Naar boven ↑

Update

Nummer 28, 2019
Uitspraken van 12-07-2019 tot 16-07-2019
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Duits minimumtarief voor architecten en ingenieurs in strijd met vrij verkeer van diensten
In AR 2019-0763 oordeelt het Hof van Justitie EU dat de Duitse regeling inzake minimum- en maximumtarieven voor architecten en ingenieurs in strijd is met EU-recht. Het Hof erkent dat het nastreven van minimumtarieven om de kwaliteit van het werk te waarborgen een gerechtvaardigd belang is. Omdat Duitsland er niet in slaagde te bewijzen dat naast het minimumtarief ook kwaliteitseisen aan architecten en ingenieurs werden gesteld, moet de regeling als incoherent en daarmee niet geschikt worden gekwalificeerd. Om die reden is de regeling in strijd met vrijheid van dienstverrichting. Een uitspraak die in het Nederlandse kader van minimumtarieven voor zzp’ers met belangstelling zal worden bestudeerd.

Kolom-beschikking geldt niet bij volledig arbeidsongeschikte slaper
In AR 2019-0745 oordeelt de kantonrechter over de vraag of op grond van de Kolom-beschikking aanspraak ontstaat op een transitievergoeding bij een volledig arbeidsongeschikte werknemer (slapend dienstverband). Een belangrijk verschil tussen gedeeltelijke en volledige arbeidsongeschiktheid is dat bij een gedeeltelijke vermindering van de arbeidstijd de werknemer, bij een later ontslag, in beginsel een transitievergoeding ontvangt die is gebaseerd op het mindere aantal arbeidsuren en het daaraan gekoppelde lagere salaris. De werknemer mist door de vermindering van de arbeidstijd dan een deel van zijn transitievergoeding. Bij volledige arbeidsongeschiktheid is dit anders. Als een volledig arbeidsongeschikte werknemer wordt ontslagen, ontvangt hij in beginsel een transitievergoeding die is gebaseerd op de volledige (onverminderde) arbeidstijd. Hij mist dan, anders dan de gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer van wie de arbeidstijd is teruggebracht, geen deel van zijn transitievergoeding.

De preventieve werking van de billijke vergoeding
In AR 2019-0733 oordeelt de kantonrechter dat uit de New Hairstyle-beschikking voortvloeit dat van de billijke vergoeding een zekere preventieve werking mag uitgaan. Het na ruim een week beëindigen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is niet alleen onregelmatig, maar in dit geval ook ernstig verwijtbaar. Volgt een vergoeding van € 2.500 (naast de € 15.000 voor onregelmatige opzegging).

Onregelmatige opzegging werknemer
In AR 2019-0753 oordeelt de kantonrechter dat het tussentijds opzeggen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder tussentijdsopzegbeding de werknemer schadeplichtig maakt. De werkgever wordt evenwel gehouden aan zijn vordering van een ‘maand opzegtermijn’, in plaats van de resterende contractsduur.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank