Naar boven ↑

Update

Nummer 42, 2023
Uitspraken van 12-10-2023 tot 18-10-2023
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Nieuws: Wetsvoorstel tot wijziging van de re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar bij werknemers van kleine en middelgrote werkgevers
De inkt van de vorige internetconsultatie is nog niet droog of de derde regeling van het arbeidsmarktpakket is alweer aangekondigd: re-integratie in het tweede spoor. Geregeld wordt dat kleine en middelgrote werkgevers de mogelijkheid krijgen om vanaf de start van het tweede ziektejaar (niet eerder en niet later) zich alleen te richten op re-integratie in het tweede spoor, dat wil zeggen re-integratie bij een andere werkgever, indien aan de voorwaarden voor het afsluiten van het eerste spoor wordt voldaan. Afsluiting van het spoor is mogelijk indien de werknemer daarmee (schriftelijk) instemt, of, indien dit niet het geval is, na toestemming door het UWV.De kleine of middelgrote werkgever is de werkgever die bij of krachtens de Wet financiering sociale verzekering als kleine of middelgrote werkgever wordt aangemerkt (art. 7:658aa lid 4 (nieuw) BW).

Extra ontslaggrond: de j-grond
Naast allerlei nieuwe re-integratieverplichtingen wordt ook een ontslaggrond toegevoegd, de ‘j-grond’. Deze luidt als volgt:  j. het beëindigen van de bevordering van de inschakeling in passende arbeid in het bedrijf van de werkgever, van een werknemer die in verband met ongeschiktheid ten gevolge van ziekte gedurende 52 weken verhinderd was de bedongen arbeid te verrichten, op grond van artikel 658aa, mits de periode, bedoeld in artikel 670, leden 1 en 12 is verstreken en, als de werknemer weer in staat is de bedongen arbeid te verrichten, de bedongen arbeid, al dan niet in aangepaste vorm, in het bedrijf van de werkgever niet binnen een termijn van 13 weken beschikbaar is.

Klik hier om de consultatieteksten te lezen.

De ‘Sociale paragraaf’ in de verkiezingen
Over een kleine maand gaat Nederland naar de stembus. Wat zeggen de politieke partijen over de arbeidsmarkt? Via deze link krijgt u een overzicht van de standpunten in verkiezingsprogramma’s van de grootste partijen volgens de peilingen. Het document is opgesteld door een ijverige student aan de master Arbeidsrecht Rotterdam genaamd Daan Ottevanger. In zijn stuk lezen we over zzp’ers bijvoorbeeld het volgende: ‘Zelfstandigen zonder personeel gaan we niet pesten met nog meer regels en verplichtingen: we maken het voor hen mogelijk om betaalbaar en vrijwillig bij te verzekeren voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. (PVV)’ en ‘Wie in alles een werknemer is, moet ook gewoon een arbeidscontract krijgen. We verduidelijken daarom de regels, waarbij evidente zzp’ers buiten schot blijven. (VVD)’. Maar ook onderwerpen als loondoorbetaling tijdens ziekte, AOV-zzp en fiscaliteit staan prominent in verschillende programma’s. Dit in combinatie met alle lopende wetsvoorstellen belooft 2024 een interessant jaar te maken. 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

HvJ EU: werknemer behoudt aanspraak op (doorbetaald) vakantieverlof tussen moment ontslag en wederindiensttreding, ook wanneer in de tussenliggende periode geen arbeid is verricht
In AR 2023-1246 oordeelt het Hof van Justitie EU (opnieuw) dat de periode tussen ontslag en wederindiensttreding in beginsel aanspraak geeft op doorbetaald vakantieverlof. Dat een werknemer in de tussenliggende periode geen arbeid heeft verricht en derhalve niet hoeft te herstellen van de arbeid, doet bij een onrechtmatig ontslag niet ter zake. Evenmin is van belang dat werknemer over de tussenliggende periode schadeloos is gesteld met een vergoeding gelijk aan het gemiddelde loon. Een dergelijke doorbetaling ontslaat de werkgever niet van zijn verplichting het recht op jaarlijks verlof met behoud van loon te verzekeren.

Ktr.: Temper wint en verliest in WAMCA-zaak
In AR 2023-1232 staat het vervolg in de Temper-zaak centraal. Volgens de rechtbank heeft een kwart van alle Temper-werkers gekozen voor een opt-out. Het gevolg hiervan is dat deze groep te groot is om de collectieve actie voor deze groep werkers voort te zetten. Het grote aantal uitgebrachte opt-outverklaringen is voor de rechtbank geen aanleiding om ook de collectieve actie te beëindigen, voor zover die strekt ter bescherming van het meer overstijgende, ideële belang van een rechtvaardige arbeidsmarkt, waarop rechten van werkenden in het algemeen worden beschermd, en waarop geen sprake is van oneerlijke concurrentie. Dit belang blijft immers nog steeds aanwezig en dat rechtvaardigt op zichzelf dat de procedure op dit punt wordt voortgezet. To be continued…

Hof: BBL-traject kwalificeert als arbeidsovereenkomst: productieve arbeid prevaleert boven opleiding
In AR 2023-1233 oordeelt het hof dat de rechtsbetrekking tussen een zij-instromer en het werkbedrijf in een BBL-traject kwalificeert als een arbeidsovereenkomst. Van belang daarbij acht het hof dat het hoofdelement van de samenwerking niet (langer) het leerproces van de werker is, maar het bijdragen aan productieve arbeid voor de werkverschaffer. Dat met de opleiding een opleidingsovereenkomst is gesloten doet hieraan niet af.

Ktr.: Kennismigrant en toezegging vaste arbeidsovereenkomst
In AR 2023-1234 oordeelt de rechter over de vraag of aan een kennismigrant een toezegging tot vast contract is gedaan, als volgt. De leidinggevende heeft een ondubbelzinnige en onvoorwaardelijke toezegging gedaan dat de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt verlengd. Op een ondubbelzinnige en onvoorwaardelijke toezegging gegeven door een bevoegd persoon, kan de werkgever in beginsel niet terugkomen. Of de leidinggevende volgens de regels van werkgever al dan niet bevoegd was om deze toezegging te doen, is hier niet relevant. De enige vraag die beantwoord moet worden is of werknemer kon en mocht begrijpen dat de toezegging bevoegdelijk is gedaan. De kantonrechter is ook van oordeel dat werknemer erop mocht vertrouwen dat de leidinggevende bevoegd was om deze toezegging over zijn arbeidsovereenkomst te doen. Dat werkgever een ander beleid heeft, kan zeker zo zijn. Maar werkgever heeft, gelet op de betwisting van werknemer, onvoldoende onderbouwd dat werknemer van het beleid op de hoogte was of dat hij dat behoorde te zijn dan wel dat het beleid in zijn geval niet juist was gevolgd. Hierbij speelt een rol dat werknemer als kennismigrant zijn verblijfsrecht zal verliezen als hij niet op korte termijn een nieuwe arbeidsovereenkomst sluit die aan de kennismigrantenregeling voldoet. De kantonrechter komt tot de voorlopige conclusie dat de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is verlengd.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank