Naar boven ↑

Update

Nummer 35, 2021
Uitspraken van 25-08-2021 tot 30-08-2021
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Concurrentiebeding: werkgever heeft geen belang bij handhaving concurrentiebeding als bedrijfsdebiet niet in gevaar is
In AR 2021-1070 oordeelt de rechter stellig over de belangenafweging ex artikel 7:653 lid 3 sub b BW. Dat werknemer (tennislkeraar) in dienst is getreden van een concurrent en daarmee kennis en ervaring meeneemt, is geen belang dat meeweegt in de belangenafweging van artikel 7:653 lid 3 aanhef en onder b BW. Ook het feit dat de arbeidsmarkt voor tennisleraren krap is, doet niet ter zake. Een concurrentiebeding is voor de werkgever immers niet bedoeld om werknemers aan zich te binden en weg te houden van een concurrerende onderneming. Daarvoor staan werkgevers andere middelen ter beschikking. Bij de belangenafweging gaat het om het bedrijfsdebiet van de werkgever, de vergaarde kennis en opgebouwde goodwill. Gesteld noch gebleken is dat werknemer over essentiële informatie beschikt die de (onderhandelings)positie van Totaal in Tennis heeft versterkt of zal versterken door het in dienst nemen van werknemer. Evenmin is gebleken dat hij over specifieke kennis met betrekking tot unieke werkprocessen beschikt. De kantonrechter kan zich daar ook niets bij voorstellen als het gaat om een tennisleraar die enkel op de tennisbaan staat om daar algemeen gangbare lesstof te beoefenen en niet is betrokken bij de bedrijfsvoering. De kennis die werknemer bezit over de prijzen die werkgeefster hanteert, betreft louter algemeen toegankelijke kennis die geïnteresseerden ook kunnen aantreffen bij de tennisclub.

Langdurige fraude controller leidt tot schadevergoeding wegens onrechtmatige daad; artikel 7:661 BW niet van toepassing nu er geen verband is met uitvoering van de arbeidsovereenkomst
In AR 2021-1077 oordeelt de rechter dat artikel 7:661 BW niet geldt indien een werkgever schadevergoeding vordert op grond van onrechtmatige daad (art. 6:162 BW). Werknemer heeft gedurende een periode van een aantal jaren ruim € 700.000 verduisterd. Geen sprake van eigen schuld werkgever, nu er een adequaat controlesysteem was (dat werknemer had gemanipuleerd).

Ontslag op staande voet: ‘Wat heb jij een lekker kontje’ valt niet onder ‘amicaal gedrag tussen collega’s’. Over seksuele intimidatie en zorgen voor een veilige werkomgeving
In AR 2021-1087 oordeelt de kantonrechter in een geval waarbij kort na indiensttreding een intieme relatie is ontstaan tussen een van de bestuurders en werkneemster. Volgens werkneemster – die in een kwetsbare en afhankelijke fase verkeerde – was sprake van seksuele dwang. De arbeidsongeschiktheid en thans verstoorde arbeidsrelatie zijn volgens haar terug te voeren op dit gedrag van de bestuurder. De kantonrechter oordeelt dat inmiddels 2,5 jaar na de laatste gedraging van de bestuurder zijn verstreken en er derhalve geen verband meer is met deze eventuele tekortkoming en het einde van de arbeidsrelatie (dus geen billijke vergoeding).

In AR 2021-1089 oordeelt de kantonrechter dat uitlatingen als ‘Wat heb jij een lekker kontje’ niet kwalificeren als ‘gewoon amicaal’ gedrag. De kantonrechter is bovendien van oordeel dat de geschetste gedragingen ook in objectieve zin als grensoverschrijdend en niet passend binnen een werkkring dienen te worden beoordeeld. De werkgever mag op de werkvloer een professionelere houding en professioneler gedrag verwachten van een werknemer. De werkgever heeft er recht op en belang bij, omwille van het kunnen waarborgen van een veilige en betrouwbare werkomgeving voor al zijn werknemers, te bewerkstelligen dat dit gedrag binnen de organisatie van werkgever niet wordt getolereerd. Werkgever is immers een toonaangevend ziekenhuis en vervult een belangrijke maatschappelijke functie waarvan het naleven van professionele omgangsvormen deel uitmaakt.

‘Vuile honden zijn het’. Wangedrag in collegiale Whatsappgroep: is oprichter van de appgroep verantwoordelijk voor uitlatingen collega’s?
In AR 2021-1079 oordeelt het hof over de vraag of een ambtenaar die een groepsapp onder collega’s heeft opgericht, ontslagen moeten worden omdat in die app respectloze, gezagsondermijnende en aanstootgevende uitlatingen worden gedaan. Van een goed ambtenaar mag worden verwacht dat hij zich niet op deze wijze uitlaat over collega’s en leidinggevenden, ook niet als dat gebeurt in een besloten appgroep zoals deze. De uitlatingen van de ambtenaar zijn echter van een andere orde (minder vergaand) dan die van de andere deelnemers aan de appgroep. Het hof kan de gemeente niet volgen in haar standpunt dat de ambtenaar ook verantwoordelijk moet worden gehouden voor de uitlatingen van de anderen of dat de ambtenaar de appgroep had moeten beëindigen, omdat hij deze had opgericht. De deelnemers aan de appgroep stonden niet in hiërarchische verhouding tot elkaar. Er was geen sprake van senioriteit van de ambtenaar ten opzichte van de anderen. Natuurlijk hadden de leden van de appgroep elkaar moeten corrigeren. Dat zou in een ideale wereld zijn gebeurd, maar de werkelijkheid is dat het een soort van ‘kroegpraat’ betreft, zoals de kantonrechter ook heeft overwogen. Het hof betrekt daarbij de hiervoor geschetste voorgeschiedenis (het melden van integriteitsincidenten door werknemers bij hun leidinggevenden zonder enige gehoor). Daarmee zijn deze uitlatingen niet goed te praten, maar het maakt het wel begrijpelijk waarom de vriendengroep zich zo heeft uitgelaten en waarom deze personen elkaar niet hebben gecorrigeerd. 

In AR 2021-1093 oordeelt de kantonrechter dat de arbeidsovereenkomst van een wiskundeleraar moet worden ontbonden, nadat laatstgenoemde een emotionele e-mail met flinke kritiek op leidinggevenden intern had verstuurd. Het feit dat de directeur zich persoonlijk voelde aangevallen en geen excuses kreeg van werknemer, maakte de relatie onherstelbaar. Wel ernstig verwijtbaar handelen van de school door aan te sturen op ontslag na langdurig dienstverband.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank