Naar boven ↑

Update

Nummer 6, 2024
Uitspraken van 01-02-2024 tot 07-02-2024
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Kantonrechter stelt Valentijnsdag veilig voor (internationaal) bloementransport van stakingen bij KLM
In AR 2024-0177 oordeelt de kantonrechter Haarlem dat de werkonderbrekingen bij KLM rechtmatig zijn. AVV wil een nieuwe KLM Cargo-cao afsluiten en de collectieve acties dragen bij aan het doel toegelaten te worden tot het cao-overleg. De acties zijn alleen toelaatbaar indien ze uiterlijk 8 uur voor het vertrek van de betrokken vlucht worden aangezegd. Een uitzondering geldt voor het volgende. Algemeen bekend is dat 14 februari (Valentijnsdag) een piekdag is in de internationale bloemenhandel. In de omstandigheid dat er voldoende andere vluchten voor AVV resteren voor de collectieve acties, ziet de kantonrechter voldoende aanleiding te bepalen dat tot 14 februari 2024 de acties geen betrekking mogen hebben op vluchten waarmee (substantieel) bloemen worden vervoerd.

HR: ‘Je weet wel waarom, wij hebben het daar woensdag over gehad’ voldoet aan onverwijldemededelingsvereiste van artikel 7:677 BW
In AR 2024-0179 oordeelt de Hoge Raad (81 RO) over de rechtsgeldigheid van het ontslag op staande voet van een werknemer die met een collega had gevochten. Nadat werknemer op maandag was geschorst heeft de werkgever werknemer op woensdag gesproken en op vrijdag telefonisch ontslag gegeven met de mededeling ‘Je weet wel waarom, wij hebben het daar woensdag over gehad’. De advocaat-generaal gaat uitvoerig in op het mededelingsvereiste en concludeert dat het ontslag onverwijld is medegedeeld. Dat pas zes dagen na de mondelinge mededeling de ontslagbrief is toegezonden, doet hieraan niet af.

HR: arbitraal beding in (arbeids)overeenkomst
In AR 2024-0178 oordeelt de Hoge Raad (81 RO) over de vraag of het arbitraal beding in de aansluitovereenkomst van een partner bij EY rechtsgeldig is overeengekomen. In cassatie wordt onder meer geklaagd dat ten onrechte niet eerst is beoordeeld of de rechtsbetrekking tussen EY en de partner niet als een ‘arbeidsovereenkomst’ kwalificeert, omdat dit gevolgen zou hebben voor de rechtsgeldigheid van het arbitrale beding. Onder verwijzing naar diverse uitspraken van het EHRM en de Hoge Raad oordeelt de advocaat-generaal dat dit niet het geval is en evenmin in strijd met artikel 6 EVRM.

Hof: Booking.com is hoofdzakelijk een '(online) reisagent' als bedoeld in het verplichtstellingsbesluit
In AR 2024-0156 oordeelt het verwijzingshof over de vraag of Booking.com verplicht pensioen moet afdragen aan Bpf Reisbranche (zie ook HR AR 2021-0429). Het hof is van oordeel dat uit de in dit geding vaststaande feiten redelijkerwijs niet anders kan worden afgeleid dan dat de kern en het zwaartepunt van de bedrijfsactiviteiten van Booking.com gelegen zijn in het via haar reserveringsplatform bemiddelen bij het (online) boeken van accommodaties. Dit kan onder meer worden afgeleid uit de informatie op de website, de algemene voorwaarden van Booking.com, haar statutaire doel en de jaarstukken van 2018 en 2020. Zo staat bijvoorbeeld in de jaarstukken onder het kopje ‘Activities’ vermeld: ‘The principal activity of the Company is to provide online accommodation reservation services’. Het hof is verder van oordeel dat ook de werkzaamheden die betrekking hebben op het ontwikkelen, onderhouden, vernieuwen en uitbreiden van het reserveringsplatform, alsmede op de ontwikkeling van producten als het (online) boeken van een huurauto, taxi, vliegticket of een ticket voor een evenement, moeten worden toegeschreven aan het uitoefenen van het bedrijf van reisagent door Booking.com.

Hof: Belastingdienst mag loon bij verkeerde inschaling terugvorderen
In AR 2024-0158 oordeelt het hof dat werkgever het te veel betaalde loon mag terugvorderen nu werknemer ten onrechte in 10.6 in plaats van F.6 is ingeschaald en betaald. Het hof concludeert dat niet alleen de onjuiste salarisschaal maar ook het bedrag van de verhoging voor werknemer aanleiding had moeten zijn om na te gaan of dit wel correct was. In het algemeen mag van een ambtenaar een aanzienlijke mate van oplettendheid worden verwacht bij het controleren van afrekeningen en specificaties die hem door het bevoegd gezag worden toegezonden.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank