Naar boven ↑

Update

Nummer 50, 2023
Uitspraken van 07-12-2023 tot 13-12-2023
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Kamerbrief Vereenvoudiging
Afgelopen vrijdag is de Kamerbrief Vereenvoudiging inkomensondersteuning voor mensen (VIM) gestuurd. Driekwart van de huishoudens in Nederland ontvangt een vorm van inkomensondersteuning vanuit de landelijke en/of lokale overheid. Het kabinet wil het stelsel van inkomensondersteuning vereenvoudigen, om zo de bestaanszekerheid en de (arbeids)participatie van mensen te verbeteren. Het huidige stelsel is erg complex geworden voor veel mensen die daarvan afhankelijk zijn. Met het programma Vereenvoudiging Inkomensondersteuning voor Mensen verkent het kabinet vereenvoudigingen voor zowel de korte, middellange als de lange termijn. Op korte termijn zijn dit vooral aanpassingen in de Participatiewet, de Wajong en drempelwaardes. Voor de langere termijn wordt een aantal scenario’s uitgewerkt hoe een stelselherziening van socialezekerheid eruit zou moeten zien. Begin 2025 wordt deze studie verwacht. Klik hier om de brief te lezen.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

HvJ EU: organisatie mag leeftijdsvoorwaarden stellen aan persoonlijke assistente op verzoek van gehandicapte
In AR 2023-1504 staat de vraag centraal hoe doeltreffende bescherming tegen discriminatie op grond van leeftijd en het recht van de persoon met een handicap op daadwerkelijke bescherming tegen discriminatie op grond van zijn handicap, met elkaar in overeenstemming moeten worden gebracht. Een bemiddelaar heeft een vacature geplaatst voor persoonlijke assistentie van een studente met een handicap. De assistenten moesten “bij voorkeur tussen 18 en 30 jaar oud zijn”. Een 50-jarige sollicitante vordert schadevergoeding omdat zij – op grond van leeftijd – niet is aangenomen. Volgens het Hof van Justitie EU biedt artikel 2 lid 5 Richtlijn 2000/78/EG een rechtvaardiging voor dit onderscheid wegens de bescherming van rechtmatige belangen van derden (zelfbeschikkingsrecht van gehandicapten om doeltreffende en optimaal in de samenleving te participeren).

Hof: eenzijdige wijziging pensioenregeling toegewezen ondanks € 20.000 nadeel werknemer
In AR 2023-1489 oordeelt het hof dat SRK de pensioenregeling collectief mocht versoberen. De aanleiding tot het doen van een wijzigingsvoorstel komt er in de kern op neer dat het ongewijzigd voortzetten van de oude pensioenregeling zo duur was dat een verantwoorde bedrijfsvoering van SRK serieus in gevaar kwam. Nu de OR en een groot deel van het personeel met de wijziging hebben ingestemd (van de 279 betrokken werknemers ging 84% met de gewijzigde regeling akkoord), kan werknemer geen ongewijzigde nakoming vorderen.

Ktr: Staat handelt niet ernstig verwijtbaar jegens ambtenaar die zich onvoldoende gesteund voelt in afwikkeling toeslagaffaire
In AR 2023-1492 staat het ontbindingsverzoek van een ambtenaar centraal die zich door de Staat als werkgever onvoldoende voelt gesteund in de nasleep van de toeslagaffaire. Als ambtenaar was hij betrokken bij het CAF-team (Combiteam Aanpak Facilitators). De aanleiding voor het bekend worden van wat is gaan heten de toeslagenaffaire, is de zogenoemde CAF 11-zaak geweest. Op 17 februari 2021 is een klacht ingediend tegen meerdere ambtenaren die werkzaam zijn en/of waren bij verschillende organisatieonderdelen van het ministerie van Financiën. Werknemer verzoekt de kantonrechter om zijn arbeidsovereenkomst met de Staat te ontbinden, onder toekenning van de transitievergoeding en een billijke vergoeding. Werknemer heeft daarbij naar voren gebracht dat de Staat ernstig verwijtbaar heeft gehandeld doordat hij werknemer – alhoewel hij zijn werk goed deed – ‘als een baksteen heeft laten vallen’ en niet heeft beschermd tegen de onterechte beschuldigingen. Volgens de kantonrechter is op meerdere momenten publiekelijk uitgesproken dat medewerkers naar eer en geweten hebben gehandeld. Ook heeft de Staat er terecht op gewezen dat standpunten van individuele Kamerleden of de pers niet de standpunten van de Staat zijn en heeft hij met de Kamerstukken ook voldoende het verwijt weersproken dat de staatssecretaris ruimte heeft gegeven voor de aanname dat werknemer, als medewerker van het CAF-team, onrechtmatig zou hebben gehandeld. Uit de Kamerstukken leidt de kantonrechter veeleer af dat de Staat naar beste vermogen heeft gehandeld om zijn medewerkers, onder wie werknemer, te beschermen tegen beschuldigingen, maar in de omvangrijke toeslagenaffaire niet alle negatieve berichtgeving jegens het CAF-team heeft kunnen voorkomen. Dat werknemer van de staatssecretaris veel meer steun had verwacht in die zin dat vaker en duidelijker naar buiten toe was gecommuniceerd dat het CAF-team naar eer en geweten zijn werk heeft gedaan, kan zo zijn, maar dit betekent niet dat de Staat door dit niet te doen ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Volgt ontbinding zonder billijke vergoeding. Hoewel werknemer evenmin recht heeft op een transitievergoeding, is de Staat bereid deze te betalen.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank