voorkomende situatie van passende arbeid naar nieuw bedongen arbeid. Ook werpt hij de vraag op of dergelijke aanpassingen van de arbeidsovereenkomst aanspraak geven op de compensatieregeling transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid per april 2020. Ten slotte geeft Van Zijl aan de hand van rekenvoorbeelden weer dat het nogal uitmaakt hoe de verdere transitievergoeding moet worden berekend. Kortom, een annotatie ‘vers van de pers’ bij een beschikking waarvan de inkt nog niet droog is. Lees de annotatie hier.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

HvJ EU: werk in ploegendienst kwalificeert als ‘nachtarbeid’ in de zin van Zwangerschapsrichtlijn
In AR 2018-1081 oordeelt het Hof van Justitie EU dat onder ‘nachtarbeid’ ook valt het deels in de nacht werken door middel van ploegendienst. Bovendien preciseert het Hof de spelregels van bewijslast(omkering) in een situatie waarin de uitkeringsinstantie weigert een attest uit te voeren, nadat op basis van summiere informatie van de werkgever is vastgesteld dat geen sprake is van onveilige werkomstandigheden. Naar het oordeel van het Hof impliceert de verplichting van artikel 4 en 5 Zwangerschapsrichtlijn een op de persoon van de werkneemster uitvoerig onderzoek. Ontbreekt een dergelijke analyse, dan is daarmee het vermoeden van discriminatie aangetoond.

Proceskosten werknemer (deels) toegewezen, nadat werkgever het ontbindingsverzoek één dag voor de zitting intrekt
In AR 2018-1060 oordeelt de kantonrechter dat het daags voor de zitting intrekken van het ontbindingsverzoek, nadat werknemer een verweerschrift en producties heeft ingebracht, leidt tot toekenning van vergoeding proceskosten werknemer. Op grond van HR 3 juni 2016, ECLI:NL:HR:2016:1087 kan een gedaagde na intrekking van een kort geding door eiser de voorzieningenrechter vragen om een proceskostenveroordeling uit te spreken. Van belang is in dat geval dat de gedaagde tijdig een verzoek doet om een proceskostenveroordeling. De aanhangigheid van het kort geding komt in dat geval niet te vervallen door de intrekking. De kantonrechter ziet aanleiding om het onderhavige verzoek naar analogie van deze uitspraak te behandelen. Werknemer krijgt drie vierde van het gebruikelijke Wwz-tarief (€ 600).

Zieke werknemer: recht op 100% doorbetaling loon in tweede ziektejaar door gedragslijn werkgever. Algemene opvatting in rechtspraak is dat derde ziektejaar 70% doorbetaling bedraagt
In AR 2018-1051 oordeelt de kantonrechter dat uit het feit dat werkgever feitelijk 100% loon heeft doorbetaald in zowel het eerst als het tweede ziektejaar, de werknemer er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat hem deze loonsom toekomt. In de rechtspraak is echter algemeen aanvaard dat in de gevallen dat de werkgever op basis van een individuele regeling in de arbeidsovereenkomst dan wel een collectieve regeling in de cao gehouden is om gedurende de eerste twee jaar van de ziekte meer dan 70% salaris tijdens ziekte door te betalen, dat niet onmiddellijk betekent dat de werkgever dan ook tijdens het derde jaar van de ziekte meer dan 70% zou moeten betalen. Om die reden wordt doorbetaling van 100% loon in het derde ziektejaar afgewezen.

Geen opvolgend werkgeverschap door contractswissel in schoonmaakbranche / ex-werkgever vordert nakoming aanbiedingsplicht arbeidsovereenkomst na contractswissel
In AR 2018-1045 oordeelt het hof dat voor de berekening van de transitievergoeding op grond van het Van Tuinen-criterium de dienstjaren bij een contractswissel voor 1 juli 2015 niet meetellen. In casu was werknemer vanaf 2006 werkzaam als schoonmaker. In 2012 verwierf de huidige werkgever het schoonmaakobject. Omdat deze contractswisseling voor de Wwz plaatsvond, telden alleen de dienstjaren vanaf 2012 mee.

In AR 2018-1057 staat de vraag centraal bij wie de schoonmaker in dienst is na een heraanbesteding, waarbij de verkrijger geen aanbod heeft gedaan aan de aldaar werkzame werknemer. Zowel werknemer als de ‘ex-werkgever’ (verliezer) stelt zich op het standpunt dat de verkrijger een aanbod moet doen. De kantonrechter veroordeelt de verkrijger tot het doen van een aanbod aan werknemer. Een loonvordering kan (nog) niet worden toegewezen, nu werknemer het aanbod kan afwijzen (en dan bij de verliezer in dienst blijft).

Ontslag op staande voet wegens tijdens dienstverband oprichten concurrerende onderneming: werknemer dient loyaal aan werkgever te zijn (art. 7:611 BW)
In AR 2018-1059 oordeelt de kantonrechter dat het oprichten van een concurrerende onderneming tijdens dienstverband (op naam van de echtgenote van) niet alleen ernstig verwijtbaar is wegens het overtreden van het nevenactiviteitenbeding en non-concurrentiebeding, maar bovenal in strijd is met artikel 7:611 BW. Daar werknemer een rayonmanager is en grote vrijheid toekomt, geldt temeer dat werkgever hem moet kunnen vertrouwen en werknemer loyaal is aan de werkgever.

(Red.: zie ook AR 2018-1075)

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank