Naar boven ↑

Update

Nummer 8, 2025
Uitspraken van 13 februari 2025 tot 19 februari 2025
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Nieuws: Update DBA bijgewerkte documenten Belastingdienst | Gedragscode ongewenst gedrag
Op 17 februari heeft de Belastingdienst een aantal documenten geüpdatet rond om de handhaving van de Wet BDA. Er is een nieuwe versie 5.0 van de Handleiding bedrijfsbezoeken en boekenonderzoek. Zie voor een overzicht van de recentste documenten deze link.

Op 18 februari is onder meer het Wetsvoorstel gedragscode ongewenst gedrag in internetconsultatie gegaan. Het verplicht werkgevers op grond van artikel 5a Arbeidsomstandighedenwet een gedragscode te hebben en te delen met werknemers waarin staat wat onder ongewenst gedrag wordt verstaan, welke sancties op overtreding staan, welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn tegen ongewenst gedrag en bij wie werknemers kunnen aankloppen bij vragen over de gedragscode. Klik hier om het conceptwetsvoorstel in te zien.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Ktr.: compenseren van misgelopen onregelmatigheidstoelage wegens OR-werkzaamheden ex artikel 21 WOR
In AR 2025-0210 staat een mooie kwestie centraal over het compenseren van OR-leden voor eventueel minder onregelmatige dienstentoelagen. Op grond van artikel 21 WOR mag een OR-lid niet worden benadeeld. De werkgever (een DJI) maakt daarom een vergelijking tussen de gemiddelde onregelmatigedienstentoelage voor en vanaf OR-lidmaatschap. Bleek een werknemer minder onregelmatige diensten te draaien, dan werd het verschil gecompenseerd. Volgens de OR moest de regeling aldus worden uitgelegd dat er een forfaitaire onregelmatigheidstoelage werd toegekend. Volgens de rechter volgt uit het personeelsreglement in de context van artikel 21 WOR dat er een causaal verband moet zijn tussen het OR-werk en minder diensten. De werkgever moet dus steeds die vergelijking eerst maken en daarna vaststellen of er een verschil is dat voor compensatie in aanmerking komt.

Ktr.: eindigt dienstverband op grond van vso eerder door indiensttreding bij andere werkgever? Geen duidelijke en ondubbelzinnige verklaring van werkneemster
In AR 2025-0200 oordeelt de kantonrechter dat een door de werkneemster ‘voor ontvangst’ getekende eenzijdige berichtgeving van de werkgever, niet als een duidelijke, ondubbelzinnige verklaring mag gelden. Werkgever had het tijdelijke contract 4,5 maanden voor afloop aangezegd niet te verlengen. Werkneemster werd  vervolgens vrijgesteld van werk onder doorbetaling van loon en opname vakantiedagen. In het bericht stond ook: ‘Indien je voor de beëindigingsdatum een passende positie vindt dan zal de dienstbetrekking eindigen op de startdatum van de nieuwe functie, gelijk met een totaal afrekening.’ Volgens de kantonrechter kan uit de enkele ondertekening via ‘Validsigned’ niet worden afgeleid dat werkneemster met deze voorwaarde akkoord is gegaan. Daarvoor is een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring nodig.

Ktr.: proeftijdontslag wegens 'strong personal opinions expressed on LinkedIn' (Israël-Palestina-conflict) leidt tot discriminatie wegens politieke overtuiging. Billijke vergoeding € 40.000
In AR 2025-0205 oordeelt de kantonrechter dat ontslag in de proeftijd nadat een Palestijnse werknemer op 7 oktober en in korte tijd daarna 135 berichten op X had geplaatst waarin hij zich kritisch uitliet over Israël, discriminatoir is. Volgens de rechter is niet komen vast te staan dat werknemer X louter zakelijk mocht gebruiken. Het is begrijpelijk dat werkgever zo veel mogelijk probeert om het Israëlisch-Palestijnse conflict buiten zijn bedrijf te houden, maar uit de tekst van de opzegging blijkt onomwonden dat werkgever werknemer heeft ontslagen wegens zijn 'strong personal opinions expressed on LinkedIn'. Deze berichten betreffen uitsluitend de persoonlijke mening van werknemer over het conflict Israël-Palestina en raken zijn politieke gezindheid. De kantonrechter oordeelt daarom net als het College voor de Rechten van de Mens dat werkgever werknemer bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst op grond van zijn politieke overtuiging heeft gediscrimineerd. Aan werknemer wordt een billijke vergoeding ter hoogte van € 40.000 toegekend.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof

Rechtbank