Naar boven ↑

Update

Nummer 10, 2025
Uitspraken van 27 februari 2025 tot 5 maart 2025
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

AR-annotatie
In zijn AR-annotatie bij AR 2025-0221 bespreekt Joop van Zijl de implicaties van de Uber-uitspraak voor het voorstel Vbar. Volgens Van Zijl maakt het voorstel Vbar andere keuzes dan de holistische toets die opnieuw door de Hoge Raad in Uber is bevestigd. Bijgevolg kan niet (langer) meer worden gesproken van een ‘verduidelijking’, maar is sprake van een wijziging van de toetsing van artikel 7:610 BW. Dit rechtvaardigt overgangsrecht. Klik hier om zijn noot te lezen.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Ktr.: nakoming 24-maanden-ontslagverbod werknemers in verkoopovereenkomst bedrijf
In AR 2025-0270 oordeelt de kantonrechter dat het werknemersontslagverbod opgenomen in de Share Purchase Argeement kwalificeert als een derdenbeding, waarop werknemer(s) in kwestie een beroep kan (kunnen) doen. Het was niet bedoeld om een derdenbeding te creëren, maar de achterliggende gedachte was werknemersbescherming en werkbehoud, dus er is wel sprake van een derdenbeding. De algemene clausules in de koopovereenkomst dat er geen sprake is van derdenbedingen gaan niet op. Een dergelijke algemene uitsluiting heeft een beperkte waarde als een concreet beding duidelijk in een andere richting wijst, zoals in het geval van de overeengekomen werkgelegenheidsgarantie in de Share Purchase Agreement en Business Transfer Agreement.

Ktr.: van loonopschorting naar loonstop, juiste aanzegging gedaan door werkgever?
In AR 2025-0255 oordeelt de kantonrechter over de situatie dat een werknemer zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt en de werkgever in de waarschuwingsbrieven dreigt met een ‘loonopschorting’ om uiteindelijk bij de derde overtreding een ‘loonstop’ op te leggen. Volgens de kantonrechter was werknemer voldoende gewaarschuwd en was duidelijk wat de consequenties zouden zijn van niet meewerken aan de re-integratie. Dat een loonopschorting niet zou mogen evolueren in een loonstop, ziet de kantonrechter niet in. Loonstop terecht toegepast.

Ktr.: ontslag op staande voet wegens herhaaldelijk ‘onder invloed van alcohol’  verschijnen op werk
In AR 2025-0274 oordeelt de kantonrechter dat het ontslag op staande voet van werknemer die bij herhaling ‘naar alcohol ruikend’ op het werk verschijnt, standhoudt. De werkgever heeft meermalen gewaarschuwd en hulp aangeboden. Omdat onvoldoende is komen vast te staan dat sprake zou zijn van een alcoholverslaving, gelden er geen verdergaande begeleidings- en inspanningsverplichtingen voor de werkgever.

Ktr.: ondanks causaal verband besmetting long COVID en werk, is ziekenhuis niet aansprakelijk wegens nakoming zorgplicht
In AR 2025-0273 oordeelt de kantonrechter dat voldoende aannemelijk is dat werkneemster bij werkgever is besmet met het COVID-19-virus, zodat het causaal verband tussen schade en werk wordt aangenomen. De werkgever kan evenwel geen schending van de zorgplicht worden verweten, nu hij alle voorzorgsmaatregelen heeft getroffen die destijds en naar de tijdsgeest van toen, getroffen konden worden.

Ktr.: schending (Max Planck) informatieplicht vakantieverlof sluit beroep op klachtplicht werkgever uit
In AR 2025-0256 oordeelt de kantonrechter dat op grond van HvJ EU-rechtspraak (Max Planck) de enkele omstandigheid dat (een zieke) werknemer in staat was vakantieverlof op te nemen onvoldoende is om de opgebouwde aanspraken te doen vervallen. Uit die rechtspraak volgt dat een werkgever de werknemer op nauwkeurige en tijdige wijze informeert over zijn vakantierechten, zodat deze daarvan nog gebruik kan maken. Doet een werkgever dat niet dan komt het recht op vakantie en/of een financiële vergoeding voor niet opgenomen dagen niet te vervallen. Een beroep op de klachtplicht (te laat geklaagd) gaat niet op wanneer de werkgever deze informatieplicht heeft geschonden.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank