Naar boven ↑

Update

Nummer 38, 2022
Uitspraken van 15-09-2022 tot 21-09-2022
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

HR: ten onrechte passeren originele arbeidsovereenkomst bij discussie over duur arbeidsovereenkomst
In AR 2022-1019 oordeelt de Hoge Raad dat het oordeel van het hof niet in stand kan blijven, waarin het oordeelde dat werknemer niet is geslaagd in de bewijsopdracht aan te tonen dat de arbeidsovereenkomst voor de duur van twaalf maanden is aangegaan. Ten onrechte is het hof voorbijgegaan aan de tijdig ingediende akte waarin een kopie van de originele arbeidsovereenkomst was bijgevoegd. De zaak is terugverwezen.

Heero, mascotte S.C. Heerenveen, mag blijven
In AR 2022-1014 oordeelt de kantonrechter Leeuwarden dat Heero niet mag worden ontslagen. Volgens S.C. Heerenveen heeft werknemer tijdens de COVID-pandemie bij herhaling instructies van de werkgever niet opgevolgd en zich tijdens gesprekken bijzonder dreigend uitgelaten (‘Er ligt een bom onder de club’). Bovendien heeft werknemer heimelijk een opname gemaakt van een gesprek met de directeur. De kantonrechter oordeelt dat van verwijtbaar gedrag (e-grond) geen sprake is. De uitlatingen moeten worden geplaatst in de context van gesprekken waarin aan werknemer te kennen was gegeven dat hij beter kon vertrekken. De uitlatingen van werknemer, die door S.C. Heerenveen kennelijk als bedreigend zijn ervaren, had hij beslist niet behoren te doen. S.C. Heerenveen had hier echter naar het oordeel van de kantonrechter anders op kunnen en moeten reageren, namelijk door de aan werknemer verweten gedragingen schriftelijk vast te leggen, hem duidelijk te maken dat hij dergelijke uitlatingen niet meer zou mogen doen, en hem te waarschuwen dat bij herhaling arbeidsrechtelijke consequenties zouden kunnen volgen. Dat sprake zou zijn van een verstoorde arbeidsverhouding is naar het oordeel van de kantonrechter een te snel getrokken conclusie, in het bijzonder nu er geen enkele poging is gedaan om, eventueel met behulp van een bemiddelaar, weer tot elkaar te komen. Wat verder meespeelt, is dat werknemer inmiddels geen conflict (meer) heeft met zijn direct leidinggevende, de facilitair manager.

Hof: TUI handelt onrechtmatig door niet met FNV in onderhandeling te treden
Het hof is van oordeel dat het TUI in beginsel niet vrij staat om te weigeren met FNV te onderhandelen en het overleg met de OR te handhaven, als de FNV voldoende representatief is. FNV vertegenwoordigt rond de 60% van het cabinepersoneel van TUI. Het personeel heeft herhaaldelijk bij TUI kenbaar gemaakt dat het ontevreden is over de huidige medezeggenschapsstructuur. De medewerkers hebben in groten getale aan TUI gevraagd om met FNV in onderhandeling te treden. Door de opstelling van TUI kunnen deze cabinemedewerkers zich niet vertegenwoordigd weten door een onafhankelijke vakbond in het overleg over hun (primaire) arbeidsvoorwaarden. Deze medewerkers hebben daarbij wel belang. Het recht van FNV op het voeren van collectieve onderhandelingen weegt zwaarder dan de contractsvrijheid van TUI (AR 2022-1024).

Hof: verkrijger dient oude pensioenregeling na te komen, omdat vervreemder kort voor overgang van onderneming geen eenzijdige verslechtering van pensioenregeling mocht doorvoeren. Verkrijger wel bevoegd eigen pensioenuitvoerder te kiezen
In AR 2022-1031 oordeelt het hof dat de versobering van de pensioenregeling kort voor de overgang van onderneming niet rechtsgeldig heeft plaatsgevonden. Van eenzijdige wijziging in de zin van artikel 19 Pensioenwet of via Stoof/Mammoet is geen sprake. De verkrijger dient daarom de oude pensioenregeling te handhaven. Anders dan werknemer stelt, is de verkrijger vrij een eigen pensioenuitvoerder te kiezen. Die verplichting gaat niet over op grond van overgang van onderneming.

Hof: sluiten van arbeidsovereenkomst met gelieerde vennootschap in China leidt niet tot einde arbeidsovereenkomst met Nederlandse vestiging
In AR 2022-1026 oordeelt het hof dat de enkele omstandigheid dat werknemer voor zeer lange tijd een dienstverband is aangegaan met een aan de werkgever gelieerde vennootschap in China, niet automatisch betekent dat werknemer daarmee heeft ingestemd (stilzwijgend) met de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst in Nederland. Dat aan die arbeidsovereenkomst gedurende jaren geen invulling is gegeven, doet aan het bestaan van de overeenkomst niet af. Loonvordering in beginsel toewijsbaar vanaf moment dat werknemer weer beschikbaar is.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank