Naar boven ↑

Update

Nummer 9, 2025
Uitspraken van 21 februari 2025 tot 26 februari 2025
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Internetconsultatie Beperken compensatieregeling transitievergoeding
Op 19 februari is de internetconsultatie voor het voorstel beperking compensatie transitievergoeding opengesteld. In de toelichting lezen we op pagina 6-7 wat de verwachte gevolgen zijn voor de Xella-jurisprudentie: ‘De invulling van deze norm van goed werkgeverschap vindt haar grondslag in het bestaan van de wettelijke compensatiemogelijkheid. Het beperken van de wettelijke compensatiemogelijkheid heeft daarom mogelijk invloed op de werking of reikwijdte van deze in de rechtspraak ontwikkelde norm. Dat laat onverlet dat de regering wil benadrukken dat het de voorkeur verdient dat werkgevers, onafhankelijk van hun eventuele recht op compensatie, meewerken aan de beëindiging van arbeidsovereenkomsten met langdurig arbeidsongeschikte werknemers.’

We zullen zien wat het effect hiervan zal zijn voor een eventuele Xella 2.0-procedure. De beoogde inwerkingtredingsdatum is 1 juli 2026.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

HR: samenloop zwangerschapsverlof en ‘vrije dagen’ in het mbo
De Hoge Raad heeft afgelopen vrijdag (AR 2025-0248) geoordeeld dat ‘vrije dagen’ in het mbo (niet zijnde vakantiedagen, maar dagen waarop geen les wordt gegeven zoals in de zomervakantie) kwalificeren als ‘arbeidsvoorwaarden’. Het niet compenseren van (een deel van) deze vrije dagen wegens samenloop met zwangerschaps- of bevallingsverlof leidt tot een direct onderscheid op grond van man-vrouw. Voor meer achtergrond bij deze kwestie, zie de annotatie van Slootweg.

HR: ondernemerschap en de kwalificatievraag
Zoals afgelopen vrijdag in ons extra nieuwsbericht reeds gemeld, oordeelde de Hoge Raad in de Uber-zaak (AR 2025-0221 ) dat er geen rangorde is tussen de verschillende gezichtspunten uit Deliveroo. Ook overwoog de Hoge Raad dat er geen enkele aanleiding is te veronderstellen dat het negende gezichtspunt ‘eng’ moet worden uitgelegd. Daarom komt bij de beoordeling van de arbeidsovereenkomst gewicht toe aan alle omstandigheden van het geval, zo ook het intern en extern ondernemerschap. Bijgevolg kan de ene werker kwalificeren als werknemer en de andere als opdrachtnemer, ook al verrichten zij hetzelfde werk voor dezelfde werkverschaffer.

Ktr.: werkgever mag kosten voor nascholing voor het behoud van een beroepskwalificatie voor vrachtwagenchauffeurs (code 95) verrekenen (art. 7:611a BW)
In AR 2025-0237 oordeelt de kantonrechter dat verrekeningsbedingen voor verplichte nascholing voor vrachtwagenchauffeurs (code 95) niet in strijd zijn met artikel 7:611a BW. Op grond van de Richtlijn vakbekwaamheid en de Regeling vakbekwaamheid kan en mag een beroepschauffeur niet werken zonder in het bezit te zijn van een geldige code 95. Bovendien betreft dit een startkwalificatie. Een beroepschauffeur moet al bij eerste aanvang van de werkzaamheden beschikken over een geldige code 95. Werkgeefster stelt terecht dat uit overweging 37 van de Richtlijn volgt dat de uitzonderingssituatie niet is beperkt tot verplichte opleidingen voor het verkrijgen van een beroepskwalificatie, maar dat daaronder uitdrukkelijk (ook) het behouden of vernieuwen van een beroepskwalificatie valt.

Ktr.: standaardkarakter cao staat niet aan persoonlijke toelage wegens OVO in de weg
In AR 2025-0226 staat de vraag centraal of werkgever aan werknemer na een overgang van onderneming een persoonlijke toelage mag toekennen om het verschil tussen het cao-loon en het laatstverdiende loon te compenseren. Volgens de rechter doet het standaardkarakter van de cao niet af aan de verplichting op grond van OVO. De afbouwregeling (loonstijgingen op grond van de cao in mindering brengen op de toelage) is evenmin verboden. Werknemer ontving immers als gevolg van de toekenning van de persoonlijke toeslag na de overgang van onderneming per saldo hetzelfde loon als hij voor die tijd bij onderneming X ontving en hij is dit loon daarna ook blijven ontvangen. Op grond van Richtlijn 2001/23/EG hoeft geen rekening te worden gehouden met toekomstige salarisontwikkelingen, maar dienen slechts de bestaande arbeidsvoorwaarden ten tijde van de overgang van onderneming gehandhaafd te worden.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank