Naar boven ↑

Update

Nummer 7, 2025
Uitspraken van 6 februari 2025 tot 12 februari 2025
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

HR: bewijsvermoeden causaal verband Wet bescherming klokkenluiders dwingt werkgever tot aantonen van tegendeel en niet slechts ‘ontzenuwen’ van verband melding en maatregel
In AR 2025-0184 oordeelt de Hoge Raad over de uitleg van het bewijsvermoeden van artikel 17eb Wet bescherming klokkenluiders (Wbk). Uit meerdere passages in de wetsgeschiedenis van artikel 17eb Wbk volgt dat de wetgever heeft bedoeld dat tegenover het wettelijk vermoeden dat de benadeling een gevolg was van de melding of openbaarmaking (hierna kortweg: melding), de werkgever die de benadelende maatregel heeft genomen, moet aantonen dat de benadeling geen gevolg is van de melding (ontbreken van causaal verband), en dat het daarom aan hem is om aan te tonen dat de benadeling op andere gronden dan de melding heeft plaatsgevonden. De in artikel 17eb Wbk neergelegde bewijsregel moet daarom zo worden uitgelegd dat de werkgever voor de weerlegging van het wettelijk vermoeden niet kan volstaan met het ontzenuwen van het vermoeden van causaal verband tussen melding en maatregel, maar dat hij het tegendeel moet aantonen. Omdat in dit geval de gronden voor het ontbindingsverzoek geen verband hielden met de melding, omdat zij dateerden van voor de melding, heeft de werkgever voldoende het tegendeel aangetoond.

Ktr.: wijziging klantenbestand (en daarmee bonustargets) salesmedewerkster na bevallingsverlof leidt tot ernstig verwijtbaar handelen werkgever wegens niet oppakken vermeende klacht op grond van geslacht en slechte communicatie over organisatiewijziging (€ 125.000 billijke vergoeding)
In AR 2025-0173 oordeelt de kantonrechter over een arbeidsconflict tussen werkneemster en werkgever na terugkeer van bevallingsverlof. Tijdens het verlof heeft werkgever een organisatiewijziging doorgevoerd, waardoor werkneemster de mogelijkheid om actief te solliciteren voor het nieuwe Platinum Team is ontnomen. Omdat haar klantenbestand was gewijzigd met slechtere targets (minder pijplijn) en daardoor lagere commissies, klaagt werkneemster over ongelijke behandeling bij zowel het College voor de Rechten van de Mens als bij werkgever. De kantonrechter verwijt werkgever dat hij werkneemster niet goed heeft geïnformeerd en niet goed met haar heeft gecommuniceerd over de organisatiewijzigingen. Bovendien had de klacht van werkneemster een verband met discriminatie op grond van geslacht kunnen hebben, wat werkgever onvoldoende heeft opgepakt. Dit maakt werkgever ernstig verwijtbaar handelend waardoor werkneemster een billijke vergoeding van € 125.000 toekomt.

Hof: niet ondertekende VSO waarin verrekening extra reiskosten met IKB is geregeld, doet niet af aan de overeengekomen afspraak
In AR 2025-0162 oordeelt het hof dat tussen partijen per e-mail is afgesproken dat de extra reiskosten voor werknemer ten laste zouden komen van het IKB. Dat de hiervoor opgestelde VSO uiteindelijk niet door werknemer is ondertekend, doet niet af aan de overeengekomen afspraak.

Ktr.: beroepspraktijkvormingovereenkomst evolueert tot arbeidsovereenkomst
In AR 2025-0166 oordeelt de kantonrechter dat de beroepspraktijkvormingovereenkomst aanvankelijk was gericht op overwegend ‘leren’, maar dat werknemer zowel voorafgaand aan de opleiding als tijdens vakantieperiodes gewoon doorwerkte. Hieruit volgt dat (ook) sprake is van arbeidsovereenkomst.

Ktr.: werkgever aansprakelijk voor schade stagiaire (art. 7:658 lid 4 BW) als gevolg van geweldsincident in buurthuis. Maatschappelijke (open) functie van buurthuis ontslaat werkgever niet van nemen (extra) voorzorgsmaatregelen
In AR 2025-0182 oordeelt de kantonrechter over de vraag of een buurthuis aansprakelijk is voor schade (zenuwpijn na schotwond en PTSS) aan een stagiaire nadat zich een geweldsincident voordoet in een buurthuis in een achterstandswijk. Werkgever had er rekening mee kunnen houden dat jongeren het geweld waarmee zij in de directe omgeving van het buurthuis te maken hadden op enig moment mee naar binnen zouden nemen. Van werkgever mocht verwacht worden dat hij een zorgvuldige afweging zou maken van de risico’s van het jongerenwerk voor de eigen werknemers, dat hij passende maatregelen zou treffen en zijn personeel goed over de risico’s van geweld op de werkvloer zou instrueren. Een werkgever die zijn personeel blootstelt aan een verhoogd risico op geweld kan niet volstaan met een verwijzing naar zijn maatschappelijke functie, maar dient een bewuste en zorgvuldige afweging te maken van de risico’s en de mogelijke maatregelen.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank