Update
Geachte confrères, collegae, amici en amicae,
Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.
Hof stelt prejudiciële vragen aan Hoge Raad over reikwijdte Kolom-beschikking: leidt verlaging van arbeidsvoorwaarden ook tot een transitievergoeding?
In AR 2019-1096 en AR 2019-1097 staat de vraag centraal of (naast de ‘gewone Kolom’-transitievergoeding) sprake is van een recht op een transitievergoeding indien een werknemer een nieuwe functie gaat bekleden met substantieel lagere arbeidsvoorwaarden (€ 1700 in plaats van € 3300). Het hof is van oordeel dat de bestaande arbeidsovereenkomst in aangepaste vorm is voortgezet en daarmee niet is beëindigd, zodat werkneemster geen recht heeft op de volledige transitievergoeding. Wel rijst de vraag of door de substantiële en structurele salarisvermindering als gevolg van de functiewijziging van werkneemster op dat punt eveneens van een gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan worden gesproken. Het gaat hier volgens het hof om een rechtsvraag die rechtstreeks van belang is voor de beslechting of beëindiging van talrijke andere uit soortgelijke feiten voortvloeiende geschillen. Het hof is voornemens de volgende prejudiciële vraag aan de Hoge Raad voor te leggen: (1) Dient met een vermindering van de arbeidsduur gelijkgesteld te worden een vermindering van het salaris als gevolg van een functiewijziging, met dien verstande dat in dat geval ook recht op een transitievergoeding bestaat naar evenredigheid van de salarisvermindering?; (2) Gelden voor een dergelijke functiewijziging dan dezelfde eisen als genoemd in r.o. 3.5.5 van de Kolombeschikking?; (3) Geldt dan ook dat het moet gaan om een substantiële en structurele salarisvermindering in dier voege dat het moet gaan om een vermindering van tenminste twintig procent die naar redelijke verwachting blijvend zal zijn?; (4) Indien sprake is van zowel een vermindering van arbeidsduur als van salaris, hoe moet in dat geval dan de transitievergoeding worden berekend?
Harmonisatie van pensioenen na overgang krachtens fusie in strijd met artikel 2:309 BW
In AR 2019-1116 zet de kantonrechter uiteen dat de uitzondering van overgang van pensioen (art. 7:664 BW) niet geldt bij een overgang krachtens een fusie. Op grond van artikel 2:309 BW gaan alle rechten over op de nieuwe entiteit. Dat ‘krachtens fusie’ ook in artikel 7:662 BW wordt genoemd, betekent niet dat daarmee de uitzondering van artikel 7:664 BW de rechten krachtens 2:309 BW derogeert. Het aanbieden van gewijzigde arbeidsvoorwaarden zonder juiste informatieverstrekking dat werknemer hiermee niet akkoord hoeft te gaan, leidt tot aansprakelijkheid van pensioenschade.
Wie beheert de Facebook-pagina: werkgever of (ex-)werknemer?
In AR 2019-1100 staat de vraag centraal wie de beheerder is van de Facebookpagina. Werkneemster heeft tijdens dienstverband een Facebookpagina aangemaakt via haar persoonlijk account voor het dierenasiel waarvoor zij werkzaam was. Na opzegging van haar dienstverband weigert zij het beheer over deze pagina aan het asiel over te dragen. Uit de door het asiel overgelegde Facebookberichten blijkt dat, in ieder geval gedurende het dienstverband van werkneemster, alle inhoud van de Facebookpagina gerelateerd was aan de werkzaamheden van het asiel, te weten het (her)plaatsen van honden en algemene informatie over dierenaangelegenheden en de verzorging van dieren. Daarnaast is op enig moment sprake geweest van een instructie van het bestuur van het asiel aan werkneemster tot verwijdering van een bepaald Facebookbericht waaraan werkneemster direct gehoor heeft gegeven. Het rooster van 2015 ondersteunt de stelling van het asiel dat werkneemster gedurende vier uur per week vrijgesteld werd van haar andere werkzaamheden voor onder meer het bijhouden van de Facebookpagina. Het beheer van de Facebookpagina komt naar het oordeel van de voorzieningenrechter dan ook toe aan het asiel.
Ondersteunende diensten overheid wel of geen onderneming in de zin van de WOR?
In AR 2019-1114 staat de vraag centraal wanneer een interne dienst een onderneming vormt in de zin van de WOR. De kantonrechter erkent dat op dit punt de WOR tot arbitraire keuzes leidt en dat steeds moet worden beoordeeld of het – marginale getoetste – voorgenomen besluit recht doet aan de uitgangspunten van de WOR. Om in casu de verschillende ondersteunende diensten tot een onderneming met zestien zetels in de GOR aan te merken, komt de kantonrechter niet onjuist voor.
Blauwe vinkjes WhatsApp-bericht betekent dat de aan- of opzegging van de werkgever, werknemer heeft bereikt
In AR 2019-1084 oordeelt de kantonrechter dat werkgever tijdig de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd door middel van het sturen van een WhatsApp-bericht en e-mailberichten. Dat werknemer deze berichten nooit zou hebben ontvangen en werkgever deze berichten heeft gefingeerd, wordt niet door de rechter geloofd. Uit de blauwe vinkjes bij het WhatApp-bericht volgt daarnaast dat werknemer het bericht ook ontvangen heeft, zodat er in deze procedure van uit moet worden gegaan dat werkgever het einde van de arbeidsovereenkomst heeft aangezegd, dan wel – in het geval dat zou worden uitgegaan van de situatie dat in die periode reeds sprake was van een dienstverband voor onbepaalde tijd – heeft opgezegd.
Slapende dienstverbanden… Kolom, pensioen en A-G
Slapende dienstverbanden blijven de rechtspraak bezighouden. Vorige week oordeelde de Kantonrechter Rotterdam (AR 2019-1060) nog dat de conclusie van de A-G steun geeft voor het aannemen van ernstig verwijtvaar handelen van een werkgever bij het in stand laten van een slapend dienstverband (betrof een art. 7:671c BW-procedure).
Zijn collega in Tilburg (AR 2019-1106) voelt weinig voor de conclusies van de A-G en wijst een verzoek tot beëindiging door een IVA-werknemer die de pensioenleeftijd bijna bereikt, af. In gelijke zin AR 2019-1089.
In AR 2019-1105 treffen we een gecombineerde Kolom-uitspraak en slapend dienstverband bij bijna bereiken van de pensioenleeftijd aan waarin wel tot een opzeggebod wordt geoordeeld, zij het voor het ‘Kolom-deel’. Inmiddels snakken wij allemaal naar het verlossende woord van de Hoge Raad.
Werknemer die gezag van werkgever niet accepteert (g-grond)
In AR 2019-1091 oordeelt de kantonrechter als volgt over toewijzing op de g-grond. De voorgeschiedenis vanaf 2009 laat zien dat het niet gaat om een verschil van inzicht of onverenigbaarheid tussen twee personen, maar hoofdzakelijk om een wijze van communiceren en opereren van werknemer in kwesties waarvan hij vindt dat hij gelijk heeft. Of dat zo is, kan niet worden vastgesteld, maar feit blijft dat hij daarin voortdurend de discussie en confrontatie zoekt, zijn eigen plan trekt, soms werkzaamheden weigert en zoals hij zelf ook in een van zijn reacties erkent, anderen ongezouten de waarheid zegt. Aannemelijk is dat hij daarbij regelmatig handelt in strijd met wat van een goed werknemer verwacht mag worden. De kantonrechter deelt ook de opvatting van de werkgever dat een dergelijke houding mede gezien de zwaardere positie van werknemer in het team onwenselijk is. Werknemer is veelvuldig op zijn gedrag aangesproken en gewaarschuwd. Gelet op het voorgaande is begin 2017 een onhoudbare toestand ontstaan en behoort een goede samenwerking niet meer tot de mogelijkheden.
Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.
Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.
Hof
- Gerechtshof Amsterdam Verwijzingsbeschikking prejudiciële vraag aan Hoge Raad: 'Dient met een vermindering van de arbeidsduur gelijkgesteld te worden een vermindering van het salaris als gevolg van een functiewijziging, met dien verstande dat in dat geval ook recht op een transitievergoeding bestaat naar evenredigheid van de salarisvermindering?' 15-10-2019
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Werkgever heeft nagelaten instructies over valbescherming te geven en is daardoor aansprakelijk voor bedrijfsongeval van werknemer die zonder valbescherming op aanzienlijke hoogte (3,7 m) van ladder valt tijdens reparatiewerkzaamheden aan touringcar werkgever. 15-10-2019
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Schending van de re-integratieverplichting door werkgever en de deswege opgelegde loonsanctie geeft werknemer niet zonder meer aanspraak op schadevergoeding krachtens artikel 7:658 BW dan wel artikel 7:681 (oud) BW. 15-10-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Verjaringstermijn artikel 3:308 BW Bedrijfstakpensioenfonds vangt pas aan nadat fonds bekend is met verplichte afdracht. Risico vernietigde administratie voor rekening werkgever. 15-10-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Arbeidsovereenkomst secretaresse in eerste aanleg terecht ontbonden (g-grond). Geen ernstig verwijtbaar handelen werkgever. Niet is komen vast te staan dat werkgever zich niet als goed werkgever heeft gedragen en bewust heeft aangestuurd op een arbeidsconflict. 14-10-2019
- Gerechtshof Amsterdam Tussenbeschikking. Hof is voornemens prejudiciële vraag te stellen aan de Hoge Raad: 'Dient met een vermindering van de arbeidsduur gelijkgesteld te worden een vermindering van het salaris als gevolg van een functiewijziging, met dien verstande dat in dat geval ook recht op een transitievergoeding bestaat naar evenredigheid van de salarisvermindering?' 03-09-2019
Rechtbank
- Rechtbank Gelderland Kort geding. Geschil over beheer Facebookpagina dierenasiel. Het beheer van de Facebookpagina komt toe aan werkgever, omdat de Facebookpagina door de voormalige werkneemster voor werkgever is aangemaakt. Ex-werkneemster dient beheer Facebookpagina over te dragen. 18-10-2019
- Rechtbank Amsterdam Vervangende toestemming voor wijziging jaarroostersysteem naar kwartaalroostersysteem brandweer. 18-10-2019
- Rechtbank Noord-Holland Kort geding. De door FNV aangekondigde stakingen bij KLM-cateraar KCS worden op grond van artikel G ESH beperkt. Verstoring van het intercontinentale vliegverkeer van KLM zou leiden tot onevenredige schade voor KLM, de betrokken passagiers en derden. 16-10-2019
- Rechtbank Noord-Nederland Kort geding. Slapend dienstverband van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer, die binnenkort met pensioen gaat. De kantonrechter veroordeelt werkgever tot opzegging van de arbeidsovereenkomst met betaling van de transitievergoeding voor het deel dat werkneemster arbeidsongeschikt is. Toepassing Kolom-uitspraak. 14-10-2019
- Rechtbank Rotterdam Inlener van werknemer die door collega is aangereden met elektrische pompwagen is aansprakelijk op grond van artikel 6:170 BW. Voldaan aan de kanseis en zeggenschapseis. 11-10-2019
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Kort geding. Slapend dienstverband van arbeidsongeschikte werknemer, die binnenkort met pensioen gaat, blijft in stand. Onvoldoende aannemelijk dat de bodemrechter zal oordelen dat werkgever in strijd handelt met goed werkgeverschap dan wel dat hij wanprestatie pleegt door de arbeidsovereenkomst niet op te zeggen. 10-10-2019
- Rechtbank Midden-Nederland Werknemer die met een sleg een slaande beweging richting zijn collega heeft gemaakt, heeft verwijtbaar gehandeld. Mede gelet op langdurig dienstverband en leeftijd werknemer, toekenning transitievergoeding van 50%. 10-10-2019
- Rechtbank Noord-Holland Verzoek tot betaling transitievergoeding afgewezen. De arbeidsovereenkomst is op initiatief van de werknemer niet voortgezet. Het nieuwe aanbod van de werkgever was objectief beschouwd gelijkwaardig en zelfs beter dan de oude arbeidsovereenkomst. 08-10-2019
- Rechtbank Amsterdam Pensioenuitzondering overgang van onderneming geldt niet bij overgang krachtens fusie. 08-10-2019
- Rechtbank Amsterdam Werkneemster bij C&A, die onterecht artikelen gratis of tegen hoge korting meekrijgt van collega, totaal voor een bedrag van € 77,70, is terecht op staande voet ontslagen. Dringende reden, bijdragen aan fraude is vast komen te staan. 03-10-2019
- Rechtbank Noord-Holland Ontslag op staande voet beveiligingsmedewerker na onterechte – want in strijd met eigen regeling – intrekking Schipholpas niet rechtsgeldig. 03-10-2019
- Rechtbank Den Haag Beheerder studentencomplex is op staande voet ontslagen nadat hij zichzelf meermaals zonder reden met eigen sleutels toegang verschaft tot studentenwoningen. Werknemer is gefixeerde schadevergoeding (€ 3.088) en vergoeding kosten van vervanging sloten (€ 98,53) verschuldigd. 01-10-2019
- Rechtbank Overijssel DSS B.V. heeft werknemer op staande voet ontslagen. De kantonrechter heeft in een andere procedure vastgesteld dat niet DSS B.V., maar DSS Beheer werkgever is. DSS Beheer heeft werknemer vervolgens wederom op staande voet ontslagen. Dit is niet onverwijld. Ontslag op staande voet houdt geen stand. 01-10-2019
- Rechtbank Rotterdam Afwijzing loonvordering. Onvoldoende aannemelijk dat werkneemster nog een dienstverband had met werkgever. Werkgever heeft onder meer per WhatsApp het einde van de arbeidsovereenkomst aangezegd. Werkneemster heeft dit bericht ook ontvangen, gezien de twee blauwe vinkjes. 25-09-2019
- Rechtbank Rotterdam Gedeeltelijke schorsing van concurrentiebeding in kort geding toegewezen. De belangenafweging valt in het voordeel van werknemer uit, omdat is gebleken dat het bedrijfsdebiet van werkgeefster niet in gevaar komt door de onmiddellijke overgang van werknemer naar een andere onderneming. 23-09-2019
- Rechtbank Overijssel Werkgever dient loon arbeidsongeschikte werknemer, vanaf 1 september 2018 totdat de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is beëindigd, door te betalen. Onvoldoende aanknopingspunten dat bezwaar werkgever tegen loonsanctie UWV kans van slagen heeft. 22-08-2019
- Rechtbank Den Haag Ondersteunende diensten overheid wel of geen onderneming in de zin van de WOR. 16-08-2019
- Rechtbank Midden-Nederland Werkneemster is ten onrechte op staande voet ontslagen vanwege een ‘valse’ ziekmelding. Het is niet aan een werkgever om te beoordelen of een medewerker echt ziek is of niet. Die beoordeling is voorbehouden aan bedrijfs- en verzekeringsartsen. Vernietiging ontslag op staande voet. 10-07-2019
- Rechtbank Overijssel Werkgever kan niet worden verplicht de arbeidsovereenkomst met een (bijna pensioengerechtigde) werknemer die meer dan twee jaar arbeidsongeschikt is door opzegging te beëindigen. Beleidsvrijheid werkgever. De invoering van de Wet compensatie transitievergoeding maakt dit niet anders. 09-07-2019
- Rechtbank Noord-Nederland Werkgever bij verstek veroordeeld tot doorbetaling van loon. 26-06-2019
- Rechtbank Den Haag Uit de verklaringen van de vier medewerkers blijkt dat er aan de zijde van Shell geen (behoorlijk) draagvlak meer bestaat voor een verdere samenwerking, omdat daarvoor het vereiste vertrouwen ontbreekt. Ontbinding arbeidsovereenkomst op de g-grond. 17-06-2019
- Rechtbank Gelderland Werknemer wordt opgedragen te bewijzen dat hem door de directie toestemming is gegeven om, ondanks het relatiebeding, in contact te treden met leveranciers en minder belangrijke klanten van werkgever, zodat van een overtreding van het relatiebeding door werknemer geen sprake is. 24-04-2019
- Rechtbank Gelderland Doordat Monuta een in afwijking van de cao eigen functie-indelings- en salarissysteem heeft, maakt werkneemster geen aanspraak op beschikbaarheidstoeslag. 23-01-2019
- Rechtbank Midden-Nederland Werkgeefster heeft ernstig verwijtbaar gehandeld ten opzichte van re-integrerende werkneemster met psychische klachten in het onderwijs. Toekenning billijke vergoeding van € 15.000. 25-09-2018
- Rechtbank Amsterdam Werknemer die stelselmatig weigert mee te werken aan zijn re-integratie, en oplossingen van het volgens hem bestaande arbeidsgeschil, met name mediation, uit de weg gaat, handelt ernstig verwijtbaar. Ontbinding arbeidsovereenkomst (e-grond). 30-04-2018
- Rechtbank Amsterdam Toewijzing ontbindingsverzoek (g-grond). Werknemer zoekt voortdurend de discussie en confrontatie op, trekt zijn eigen plan, weigert soms werkzaamheden en vertelt anderen ongezouten de waarheid. Aannemelijk dat hij daarbij regelmatig handelt in strijd met goed werknemerschap. 12-04-2018
- Rechtbank Rotterdam Meram is niet geslaagd in haar bewijslevering dat werknemer gelden heeft onttrokken. Ontslag op staande voet houdt geen stand. Wel sprake van een verstoorde arbeidsrelatie. Ontbinding onder toekenning van een billijke vergoeding. 09-04-2018
- Rechtbank Rotterdam Meram is niet geslaagd in haar bewijslevering dat werknemer gelden heeft onttrokken. Ontslag op staande voet houdt geen stand. Wel sprake van een verstoorde arbeidsrelatie. Ontbinding onder toekenning van een billijke vergoeding. 09-04-2018
- Rechtbank Noord-Holland Als sinds 2010 is er kritiek op het functioneren van werknemer. Uit het dossier komt een beeld naar voren van een hooggeplaatste medewerker die niet bereid is kritiek op zijn functioneren te aanvaarden en in plaats van het oppakken van de aangevoerde verbeterpunten, de discussie blijft aangaan. Ontbinding arbeidsovereenkomst op grond van disfunctioneren. 31-08-2017
Uitspraken zonder ECLI
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Werkgever in hoger beroep veroordeeld tot herstel arbeidsovereenkomst met psychotische werknemer. Kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst ten onrechte op de h-grond ontbonden. Opzegverbod (ziekte) stond aan ontbinding in de weg. 2017-12-06
- Rechtbank Midden-Nederland Ontbinding arbeidsovereenkomst (h-grond). Door autistische werknemer is geruime tijd geen invulling aan de arbeidsovereenkomst gegeven. Arbeids(on)geschiktheid werknemer kan door toedoen werknemer niet worden vastgesteld. Gerechtvaardigd belang werkgever bij beëindiging dienstverband. 2017-06-14