Naar boven ↑

Update

Nummer 40, 2024
Uitspraken van 26-09-2024 tot 02-10-2024
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Nieuws: conclusie Uber-zaak
Maandag verscheen de conclusie A-G in de Uber-zaak. Zij (De Bock) concludeert dat aan extern ondernemerschap beperkte betekenis toekomt, omdat de arbeidsrelatie moet worden beoordeeld. Klik hier om de conclusie te lezen.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

HR: vergoedingen ‘regulier overwerk’ behoren tot vakantieloon
In AR 2024-1209, AR 2024-1210, AR 2024-1211 en AR 2024-1212 oordeelt de Hoge Raad over de vraag of tot het vakantieloon ook behoren vergoedingen voor regulier overwerk. Hierover bestond onduidelijkheid omdat uit het arrest Hein/Holtzkamm door sommigen werd afgeleid dat enkel eenzijdig opgedragen verplicht overwerk tot het vakantieloon behoort. De Hoge Raad oordeelt dat het arrest aldus moet worden begrepen, dat het daarin door het HvJ EU gemaakte onderscheid tussen enerzijds incidenteel en onvoorspelbaar overwerk en anderzijds overwerk dat de werknemer in het kader van zijn arbeidsovereenkomst geregeld verricht en waarvan de vergoeding een belangrijk onderdeel vormt van de totale vergoeding die hij voor zijn beroepsactiviteit ontvangt, erop berust dat de werknemer tijdens zijn jaarlijkse vakantie alleen in een situatie wordt geplaatst die wat betreft beloning vergelijkbaar is met de normale situatie tijdens de gewerkte periodes, indien de beloning voor het laatstgenoemde overwerk bij het vaststellen van het vakantieloon meetelt. Een en ander strookt met een eerder oordeel van het HvJ EU, dat inhoudt dat als de beloning van een werknemer voor een belangrijk deel bestaat uit commissie voor door hem gerealiseerde verkopen, de werknemer niet mag worden ontmoedigd vakantie te nemen omdat hij over de vakantieperiode geen commissie ontvangt.

HR: ‘loon’-begrip artikel 8 Waadi moet richtlijnconform ruim worden uitgelegd en omvat prestatiebonus en werkgeversbonus
In AR 2024-1206 oordeelt de Hoge Raad over de uitleg van artikel 8 Waadi, dat aansluiting moet worden gezocht bij het arrest Randstad Empleo van het HvJ EU (zie AR 2024-0265). Uit dit arrest volgt dat het begrip ‘bezoldiging’ in de Uitzendrichtlijn ruim moet worden uitgelegd en met name alle huidige of toekomstige voordelen in geld of in natura omvat, mits deze, zij het ook indirect, door de werkgever aan de werknemer uit hoofde van zijn dienstbetrekking worden toegekend, ongeacht of dit op basis van een arbeidsovereenkomst, uit hoofde van wettelijke bepalingen dan wel vrijwillig gebeurt. Vanwege deze ruime uitleg komen de uitzendkracht een prestatiebonus en een werkgeversbonus toe.

HR: temporeel bereik Xella bij een verzoek voor 20 juli 2018, maar een antwoord na die datum
In AR 2024-1204 staat de vraag centraal of een verzoek tot beëindiging dienstverband en betaling van de transitievergoeding op 31 januari 2017 kwalificeert als een Xella-verzoek. In zijn beschikking in de zaak ESD-SIC (zie AR 2022-1249) heeft de Hoge Raad over de temporele reikwijdte van de Xella-norm overwogen dat vanaf 20 juli 2018 werkgevers gehouden waren mee te werken aan een dergelijk verzoek. Uit het bestreden arrest blijkt dat het hof de temporele reikwijdte van de Xella-norm onder ogen heeft gezien. Vervolgens heeft het hof uit een aantal omstandigheden afgeleid dat het verzoek van werkneemster tot beëindiging van haar dienstverband op 20 juli 2018 nog niet definitief was afgewikkeld en geoordeeld dat werkgever vanaf die datum gehouden was met dat verzoek in te stemmen. Gelet op hetgeen hiervoor is overwogen, heeft het hof daarmee niet de temporele reikwijdte van de Xella-norm miskend, noch daarop een uitzondering aanvaard.

HvJ EU: Toekennen van fiscale voordelen aan bouwondernemingen in een lidstaat om daarmee het nettoloonniveau van werkers te laten stijgen en de sector te beschermen tegen systeemrisico's (voortbestaan of levensvatbaarheid op het spel) vormen dwingende redenen van algemeen belang om inbreuk te maken op vrij verkeer van diensten
In AR 2024-1226 oordeelt het Hof van Justitie EU over de vraag of het toekennen van fiscale voordelen aan werknemers werkzaam in een lidstaat in strijd is met vrij verkeer van diensten. De Roemeense regering lichtte toe dat deze fiscale maatregelen nodig waren om het loonniveau op pijl en concurrerend te houden met lonen buiten Roemenië om zo te voorkomen dat er massaal arbeidsemigratie plaatsvond en een cruciale sector als de bouw in gevaar zou komen. Het Hof oordeelt dat onder omstandigheden dit dwingende redenen van algemeen belang kunnen zijn die een inbreuk op vrijheid van dienstverlening kunnen rechtvaardigen.

Gematigde handhaving concurrentiebeding radio-DJ: reëel risico dat luisteraars en adverteerders meeverhuizen
In AR 2024-1200 oordeelt de rechter dat het concurrentiebeding voor zes maanden wordt gehandhaafd. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft werkgeefster voldoende onderbouwd dat er een significante overlap is tussen de luisteraars van haar zender en NPO Radio 2 en dat luisteraars ook eenvoudig overstappen naar andere radiozenders. Daar komt bij dat NPO Radio 2 en de zender van werkgeefster zich richten op dezelfde reclamedoelgroep, te weten luisteraars in de leeftijdsgroep van 20-50 jaar, die voor de advertentiemarkt uitermate waardevol zijn omdat in die leeftijdscategorie het meest wordt aangeschaft. De kantonrechter acht het wel aannemelijk dat werknemer nadeel zal ondervinden van het concurrentiebeding. Er is echter niet gesteld of gebleken dat hij daardoor in onoverkomelijke financiële problemen terechtkomt. De vordering tot betaling van een vergoeding wordt afgewezen.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hoge Raad

Hof

Rechtbank