Naar boven ↑

Update

Nummer 40, 2023
Uitspraken van 28-09-2023 tot 04-10-2023
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Hof: incorporatiebeding kwalificeert als 7:613-beding, wijziging OR-arbeidsvoorwaardenreglement werkt niet automatisch door in arbeidsovereenkomst
In AR 2023-1173 oordeelt het hof over de vraag of vakantiebijslag reeds was verdisconteerd in de aan de werknemers toekomende toeslagen. Voor zover de wijziging van het arbeidsvoorwaardenreglement met de OR zou hebben geleid tot een ‘all-in-loon’ waaraan werknemers zijn gehouden, oordeelt het hof dat een incorporatiebeding van het OR-arbeidsvoorwaardenreglement kwalificeert als een 7:613-beding. Dit heeft dus niet tot gevolg dat werknemer op voorhand en automatisch is gebonden aan met de OR overeen te komen wijzigingen van de Arbeidsvoorwaarden. De instemming van de ondernemingsraad kan in de weging van artikel 7:613 BW een in aanmerking te nemen omstandigheid zijn, maar ook niet meer dan dat. Uit het voorgaande volgt dat werknemer nog recht heeft op verhoging van de toeslagen met 8% vakantiebijslag en op de uitbetaling daarvan.

Ktr.: veel concurrentiebeding-zaken, nog geen anticiperende werking op aangekondigde wetswijzigingen
In deze nieuwsbrief staan veel uitspraken over concurrentiebedingen. In onder andere AR 2023-1162 staat de vraag centraal of aan de toegezegde wetswijziging van het concurrentiebeding al enig gezag toekomt. De voorzieningenrechter oordeelt daarover als volgt: ‘De gestelde ontwikkelingen in de politiek zijn tot slot onvoldoende om tot een ander oordeel te komen. Er is thans nog geen wetsvoorstel opgesteld. Het gaat enkel nog om overdenkingen van de Minister. Niet kan thans worden beoordeeld of en in hoeverre de besproken wijzigingen daadwerkelijk worden doorgevoerd.’

Ktr.: Verschuiving datum individuele salarisaanpassingen van 1 januari naar 1 maart is geen instemmingsplichtig voorgenomen besluit
In AR 2023-1176 oordeelt de kantonrechter dat de verschuiving van individuele salarisaanpassingen door werkgever van 1 januari naar 1 maart geen instemmingsplichtig voorgenomen besluit betreft. Het door de werkgever genomen besluit heeft enkel gevolgen voor het tijdstip waarop een (eventuele) individuele salarisverhoging wordt toegepast, maar er is geen sprake van een wijziging van het systeem van toekenning van beloningen aan bepaalde functies en er wordt geen wijziging gebracht in de onderlinge rangorde van beloningen. Deze uitleg is in lijn met de restrictieve uitleg van de Hoge Raad in het Holland Casino-arrest (ECLI:NL:HR:2002:AF0155) en de jurisprudentie over de uitleg van het begrip ‘beloningsysteem’.

Ktr.: ontbinding op de i-grond bij frequent ziekteverzuim en niet voldragen e- en g-grond: i-vergoeding gehalveerd (25% transitievergoeding)
In AR 2023-1178 oordeelt de kantonrechter dat de arbeidsovereenkomst op de i-grond ontbonden moet worden, waarbij aan werknemer een i-vergoeding toekomt. Deze vergoeding bedraagt (ongeveer) 25% van de transitievergoeding. Reden hiervoor is gelegen in de omstandigheden dat de werkgever onvoldoende tijdig met de werknemer heeft gecommuniceerd over de gedragingen die de werkgever heeft gekwalificeerd als verwijtbaar handelen en heeft nagelaten zich voldoende in te spannen om te proberen de verstoorde arbeidsverhouding tussen de werknemer en zijn team op te lossen. Daartegenover staat dat de werkgever gedurende het relatief korte dienstverband van de werknemer vanwege diens ziekteverzuim langere tijd het loon heeft betaald zonder dat daar werkzaamheden tegenover stonden en er daarnaast kosten zijn gemaakt door de werkgever in verband met mediation en het tweedespoortraject.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank